КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

МІЖНАРОДНА АКАДЕМІЧНА МОБІЛЬНІСТЬ ЗДОБУВАЧІВ ІНСТИТУТУ ПРАВА ТА СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ: ЛЕКЦІЯ ПРОФЕСОРА РАФІКА НОВРУЗОВА І ДИРЕКТОРКИ УКРАЇНСЬКОГО КУЛЬТУРНО-ОСВІТНЬОГО ЦЕНТРУ БАКИНСЬКОГО СЛОВ’ЯНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЛЕСІ КЕРІМОВОЇ

Науково-педагогічні працівники кафедри філології та перекладу інституту права та сучасних технологій КНУТД працюють над імплементацією міжнародної програми академічної кредитної мобільності в дистанційному онлайновому форматі для здобувачів вищої освіти Київського національного університету технологій та дизайну і Бакинського слов’янського університету. У межах зазначеної програми 29 травня 2024 року відбулася спільна лекція  The formula of the soul of Eastern poetry. Novruz is a spring holiday д. філол. н., професора кафедри слов’янської філології Бакинського слов’янського університету Рафіка Новрузова і старшої викладачки кафедри слов’янської філології, директорки Українського культурно-освітнього центру БСУ Лесі Керімової.

До зустрічі в аудиторії і дистанційно долучилися здобувачі освітніх програм «Англійська мова: переклад у бізнес-комунікаціях» (спеціальність 035 Філологія), «Українська мова і література та англійські філологічні студії» (спеціальність 014 Середня освіта), «Господарсько-правова діяльність» (спеціальність 081 Право) і «Політологія та публічні комунікації» (спеціальність 052 Політологія) інституту права та сучасних технологій. Модерували захід завідувачка кафедри філології та перекладу кандидатка філологічних наук, доцентка Єлизавета Ісакова та доцентка кафедри філології та перекладу кандидатка філологічних наук, доцентка Світлана Дворянчикова.

Поезія Сходу вишукано ніжно й пристрасно оспівує любов і дружбу, мужність і справедливість, патріотизм, рідну мову і творчість. Пан Рафік Новрузов розпочав розмову про казковий і дивовижний світ східної поезії.  Літературознавці вважають поезію Сходу золотою сторінкою в книзі світової літератури. Митці, з-поміж котрих Нізамі Гянджеві та Імадеддін Насімі, працювали над філософською глибиною творів і різноманітними жанровими формами.

Нізамі Гянджеві закликав до гідності, щастя, миру й дружби: «О цвіт життя, гіркий кохання цвіт, / – Стражданням ущасливлюється світ!»

Імадеддін Насімі, відомий поет давнини й видатний мислитель Сходу, перебував у пошуках сенсу життя та прагнув волі і справедливості: «У мене вмістяться обидва світи, але в цей світ я не вміщусь».

Лектор зазначив, що творчий доробок митців вивчають учені, а лірика східних поетів перекладена багатьма мовами світу, зокрема українською. Читачі в цих поезіях віднаходять відповіді на нагальні питання сучасності, насолоджуються глибиною сенсів і філігранністю художнього слова.

Пані Леся Керімова продовжила спілкування зі здобувачами. Студентству було цікаво почути про національні азербайджанські традиції святкування Новрузу. Це красиве свято символізує оновлення природи і продовження життя. Лекторка наголосила, що Новруз включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як символ мудрості, надії та толерантності. Під час святкування азербайджанські господині ставлять на стіл пророщене пшеничне зерно та фарбоване яйце на дзеркалі, а вся родина стрибає через багаття для очищення та захисту впродовж всього прийдешнього року. Плов, який готують за традиційними рецептами, і смачні азербайджанські солодощі вважають незмінними стравами святкового застілля.

Присутні зазначили, що традиції азербайджанських і українських свят переплітаються й перегукуються, що є свідченням співдружності українського й азербайджанського народів і взаємозбагачення двох культур.

Насамкінець зустрічі лектори запропонували студентам виконати розроблені завдання для контролю рівня здобутих знань та засвоєння вивченого матеріалу.

Єлизавета Ісакова і Світлана Дворянчикова обговорили з азербайджанськими колегами-філологами основні результати спільного освітньо-наукового проєкту, який вони реалізовували в рамах чинної міжнародної програми академічної кредитної мобільності для студентів КНУТД і БСУ.

Щиро дякуємо пану Рафіку Новрузову, пані Лесі Керімовій і всім колегам з Бакинського слов’янського університету за дружбу та співпрацю!

06.06.2024