КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТІ ЛЕКЦІЇ МІЖНАРОДНИХ ГОСТЬОВИХ ЛЕКТОРІВ З ГРУЗІЇ В РАМКАХ ТИЖНЯ ТЕКСТИЛЬНОЇ І ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Давні дружні відносини та плідна співпраця об’єднують колективи Київського національного університету технологій та дизайну та Кутаїського державного університету імені Акакія Церетелі. Попри складні часи для країни  і надалі відбувається розширення горизонтів співпраці та зміцнення дружніх і партнерських зв’язків між закладами.

Цьогоріч, у рамках Тижня текстильної і легкої промисловості, для здобувачів вищої освіти освітньо-професійних програм «Індустрія моди», «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості», «Конструювання та технології швейних виробів» спеціальності 182 Технології легкої промисловості, освітньо-наукової програми «Професійна освіта» спеціальності 015 Професійна освіта відбувся цикл лекцій професорів кафедри дизайну та технологій КДУ ім. Акакія Церетелі (м. Кутаїсі, Грузія) Ніно Долідзе та Лели Кікнавелідзе.

 

До лекцій в аудиторії і дистанційно долучилося близько 140 здобувачів Модерували захід Ольга Гараніна,  завідувачка кафедри технології моди д. т. н., професорка та Лілія Чертенко, к. т. н., доцентка кафедри технології моди.

30 травня 2024 року Ніно Долідзе, професорка провела відкриту лекцію на тему «Грузинський національний одяг як пам'ятник матеріальної культури Грузії». Цікава, ґрунтовна розповідь про історію створення національного костюма, традиції та особисте ставлення лектора до питань моди, краси, творчості, культури народу Грузії захопило серця слухачів, викликало хвилю позитивних емоцій та цікавих запитань.

 

Пані Ніно зазначила, що творчий доробок митців вивчають світові учені, які надихаються національним костюмом, віднаходять відповіді на нагальні питання сучасності, насолоджуються глибиною сенсів і філігранністю дизайну виробів. Лекторка часто звертається у своїй роботі під час створення дизайну костюма до національних традицій, які відкриваються для неї щодня у новому ракурсі світосприйняття.

Наступного дня, з відкритою лекцією на тему «Оптичні ілюзії в костюмі» виступила професорка Лела Кікнавелідзе.

 

 

Пані Лела майстерно показала на практиці, як за допомогою елементів образотворчого мистецтва та ілюзій можна створити цікавий образ, вишукану форму, підкреслити особливості фігури, підтримати жіночність та стиль.

Надихаючись шедеврами митців світового масштабу щодо використання ілюзій в архітектурі, живописі, ткацтві, дизайнери віднаходять відповіді на питання створення дизайну сучасного костюма з використанням ілюзій. У своїй роботі зі студентами, під час створення колекцій виробів з різних матеріалів, Лела Кікнавелідзе часто звертається до цієїї тематики, плідно працює. Колекції здобувачів освіти виробів різного стильового задуму створені під керівництвом Лели Кікнавелідзе неодноразово були призерами Міжнародного конкурсу молодих дизайнерів «Печерські каштани».

Пані Ніно Долідзе та  Лела Кікнавелідзе продовжили спілкування зі здобувачами та колегами з КНУТД після завершення лекції, відповідали на запитання студентів та спілкувались у дружній атмосфері.

Студентству було цікаво почути про ілюзії в сучасному костюмі, про національні грузинські традиції та стилізацію сучасного костюма. Це красиві і вишукані вироби, що символізують національну культуру і традиції грузинського народу.

Присутні зазначили, що традиції грузинського і українського народів, релігія, культура та свята переплітаються й перегукуються, що є свідченням співдружності українського й грузинського народів і взаємозбагачення двох культур.

Щиро дякуємо пані Ніно Долідзе, пані Лелі Кікнавелідзе та всім колегам з КДУ ім. Акакія Церетелі за дружбу та співпрацю!

17.06.2024