КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗУСТРІЧ ВИПУСКНИКІВ КНУТД

25 травня 2024 року до університету на «Зустріч випускників усіх поколінь» завітали випускники КНУТД.

Традиційно щорічно, кожної останньої суботи травня, у всіх, хто отримав освіту в КНУТД є можливість відчути себе у родинному колі друзів, згадати приємні моменти студентського життя, зустрітися з юністю, поділитися досвідом та успіхами.

Із особливим трепетом та хвилюванням в університеті чекали на випускників ювілейних років, які зберігають наступність, традиції, дружні й ділові відносини між поколіннями випускників КНУТД.

Цьогоріч у Київському національному університеті технологій та дизайну зустрілося понад 40 випускників різних років та спеціальностей, зокрема: випускники інженерно-економічного факультету груп ІЕ-92 (випуск 1984 року), ІЕ-31 (1978 р.) та ІЕ-33 (1953 р.); факультету Технологій легкої промисловості спеціальності технології трикотажного виробництва групи Т-92 (1974 р. ) та групи Т-91 (1984 р.), спеціальності технолог швейного виробництва групи Ш-97 (1984 р.), БТ-99 (2004 р.) та БШ-01 (2006 р.); випускники механічного факультету спеціальності Інженер-механік група М-92 (1984 р.).

У рідній альма матер радо вітав випускників від імені ректора університету Івана Грищенка, доктора економічних наук, професора, академіка НАПН України, проректор Володимир Стаценко та представники всіх факультетів та інститутів університету. Захід розпочався з огляду артоб’єктів КНУТД, розташованих на території біля корпусів. Зокрема з-поміж змістовних та креативних артоб’єктів університету: «Дерево натхнення в красі та дизайні», відкритий з нагоди 90-річчя університету, який представляє собою чотирипелюсткову об’ємну конструкцію з чотирма ребрами-арками геометризованої і, водночас, вільної форми, що втілює традиційну для європейців символіку сонячного колеса, енергії життя, моделі світобудови: «Памʼятник Кожумʼяці», створений до 30-річчя Незалежності України та встановлення Дня Української Державності. За легендою Кожумʼяка – майстер, що за часів Київської держави займався виготовленням сирцю зі шкіри тварин. Таку шкіру використовували для обтягування щитів, пошиття одягу, взуття тощо. Нині підготовку фахівців для цієї професії, яким дає знання та навички для вирішення практичних завдань, зокрема на підприємствах хімічної, шкіряної, текстильної промисловості та споріднених галузях хімічних технологій та інженерії здійснює Київський національний університет технологій та дизайну.

Артобʼєкт «З видимого пізнавай невидиме» – центральний образ якого – метелик, що символізує здатність до змін, до відмови від власних та загальних стереотипів. Це стає можливим завдяки системним спостереженням за різнобарвним світом, що оточує нас, кропіткому аналізу явищ, що відбуваються навколо, практичному досвіду, а головне – любові до мистецтва, знань, справи, яку робиш!

 

Далі у програмі зустрічі були відвідини музеїв та новітніх лабораторій університету.

Уже за традицією першим випускників зустрічає Музей вишивки, стилізований під українську хату. Експозиція передає цінності української культури різних історичних епох, надихає, дивує, об’єднує. Саме такий задум ректора Івана Грищенка реалізовано у цій локації, в осередку культури, де студенти, гості, працівники можуть ознайомитися з історією нашої держави, доторкнутися до аутентичних речей, отримати позитивну енергію і натхнення для нових творчих проєктів.

Водночас святкова і домашня атмосфера музею зачарувала випускників. Цікаву екскурсію для учасників підготувала Тетяна Букорос, директорка науково-технічної бібліотеки, кандидат політичних наук, доцентка, Під час екскурсії Тетяна Олександрівна розповіла про яскраві кролевецькі рушники, колекції домашніх вишитих рушників, ляльок-мотанок, трикотажні рушники, посуд, витинанки, поробки студентських творчих колективів.

Гості музею охоче зробили на згадку світлини біля експонатів музею, а також розгорнули «Рушник єднання» довжиною 7,2 м з художніми орнаментами вишивок усіх регіонів та етнографічних зон України, таким чином об’єдналися у вірі в силу духу та мужність українців випускники всіх поколінь. Адже саме це дає можливість усім нам, хто ідентифікує себе українцем, бути на одній хвилі!

 

Потім продемонстрували випускникам розробки молодих науковців та студентів, які активно використовують сучасні 2D та 3D-технології для проєктування деталей машин, нових моделей взуття та одягу, шкіргалантерейних та інших виробів у навчально-наукових лабораторіях: інженерії програмного забезпечення, історії швейної машини, проєктування взуття та галантерейних виробів, швейних технологій в індустрії моди Softorg, експертизи шкіри та хутра, молекулярної фармакології, хемогеноміки та біогеронтології, новітніх матеріалів і процесів в електрохімічній енергетиці та ін.

Енергія розвитку, естетика навчальних просторів продемонструвала гостям повсякдення життя сучасного університету, де поєднані класика та інновації. А згаданий Олексієм Воляником, завідувачем кафедри механічної інженерії, кандидатом технічних наук, доцентом під час екскурсії, та зазначений у лабораторії історії швейних машин слоган «Минуле теж навчає» – це підтверджує.

 

 

Біля Музею історії розвитку КНУТД випускників з екскурсією зустріла Руслана Множинська, кандидат філософських наук, доцент, директорка музею, яка представила, окрім експонатів постійно діючої виставки, творчих робіт студентів КНУТД, колекції, які демонструються у рамках Міжнародного конкурсу молодих дизайнерів-модельєрів «Печерські каштани», фінал якого відбувався в ці хвилини в університеті.

 

Друга частина зустрічі відбулася в залі Вченої ради Університету, де було продемонстровано презентаційний фільм про життя й навчання студентів, про відзнаки та визнання діяльності вчених та студентів на національному та міжнародному рівнях.

Із вітальним словом від імені ректора університету Івана Грищенка, доктора економічних наук, професора, академіка НАПН України, виступив Володимир Стаценко. У розповіді про сучасний КНУТД, він поділився з гостями нововведеннями у системі освіти та підготовки здобувачів вищої освіти, розказав що змінилося у діяльності структурних підрозділів, чим живе й про що турбується університет у воєнний час.

Володимир Володимирович підкреслив, що ті успіхи, які сьогодні має КНУТД належать усій університетській спільноті: здобувачам, випускникам, викладачам, співробітникам, стейкхолдерам, партнерам, які реалізують сміливі та творчі ідеї разом.

Університет здійснює підготовку за 16 галузями знань, є закладом вищої освіти з високим показником працевлаштування випускників, входить до технологічного та мистецького кластерів, здійснює ефективну наукову та інноваційну діяльність, є відомим у світі завдяки участі у світових та європейських рейтингах, а також широкій комунікації студентів та вчених університету з міжнародною спільнотою.

Усі випускники охоче пройшли анкетування від університетського Центру праці та кар’єри. Ольга Черниш, директорка центру, кандидат економічних наук, доцент, запросила всіх до співпраці та створення ком’юніті для сприяння взаємному розвитку та удосконаленню комунікації між випускниками, а також популяризації університету та залучення активної креативної молоді до вступу на наші освітні програми.

У третій завершальній частині програми, були зустрічі в аудиторіях, лабораторіях, де відбувалися освітні процеси.

Ювілейний випуск – 50 років після отримання диплому про вищу освіту в КНУТД – випускників 1974 року факультету Технологій легкої промисловості спеціальності технології трикотажного виробництва зустрічала на факультеті Людмила Галавська, начальник науково-дослідної частини, доктор технічних наук, професор. Людмила Євгенівна розповіла, чим наповнене професійне життя сучасного факультету мистецтв і моди, за якими спеціальностями та освітніми програмами здійснюється підготовка бакалаврів, магістрів та докторів філософії на факультеті.

Завітали випускники і до нового сучасного простору науково-технічної бібліотеки Університету, згадавши проведені годині за підручниками у просторих читальних залах, зауваживши, що на їхню думку в університеті стало ще цікавіше для студентів.

Ми зробили багато спільних світлин, переглядали випускні альбоми, спілкувалися у невимушеній атмосфері, розглядали можливості подальших ефективних комунікацій із спільнотою випускників для просування бренду КНУТД, і запланували зустрічі на наступний рік.

Гості із вдячністю згадали своїх наставників, наукових керівників, викладачів, висловивши думку, що університет у своїй діяльності та плануванні тримає високу планку для розвитку та показує переконливий приклад реальних змін.

Організувати зустріч такого формату ми могли завдяки Збройним Силам України, які боронять нашу свободу та незалежність для всіх поколінь. Ми горді і вдячні за мужність та відданість випускникам КНУТД, які боронять Україну сьогодні і пам’ятаємо тих, хто віддали своє життя за нашу можливість жити на своїй землі.

Вічна слава Героям!

Слава Україні!

Ми обов’язково переможемо!

29.05.2024