КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТІ ЛЕКЦІЇ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ ТЕХНОЛОГІЇ МОДИ

Із 27 по 31 травня 2024 року в Київському національного університеті технологій та дизайну відбувся Тиждень текстильної і легкої промисловості, до заходів Тижня також долучилися міжнародні партнери з Кутаїського Державного університету ім. Акакія Церетелі (Грузія). В рамках заходів відбувся цикл лекцій науково-педагогічних працівників кафедри технології моди університету Яни Редько, д. т. н., професорки, Людмили Галавської, д. т. н., професорки та Лілії Чертенко, к. т. н., доцентки для здобувачів спеціальності 182 «Технології легкої промисловості» (освітньо-професійних програм  «Конструювання та технології швейних виробів», «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості»,  «Індустрія моди»), а також  викладачів факультету мистецтв і моди та усіх зацікавлених.

До зустрічі в аудиторії і дистанційно долучилося близько 180 здобувачів та викладачі. Модерували захід Ольга Гараніна,  завідувачка кафедри технології моди, д. т. н., професорка та Вікторія Кернеш, к. т. н., доцентка кафедри технології моди.


На початку кожної з циклу лекцій пролунали щирі та натхненні слова привітання від Лели Кікнавелідзе та Ніно Долідзе, професорів КДУ ім. А. Церетелі (Грузія)  та Ольги Гараніної (КНУТД).

27 травня 2024 року Лілією Чертенко було прочитано лекцію з теми «Роль цифрових технологій у сучасному дизайні та виробництві взуття», присвячену перспективам упровадження прогресивних цифрових технологій у взуттєву галузь. Пані Лілія ознайомила слухачів із сучасними 3д-технологіями та цифровим обладнанням, що використовуються на різних етапах дизайну, проєктування та виготовлення взуття і мають на меті як покращення естетичних та ергономічних властивостей взуття, так і підвищення технічного рівня проєктно-виробничих процесів.

Особливий інтерес сьогодні представляє використання нанотехнологій як перспективного напряму розвитку легкої промисловості та індустрії моди. Саме цьому напряму було присвячено онлайн-лекцію професора Яни Редько з теми «Нанотехнології створення текстильних матеріалів зі спеціальними властивостями», що відбулась у КНУТД 28 травня 2024 року.

Текстиль на основі наноматеріалів набуває унікальних за своїми показниками властивостей. Нанотехнології також застосовуються для покращення властивостей традиційного текстилю та виробів із нього, що є актуальним напрямом досліджень з огляду на загальносвітовий састейнебл-тренд та на ті виклики, з якими стикаються вітчизняні виробники в умовах війни.

29 травня 2024 року Людмила Галавська, професорка кафедри технології моди прочитала змістовно насичену, пізнавальну відкриту лекцію у змішаному форматі з теми «Загальне уявлення про трикотаж: особливості структури створення та види в’язального обладнання», ознайомила слухачів з історією розвитку та сучасними видами трикотажних полотен, особливостями їх виготовлення та властивостями, а також спеціальним високотехнологічним обладнанням та спектром його використання.

Лекції були прочитані у змішаному форматі англійською мовою на високому професійному рівні та з представленням презентаційного матеріалу. Після закінчення лекцій лектори КНУТД продовжили спілкування з аудиторією, відповідали на запитання, спілкувались з колегами, обмінювались досвідом.

До обговорення прослуханого матеріалу та до привітань наших зарубіжних колег долучалися Наталя Остапенко, декан факультету мистецтв і моди, професорка (КНУТД), Марина Колосніченко, професорка (КНУТД), Тамара Мосешвілі, професорка (КДУ ім. Церетелі).

Ми щиро вдячні лекторам за цікаві та пізнавальні лекції, нашим друзям і колегам з Кутаїського державного університету ім. Акакія Церетелі (Грузія), які підтримали нашу ініціативу з проведення двостороннього курсу онлайн- лекцій від лекторів кафедри технології моди (КНУТД, Україна) та кафедри дизайну та технологій (КДУ ім. А.Церетелі, Грузія) у дистанційному форматі для здобувачів вищої освіти обох університетів.

Дякуємо всім учасникам заходів за можливість теплого спілкування та плідної співпраці між Україною та Грузією, таких важливих для нас в умовах війни!

17.06.2024