КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

НАУКОВІ РОЗРОБКИ КНУТД У РАМКАХ РОБОТИ ОСВІТНЬОГО ІНВЕСТИЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО КЛАСТЕРА ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

22 травня 2024 р. відбулося засідання Освітнього інвестиційно-технологічного кластера легкої промисловості в м. Києві з представниками бізнесу та Київської міської адміністрації.

Захід було присвячено презентації наукових розробок представників Кластера. На зустрічі були присутні представники Кластера: Іван Грищенко, заступник голови ради кластера, ректор Київського національного університету технологій та дизайну; Андрій Прохоровський, заступник голови ради кластера, директор ТОВ «РА.ДА»; Людмила Іванова, директор ТОВ «ДАНА-МОДА»; Олег Півовар, директор ТОВ «Науково-виробничої компанії «Гідростиль»»; Валерій Рибас, директор ТОВ «ТК-ФУРНІТУРА»; Тимофій Липський, директор ФОП Липський Тимофій Миколайович; Віктор Ліщук, координатор кластера, професор кафедри технології моди; Ольга Гараніна, секретар кластера, завідувач кафедри технології моди. З-поміж запрошених гостей були присутні: Оксана Замишляк, заступник начальника управління промисловості та регулярної політики, начальник відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу КМДА; Наталія Амінова, HR-директор ТОВ «ДОМАШНІЙ ТЕКСТИЛЬ»; Людмила Ганущак-Єфіменко, проректор Київського національного університету технологій та дизайну; Володимир Стаценко, проректор Київського національного університету технологій та дизайну; Людмила Галавська, начальник науково-дослідної частини; Наталія Остапенко, декан факультету мистецтв і моди; Борис Злотенко, декан факультету мехатроніки та комп’ютерних технологій та запрошені гості.

Зустріч розпочав Іван Грищенко, він наголосив, що КНУТД входить в п’ятірку кращих Університетів м. Києва і це є підтвердженням сумлінної праці всього колективу. Іван Михайлович зазначив, що без плідної роботи на всіх фронтах перемогти Збройним Силам України буде дуже важко. Ми працюємо задля Перемоги, а наш фронт – освітній та науковий напрями.

 

Навчальний 2023/2024 рік завершується, – зазначив Іван Грищенко – підбиттям підсумків студентських наукових, технологічних та дизайнерських робіт за цей період. Кожен захід, що проводить КНУТД підтверджує високу кваліфікацію його представників. Наприклад, 20 травня 2024 р. у Мистецькому просторі Університету відкрито виставку «Мистецтво дизайну та виготовлення взуття» та проведено показ студентських колекцій взуття, а 25 травня відбудеться XXIV Міжнародний конкурс молодих дизайнерів-модельєрів «Печерські каштани».

 

А головне завдання сьогодні – це співпраця із ЗСУ. Іван Грищенко, наголосив, що круглий стіл, який проводиться в рамках засідання Освітнього інвестиційно-технологічного кластера легкої промисловості, присвячений показу зразків провідних виробництв кластера легкої промисловості, що працюють на обороноздатність нашої країни. Ці підприємства проявили свою стійкість, наукоємність під час своєї співпраці з представниками відомчих структур. Серед цих підприємств:

  • ТОВ «Гідростиль»;
  • ТОВ «РА.ДА»;
  • ТОВ «Дана мода»;
  • ТОВ «Український взуттєвий альянс».

Кластер активно бере участь у створенні нового покоління інноваційних ранозагоювальних препаратів, перев’язувальних матеріалів, функціональних текстильних матеріалів та виробів для потреб військових медиків, госпітальєрів та цивільного населення. Члени кластера, використовуючи 3Д-друк розробляють конструкції маскувальних покриттів та поверхонь для військових потреб. Кластер співпрацює з Міністерством оборони України та отримує прямі доручення від НАБУ.

Іван Грищенко, відзначив подяками членів ради кластера: Олега Півовара, директора ТОВ «Науково-виробничої компанії «Гідростиль»» та Валерія Рибаса, директора ТОВ «ТК-ФУРНІТУРА».

 

Під час засідання ради кластера виступили: Олег Півовар, Андрій Прохоровський та Людмила Іванова. Вони підкреслили важливість внеску кожного виробника для обороноздатності України.

Олег Півовар, представив вироби, які використовують спеціальні підрозділи військовослужбовців, зокрема: TRILAM – гідрокостюм «сухого» типу, призначений для виконання підводно-технічних робіт, а також технодайвінгу, включаючи тривалі та глибоководні спуски; парашут понтонного типу; водонепроникну, газонепроникну герметичну сумку M-TAC DRY BAG із вбудованою системою MOLLE для забезпечення транспортування речей та спеціального спорядження як на суші, так і під водою; гідрокостюм MEMBRANE M-MASS «сухого» типу, штурмовий костюм, призначений для сил спеціального призначення, військово-морських сил залучених до виконання надводних операцій; гідрокостюм роздільного типу (DIVER-MAST), що складається з монокомбінезона й мінікомбінезона (куртки); утеплювач для гідрокостюмів «сухого типу» HEATERPRO THINSULATE STRONG; гідрокостюм TRILAM «сухого» типу, призначений для виконання підводно-технічних робіт, а також технодайвінгу, включаючи тривалі та глибоководні спуски.

 

Людмила Іванова, представила асортимент військової форми, яку виготовляють на потужностях виробництва. Людмила Іванова зазначила, що за час повномасштабного вторгнення підприємство виготовило таку продукцію (у т.ч. і на безоплатній основі): камуфляжний костюм для розвідників, штани утеплені, сорочки військові, футболки військові з печаткою, куртки зимові, чохли для балістичних пакетів, чохли для турнікетів, чохли для сидінь, ковдри, бронежилети, напашники та інше.

Людмила Іванова зазначила: «Ми трансформовані в те, що ми зараз робимо. Завжди дослухаємося до потреб військових, упроваджуємо нові розробки. Удосконалюємо форму, надаємо їй спеціальні властивості. Усе робиться для того, щоб військова форма була функціональна, зручна та гарна».

Людмила Іванова наголосила, що наступним вектором розвитку виробництва є виготовлення парашутів, одна із моделей яких була представлена на засіданні Ігорем Івановим, випускником КНУТД.

Валерій Рибас у виступі підкреслив важливість освітньої складової для успішного функціонування бізнесу. На його думку, сьогодні надзвичайно важливими є спеціалісти з глибоким знаннями з матеріалознавства, опоряджувального виробництва та виготовлення хімічних волокон, що допоможуть відбудовувати конкурентоспроможну країну.

 

Оксана Замишляк повідомила присутнім про важливість підтримки бізнесу в Україні, тому державними органами пропонується надання кредитів із низькою відсотковою ставкою.

Сьогодні перед нашою країною стоять складні завдання. Саме тому для подальшого розвитку кластера та підтримки його ефективної роботи залучаються нові учасники. Так, 22 травня 2024 року до членів ради кластеру доєднався новий представник – ТОВ «ДОМАШНІЙ ТЕКСТИЛЬ», який на засіданні представила Наталія Амінова, HR-директор.

Нині потужності виробництв України спрямовані на захист нашої країни. Представники кластера не є винятком. Виробництва членів кластера та науковці КНУТД працюють разом та надають підтримку ЗСУ.

Разом – до Перемоги!

29.05.2024