КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

УЧАСТЬ ДЕЛЕГАЦІЇ КНУТД У ФОРУМІ «ОСВІТНІЙ КОМПАС НА УКРАЇНСЬКЕ МАЙБУТНЄ ДЛЯ МОЛОДІ З ТОТ»

22 травня 2024 року Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом з партнерами провели захід «Освітній компас на українське майбутнє для молоді з тимчасово окупованих територій».

Від Університету участь у форумі взяли Володимир Стаценко, проректор з цифрової трансформації, д. т. н., професор та Тетяна Букорос, директор науково-технічної бібліотеки к. політ. н., доцент.

Метою заходу було обговорення рішень щодо сприяння вступу студентів із тимчасово окупованих територій України, поліпшення доступу до інформації для охочих вступати до українських ЗВО, налагодження чіткої координації дій, спрямованих на підтримку здобуття якісної освіти молоддю з тимчасово окупованих територій.

Захід відкрив Дмитро Лубінець, Омбудсман України, який окреслив принципові позиції щодо забезпечення права на освіту громадянам України з ТОТ та акцентував увагу на головних проблемах забезпечення такого права.

Ольга Алтуніна, представниця Уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України представила Аналітичний звіт за результатами здійснених моніторингових візитів до освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». Ольга Алтуніна розповіла про низку проблем, із якими стикаються абітурієнти, які прагненуть вступити до українських ЗВО.

Другий Аналітичний звіт представив Олег Охредько, експерт-аналітик громадської організації «Центр Громадянської просвіти «Альменда». Він був присвячений результатам проведеного опитування студентів з тимчасово окупованих територій.

Детально із звітами можна ознайомитися за посиланнями:

«Аналітичний звіт за результатами комплексного опитування студентства з ТОТ України щодо освітніх потреб і проблем, пов’язаних зі здобуттям освіти»;

Аналітичний звіт «Готовність закладів освіти, на базі яких створено освітні центри, до вступу дітей та молоді з тимчасово окупованих територій».

У форумі взяли участь Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністерка України ‒ міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Михайло Винницький, заступник міністра освіти і науки України; Таміла Ташева, постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим; Олег Шаров, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України, ректори і керівники освітніх центрів ЗВО України.

Під час панельних дискусій обговорювали питання: удосконалення процедури вступу для вступників з ТОТ, інформаційної доступності, стипендіального забезпечення на підготовчих курсах для осіб з ТОТ та шляхи розв’язання проблем, що виникають під час роботи із вступниками з ТОТ при вступі до ЗВО України.

КНУТД підтримує освітній фронт України, забезпечуючи фундаментальне право кожної дитини ‒ доступ до якісної української освіти, реагуючи на виклики воєнного часу, беручи участь у напрацюванні перспективних заходів реінтеграції тимчасово окупованих територій та збереженні людського капіталу в Україні.

Щиро дякуємо представникам Офісу Уповноваженого Верховної Ради України за можливість долучитися до вирішення питань у форматі комунікацій влади, освітян та громадського сектору щодо створеня належних умов для вступу і навчання вступників із ТОТ на підконтрольних територіях нашої держави.

26.05.2024