КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

МІЖНАРОДНА АКАДЕМІЧНА МОБІЛЬНІСТЬ ВИКЛАДАЧІВ КНУТД В РАМКАХ ПРОГРАМИ ЕRASMUS+ В УШАКСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ (ТУРЕЧЧИНА)

Попри важкі часи для країни у Київському національному університеті технологій та дизайну цього року, завдяки всебічній підтримці ректора Університету, академіка Івана Грищенка, посилюється позитивна динаміка міжнародної академічної мобільності викладачів та співробітників університету, в тому числі на факультеті мистецтв і моди.

З 27 до 31 травня 2024 року за програмою академічної мобільності в рамках проєкту Еразмус + КА171 у 5-му Міжнародному тижні персоналу в університеті Ушак взяли участь начальник відділу інформаційного забезпечення та трансферу технологій Олена Єршова, доктор філософії; Наталія Остапенко, декан факультету мистецтв і моди, професор кафедри моди та стилю; Ольга Єжова, доктор педагогічних наук (Usak University).

Розпочався 5-й Міжнародний тиждень персоналу (5th International Staff Week) в кампусі Університету Ушак з привітання гостей ректором професором, доктором Екремом Савашем. У перший день заходу, в якому брали участь академічний та адміністративний персонал 38 університетів з 21 країни, ректор виступив із вітальним словом у вступній промові для гостей та наголосив на важливості Міжнародного тижня для університету Ушак, який вони проводять вп’яте, і зазначив, що такі заходи є важливими для розширення двосторонньої співпраці та культурної взаємодії.

У рамках заходів першого дня у фойє Центру конгресу та культури відбулася зустріч з іноземними студентами, які навчаються в Університеті Ушак та презентували культуру своїх країн. Після відвідування стендів Culture Promotion у великій залі Центру конгресу та культури відбулися виступи міжнародних студентських ансамблів. Також із промовою виступив головний координатор міжнародного офісу, доктор Толга Каргін. Однією з важливих подій першого дня Міжнародного тижня стало відвідування виставки творчих робіт з живопису, кераміки, традиційного турецького мистецтва та дизайну одягу в фойє Центру.

Наступного дня міжнародний відділ організував потужну екскурсію університетським кампусом – величезною територією з багатьма сучасними навчальними корпусами, конференц-залами, науково-технічною бібліотекою, гуртожитками, спортивним комплексом, їдальнями тощо.

Особливу зацікавленість викликала міжнародна майстерня з дизайну виробів зі шкіри, текстилю та кераміки тощо.

Не менш цікавою подією була участь міжнародної команди у воркшопі для визначення культурних цінностей,  обміну досвідом міжкультурного спілкування.

Протягом надзвичайно насичених двох днів в рамках програми Міжнародного тижня була проведена низка заходів на факультеті образотворчого мистецтва Ушакського університету. Учасників з текстильного напряму гостинно зустрів декан факультету образотворчого мистецтва – професор Мітхат Їлмаз.

Проведено круглий стіл, під час якого відбувся обмін досвідом, ідеями,  обговорювалися спільні міжнародні проєкти та мистецькі заходи, перспективи подальшого міжнародного співробітництва в сфері мистецтва та моди. Колеги – доцент Шірін Козак Цезіці з Ушакського університету ознайомили гостей з особливостями викладання творчих дисциплін. Змістовними та насиченими були екскурсії майстернями з виготовлення кераміки, навчальними аудиторіями традиційного турецького мистецтва, живопису, графіки тощо.

В коридорах факультету представлено оригінальні творчі роботи студентської молоді з кераміки, текстилю.

Завідувач кафедри дизайну текстилю та одягу, доктор, Озлем Кая провела екскурсію просторими аудиторіями факультету, серед яких майстерня з дизайну та технологій виготовлення одягу, поділилася досвідом підготовки здобувачів освіти для модної індустрії, розповіла про методи та техніки навчання.

Стажування в Ушакському університеті в рамках 5-го Міжнародного тижня персоналу в університеті Ушак дало можливість отримати новий досвід, сучасні знання для підвищення якості освіти і підготовки фахівців фешн-індустрії, покращити мовні навички. За результатами міжнародного стажування викладачі кафедри моди та стилю, технології моди внесли пропозиції щодо змін до робочих програм освітніх компонентів освітньо-професійних програм за спеціальністю 182 Технології легкої промисловості.

Наприкінці 5-го Міжнародного тижня персоналу в університеті Ушак викладачі та співробітники КНУТД отримали сертифікати про участь у заході.

Слід підкреслити, що в результаті стажування  Договір про співпрацю між КНУТД та Ушакським університетом пролонговано на п’ять років.

Незабутні теплі враження у присутніх Міжнародного тижня залишили презентації країн-учасників заходу, до якого долучився ректор університету Ушака.

Дякуємо за підтримку куратору проєкту Тубе, а також викладачам Ушакського університету за отриманий досвід і спілкування в галузі удосконалення системи підготовки фахівців з модного одягу, проведені заходи з популяризації історичних та культурних цінностей країни та Ушака. Результатом стажування є надбання неоціненного професійного й культурного досвіду, підвищення рівня знань з іноземної мови та розширення програми міжнародної співпраці.

Віримо, що професійні можливості та конкурентний потенціал майбутніх фахівців з мистецтва моди нашого університету на ринку праці і надалі зростатимуть завдяки досвіду міжнародної співпраці!

08.06.2024