КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

УЧАСТЬ КНУТД У ГЕНЕРАЛЬНІЙ АСАМБЛЕЇ CUMULUS 2024

За дорученням ректора університету Івана Грищенка, доктора економічних наук, професора, академіка НАПН України Калина Пашкевич, декан факультету дизайну, доктор технічних наук, професор взяла участь у Генеральній асамблеї CUMULUS – асоціації, яка є об’єднанням установ і закладів освіти з 63 країн світу для інтернаціоналізації та глобальної мобільності, обміну знаннями та співробітництва в галузі мистецтва та дизайну. Наш університет є першим членом  асоціації CUMULUS з України. КНУТД долучився до цієї міжнародної дизайнерської спільноти у 2021 році, але вперше представник університету доєднався до заходів в офлайн-форматі.

Асамблея відбулася у рамках конференції «The P/References of Design – CUMULUS Budapest 2024» протягом 15–17 травня 2024 року в Університеті мистецтва та дизайну Мохой-Надь (Moholy-Nagy University of Arts and Design – MOME) (Будапешт, Угорщина).

Участь у конференції «The P/References of Design - CUMULUS 2024» взяли понад 500 представників із багатьох країн світу та континентів. Конференція об’єднала  експертів, професорів, дослідників і керівників університетів зі Сполучених Штатів Америки, Данії, Південної Кореї, Мексики, Південної Африки, Сінгапуру тощо для аналізу найважливіших проблем у галузі дизайну, новаторських технологій та досліджень, присвячених стратегічному плануванню, системному мисленню, соціальному дизайну, людській та машинній творчості, а також різним аспектам дизайну.

16 травня 2024 року підчас Генеральної асамблеї CUMULUS представники різних установ обговорили результати діяльності організації за попередній рік, заслухали звіти членів виконавчої ради асоціації та спланували подальші заходи на 2025 рік. Президент CUMULUS Лоренцо Імбезі, PhD, професор Sapienza University of Rome (Італія) розповів про нових членів, які вступили до асоціації у 2024 році, член секретаріату Салмі Ейя прозвітувала про фінансові витрати організації у поточному році.

 

Подія відбувалась в п’яти кампусах угорського університету і  включала пленарні засідання, біля 140 лекцій, численні майстер-класи, семінари, воркшопи, виставки, екскурсії, які відбувались одночасно на різних платформах і локаціях, і супроводжувалися культурними заходами. 

Семінар «Інтелектуальна власність у закладах освіти мистецтв і дизайну»

 

Воркшоп «Жінки в дизайні»

 

Засідання платформи конференції

 

Воркшоп «Свідоме споживання: захист водних ресурсів  планети»

 

Воркшоп «Мода і текстиль»

 

Семінар з промислового дизайну

 

Засідання платформи конференції

 

Учасники зустрічей мали унікальну можливість отримати найновіші знання в галузі дизайну від партнерів та поділитися своїми напрацюваннями і результатами досліджень.

Від імені ректора нашого університету Івана Грищенка декан факультету дизайну передала книгу про КНУТД Йожефу Фюлепу, ректору Університету мистецтва та дизайну Мохой-Надь і обговорила наміри про подальше співробітництво.

Колеги з Університету мистецтва та дизайну Мохой-Надь провели екскурсію та ознайомили учасників конференції з методиками підготовки дизайнерів, адже вони багато років здійснюють навчання дизайнерів одягу, взуття, головних уборів, меблів, архітекторів, фото- відеодизайнерів, художників-графіків та ін.

 

Фотолабораторія Університету мистецтва та дизайну Мохой-Надь (MOME)

 

Навчальна аудиторія для дизайнерів одягу MOME

 

Майстерня для роботи з деревом МОМЕ

 

Ознайомлення з угорським університетом справило приємне враження від матеріальної бази – наявність облаштованих навчальних лабораторій і майстерень для практичної підготовки майбутніх фахівців: меблева майстерня, 3D-лабораторія, швейна, взуттєва, текстильна лабораторія, майстерня для виготовлення головних уборів, ювелірних виробів тощо.

Швейна майстерня МОМЕ

 

В’язальна лабораторія МОМЕ

 

В університеті в цей час відбувалися навчальні заняття, тож була можливість обмінятись методиками навчання і ознайомитися з програмами підготовки дизайнерів.

Майстерня для виготовлення взуття МОМЕ

 

Ювелірна майстерня МОМЕ

 

Щиро дякуємо партнерам з Університету мистецтва та дизайну Мохой-Надь і особисто ректору Йожефу Фюлепу за теплу зустріч, за організацію конференції на надзвичайно високому рівні! Особлива подяка президенту CUMULUS Лоренцо Імбезі та членам секретаріату Ейя Салмі, Юстині Молик за організацію візиту та всебічне сприяння представнику КНУТД на конференції! Вдячні членам асоціації CUMULUS за підтримку КНУТД та українських університетів у складний для нашої країни час повномасштабного вторгнення!

28.05.2024