КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ТИЖДЕНЬ ІНСТИТУТУ ПРАВА ТА СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

В рамках тижня, присвяченого  дню заснування Інституту права та сучасних технологій, було проведено серію заходів, спрямованих на розширення soft skills здобувачів вищої освіти.

Тиждень розпочався 20 травня 2024 року проведенням Дмитром Палієм - судмедекспертом Львівського обласного бюро судової медичної експертизи лекції на тему «Інтерактивний аналіз та погляд на судову медицину в літературі і на практиці».

В лекції взяли участь здобувачі вищої освіти спеціальностей: 014 «Середня освіта», 017 «Фізична культура і спорт», 35 «Філологія»,  052 «Політологія», 054 «Соціологія», 081 «Право», 161 «Хімічні технології та інженерія»; 162 «Біотехнології та біоінженерія»; 183 «Технології захисту навколишнього середовища»; 226 «Фармація, промислова фармація» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти.

Лекція надала слухачам унікальну можливість ознайомитися з тонкощами судової медицини через призму літературних творів та реальних випадків, чим викликала велику зацікавленість.

Спортивні змагання «Дотик перемоги», які відбулися 20 травня 2024 року були організовані та проведені активом студентського самоврядування Інституту за підтримки кафедри фізичного виховання та здоров’я.

Результати змагань: перше місце у запеклій боротьбі завойоване командою «Вікінги» у складі: Іглінського Антона (БЕМ-23), Дармостук Юлії (гр. БП-23), Сьомкіної Вероніки (гр. БП-23).

 

Друге місце отримала команда «Вершки» у складі: Руппеля Дмитра (гр. БЕМ-23), Єломенко Ярослави (гр. БП-23), Гаврилюк Олександри (гр. БП-23)

Третє місце посіла команда «Кнопочки» у складі: Брижак Кароліни (гр.БДс2-23), Костіної Анжеліки (гр.БДм2-23), Оджоги Мілани (гр.БДм2-23).

 

Улюбленим івентом інтелектуалів є щорічний Quiz, який традиційно проходить за підтримки Науково-технічної бібліотеки КНУТД. Цього року інтелектуальні змагання пройшли під гаслом «Цікавий всесвіт». Програма заходу містила питання із сфери філології, юриспруденції, соціології, політології, спорту та чаювання.

 

Перше місце у інтелектуальних перегонах посіла команда «Пчеловоди» у складі Нікачало Кристини (гр. БАМП1-21), Пасіки Владислава (гр. БФР 20), Пантюшенко Діани та Пономаренко Дмитра (гр. БП-23).

 

Друге місце виборола команда «Квіточки» у складі Коткової Анастасії (гр. БПск(н)-23), Гуляницької Маргарити (гр. БП-22), Чернецької Тетяни (гр. БППК ск(н)-23, Півень Олександри (гр. БП-22).

 

Третє  місце зайняла команда «Турбо» у складі Михайлика Владислава (гр.БП-22), Гаврилюк Олександри (БП-23), Смирської Дар’ї (гр. БАМП1-22 ).

Ключовою подією тижня стала лекція, проведена Василем Костицьким, доктором юридичних наук, академіком Національної академії правових наук України, президентом Асоціації українських правників, віце-президентом Асоціації народних депутатів України на тему «Ознаки сучасної держави в умовах нових глобальних викликів».

У лекції взяли участь здобувачі вищої освіти спеціальностей: 014 «Середня освіта», 017 «Фізична культура і спорт», 35 «Філологія», 052 «Політологія», 054 «Соціологія», 081 «Право» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти.

На початку лекції Василь Костицький презентував та подарував Науково-технічній бібліотеці КНУТД власні видання, присвячені правовим питанням: «Вибрані проблеми теорії права», «Екологічне право України», «Поділ влади у контексті теолого-соціологічного праворозуміння (нариси правової теорії)».

Під час лекції Василь Костицький охарактеризував теорію поділу влади та запропонував оптимальний варіант моделі влади, окреслив стратегічні основи життя соціуму та завдання моделювання держави.

Василь Костицький підкреслив важливість досягнення раціонального балансу між потребами суспільства і особи, держави і громадянина, суспільства і держави задля формування в Україні демократичної правової держави.

В рамках лекції було висвітлено питання теоретико-правових складових, що визначають новий зміст соціальної відповідальності держави. Василь Костицький наголосив на необхідності поєднання принципів лібералізму, зазначив, що права і свобода людини та права соціуму є найвищою цінністю. На думку науковця це  вимагає нового підходу до розуміння фундаментальних категорій, таких як парламентаризм і вибори, конституція і верховенство права, відповідальний уряд і відповідальне урядування.

Лектор окреслив сучасні глобальні виклики, які постають перед сучасними державами, наголосивши на тому, що головний  інструментарій вирішення цих проблем знаходяться не лише у політико-правовій сфері, але й у сфері науки.

Окрему увагу було приділено такій важливій проблемі як необхідність урахування сучасних особливостей взаємодії суспільства і природи, зумовлених насуванням глобальної екологічної кризи, що вимагає від держави приділення особливої уваги  питанням забезпечення реалізації державної екологічної політики. На думку ученого, держава має відповідати певним критеріям, включаючи, розвинуту систему екологічного права, створення інституційних основ для забезпечення реалізації екологічної функції, та незалежний громадський контроль за реалізацією екологічного законодавства.

Цікавим для слухачів було дізнатися про громадську  діяльність Асоціації українських правників та Асоціації народних депутатів України, що розширило знання про те, як можна впливати на державу через суспільно-корисну діяльність. 

Лекція сприяла розвитку у студентів таких важливих soft skills, як критичне мислення, здатність до аналізу та синтезу інформації, розуміння принципів правової регуляції та усвідомлення екологічних викликів сучасного світу.

Студентська та освітянська спільнота Інституту права та сучасних технологій  вдячна Василю Костецькому за змістовну і пізнавальну лекцію.

22 травня 2024 року відбулася цікава лекція Олександра Бабінського, психолога, письменника, викладача GO Iteens, на тему «Мистецтво маніпуляції: розбір впливу на свідомість людини».

У лекції взяли участь здобувачі вищої освіти спеціальностей: 014 «Середня освіта», 017 «Фізична культура і спорт», 35 «Філологія», 052 «Політологія», 054 «Соціологія», 081 «Право» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів.

Лектор в цікавому форматі розповів про прояви маніпуляцій у сучасному світі, підкресливши, що сучасний світ стає все складнішим та насиченим інформацією, і значна частина людей просто «губиться» в цьому «інформаційному океані». Впродовж лекції було висвітлено основні методи впливу на людську свідомість, такі як маніпуляція та провокація, та наголошено на необхідності навчитися їх розпізнавати задля своєчасної нейтралізації.

Олександр Бабінський пояснив, що маніпуляція може бути досягнута через подачу викривленої або напіввикривленої інформації, що змушує людину приймати рішення на основі викривлених даних, вважаючи їх правильними.

Лектор також акцентував увагу на тому, що маніпуляція спрямована на зміну психологічних установок, ціннісних орієнтацій та поведінки аудиторії, що призводить до її керованості та контролю.

Окрім цього, в рамках лекції було  висвітлено важливість критичного мислення, усвідомлення та аналізу інформації як засобів протидії маніпуляціям. Лектор наголосив на необхідності розвитку навичок самостійного мислення та критичного аналізу, щоб не стати жертвою маніпуляторів, які прагнуть використовувати людей та суспільства у своїх корисливих цілях. Лекція завершилася обговоренням реальних прикладів маніпуляцій у сучасному світі, підкреслюючи, що тільки постійний інтелектуальний та духовний розвиток допоможе людям захиститися від впливу маніпуляторів.

Завдяки лекції Олександра Бабінського здобувачі вищої освіти розширили такі важливі soft skills, як навички аналізувати інформацію, розпізнавати маніпуляції та відрізняти правдиві дані від викривлених, навички протидії маніпуляціям, які полягають у методах нейтралізації маніпуляцій та провокацій. Ці навички є важливими для успішного працевлаштування та кар'єрного зростання в сучасному світі.

В рамках івенту «Horror quest» студентська спільнота Інституту організувала для гостей з  інших факультетів Університету інтелектуальну гру із Horror Elements.

Учасники «Horror quest» отримали унікальну можливості навчитися швидко і ефективно комунікувати в умовах тиску та обмеженого часу, вирішувати нестандартні завдання, оперативно реагувати на будь-які несподіванки та знаходити шляхи виходу з складних ситуацій.

  

Учасники та організатори «Horror quest» отримали  унікальний досвід, який дозволяє створити атмосферу співпраці та розвитку.

І за це ми дякуємо організаторам гри «Horror quest» із числа активу студентського самоврядуванні Інституту права та сучасних технологій у складі Дем’яненко Анастасії Пономаренко Дмитра, Таранюка Дмитра, Ковтун Вікторії,  Голові студентського самоврядування факультету хімічних технологійБойчуку Дем’яну та представниці активу студентського самоврядування факультету культурних і креативних індустрійТізенгаузен Марії.

В рамках тижня Інституту кафедра філології та перекладу презентувала інтелектуальну гру лінгвістична вікторина «Україна». У заході взяли участь здобувачі вищої освіти Інституту права та сучасних технологій, Факультету управління та бізнес-дизайну й Факультету мехатроніки та комп’ютерних технологій.

 

Фінальним акордом тижня, присвяченого заснуванню Інституту права та сучасних технологій, стала лекція на тему «Безбар’єрний доступ ветерана до правосуддя», яку провів 23 травня 2024 року Олександр Килиба – адвокат, голова громадської організації «Бажаючі допомогти».

У лекції взяли участь здобувачі вищої освіти спеціальностей: 014 «Середня освіта», 017 «Фізична культура і спорт», 35 «Філологія»,  052 «Політологія», 054 «Соціологія», 081 «Право».

Особливу увагу було приділено правовій та психологічній підтримці ветеранів, а також механізмам отримання безоплатної допомоги.

Олександр Килиба підкреслив значення доступу до правосуддя для ветеранів як важливої складової їхнього соціального захисту та повернення до цивільного життя, висвітлив актуальні питання забезпечення прав ветеранів війни в Україні, визначених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Лектор наголосив на важливості розуміння різниці між учасниками бойових дій та учасниками війни, а також на необхідності комплексного підходу до реабілітації та інтеграції ветеранів у суспільство.

ТРИМАЄМО ОСВІТНІЙ ФРОНТ РАЗОМ!

31.05.2024