КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІДБИВАЄМО ПІДСУМКИ АВТОРСЬКОГО КУРСУ ВАЛЕРІЯ РИБАСА «ЕКОНОМІКА НИТКИ ТА ФУРНІТУРИ»

Із 16 квітня по 25 квітня 2024 року було презентовано авторський курс Валерія Рибаса «Економіка нитки та фурнітури», що охоплював чотири відкриті лекції. Програмою було передбачено детальний розгляд асортименту та характеристик ниток та фурнітури для потреб легкої промисловості, а також економічних та підприємницьких аспектів ведення бізнесу. До курсу долучилося близько 140 осіб, серед яких здобувачі вищої освіти за спеціальностями 182 «Технології легкої промисловості» та 076 «Підприємництво та торгівля» і науково-педагогічні працівники кафедр моди та стилю, технології моди, підприємництва та бізнесу університету. Присутні мали унікальну можливість під час освітнього процесу спілкуватися з директором ТОВ «ТК-Фурнітура», засновником єдиної в Україні фабрики ниток «Барва». 25 квітня 2024 року проведено останню четверту відкриту лекцію, матеріал якої також легко та доступно сприймався, був пізнавальним, послідовним та мотивуючим, як і всіх попередніх.

Нині ТОВ «ТК-Фурнітура» добре відоме та є одним з найуспішніших підприємств України. Компанія гідно долає виклики сьогодення, адаптується до нових умов, задовольняє зростаючі потреби ринку у продукції. Підприємство модернізується, зростає, рухається вперед, вивчає й запроваджує інновації, сучасні технології та розробки, підіймає планку якості та відповідальності.

Спілкуючись із студентською молоддю і викладачами, Валерій Рибас поділився власним досвідом та надав рекомендації щодо організації та ведення бізнесу з позиції ефективного управління реальним сучасним виробництвом. Під час лекції спікер розповів студентам про динаміку розвитку власної компанії, про особливості ведення бізнесу та його масштабування в Україні, проблеми та негативні чинники, що впливають на його зростання.

Лектор розкрив слухачам факти з власного життя, цікаво та відверто розповідаючи про етапи становлення та розвиток бізнесу. «Мої перші тридцять років життя – це навчання, набуття досвіду. Робити бізнес найкраще в часи коли імперія руйнується або створюється, коли змінюються можливості. І така можливість впала мені в руки, але щоб рухатись по життю далі – потрібно щось мати. Не думайте, що у вас зразу все вийде – коли немає капіталу, намоленого місця, команди, реальних правил гри тощо», – каже Валерій Рибас.

Особливу зацікавленість студентів викликала розповідь спікера про пошук партнерів та гідне ставлення до них, способи оцінювання роботи персоналу, рівень відповідальності. «Реалізуючи мету, ви маєте зрозуміти, чи можете зробити це самі, чи можливо залучити партнера. Хто такий партнер – той, хто переймається вашою ідеєю, переконаннями або хто готовий вкласти кошти – повірить вам, стане надійним плечем для розвитку бізнесу. З партнером у вас має бути спільна думка і бачення», – наголосив пан Валерій.

Наводячи приклади про відкриття бізнесу, Валерій Вʼячеславович розповів здобувачам освіти й викладачам університету як у 2016 році знайшов інвестора й капітали, особисто розробив бізнес-план, здійснив інженерні розрахунки для розгортання виробництва на початковому етапі. У грудні 2017 року було запущено виробництво перших українських швейних ниток «Барва», а з січня 2018 року їх виготовлення стало на потік. Також було обговорено широке коло питань щодо пошуку якісної сировини, надійних постачальників, розроблення і вдосконалення технологічних процесів, підготовки та навчання кадрів тощо.

 

Лектор зазначив, що постійний розвиток підприємства відбувається завдяки продуманій стратегії власника, візіонер, внесенню поправок під час криз у країні і, як наслідок, в легкій промисловості, починаючи з 1991 року і до теперішнього часу та як вони впливали на створення та розширення власного бізнесу. Також Валерій В’ячеславович зауважив, що подолання кризи в розвитку економіки загалом та її структурних підрозділах є результатом управлінських рішень. Було розглянуто причини виникнення криз та механізми виходу з них, запобігання кризі або мінімізації ризиків та її негативних наслідків на підприємстві. Лектор акцентував увагу, що у складні кризові періоди допомогли встояти та мобільно зреагувати такі чинники: реноме керівника, напрацьований авторитет і зв’язки, далекосяжні стратегічні рішення щодо розширення асортименту продукції та постачальників, злагоджена командна робота, навіть віддалена.

Лектор окремо зупинився на негативних аспектах, подоланні труднощів у роботі компанії в умовах криз та війни. Так, компанії подолала складний шлях за останні чотири роки, з яких два «ковідних» і два воєнні. На час карантинних обмежень підприємство працювало з жорстким дотриманням санітарно-епідеміологічних норм, без закриття на локдаун. З перших днів війни виробництво практично не припиняло роботу, не зважаючи на небезпеку, зламані логістичні ланцюжки, зупинку діяльності постачальників, вимкнення електроенергії та багато інших чинників.

Окрему увагу на лекції спікер приділив постулатам створення та ведення бізнесу: «Спочатку треба мати ідею або мету, знайти свою нішу, чітко розуміти кінцевий продукт, враховуючи перенасиченість одягом та шалену кількість виробників у Китаї, Туреччині тощо. Маючи ідею, спробувати масштабуватись, набути досвід управляти часом, а потім передати свої повноваження комусь», – зазначив Валерій Рибас. Зокрема лектор поділився своїми спостереженнями та практичним досвідом залучення капіталу в підприємства, розповів про пошуки інвесторів, кредиторів, спонсорів та їхні вимоги.

Історія успіху доповідача висвітлила важливий аспект масштабування бізнесу в інших містах. Компанія «ТК-Фурнітура» створила та розвиває оптову та роздрібну мережу філій по всій Україні, окремо розглядаючи дохід кожної роздрібної точки. Робота кожного представництва – складу чи магазину, узгоджена із загальною стратегією компанії. Помірні ціни, високий рівень обслуговування, гарантія якості товарів і послуг – єдині для всіх регіонів, для всієї оптової та роздрібної мережі. Поставки охоплюють усю Україну, філії працюють у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Львові, Хмельницькому.

Також під час лекції Валерій В’ячеславович розкрив особливості командної роботи, розповів про розподіл сил і повноважень у різних непередбачуваних ситуацій, вибудовував прості правила взаємовідносин із персоналом. Долаючи різні перешкоди Валерій В’ячеславович відзначив згуртованість, мужність і стійкість, професіоналізм та відданість членів колективу компанії.

Присутні зацікавлено слухали Валерія В’ячеславович від початку до кінця лекції. Спікер звернув увагу студентів на найзатребуваніші навички, про які розпитують працедавці під час наймання працівників, переконував студентів не пасувати перед вимогами роботодавців та через відсутність досвіду роботи. Закликав молоде покоління проявляти себе, демонструвати свої знання, показувати зацікавленість у роботі на обраній посади та бажання розвиватися. «Ніколи не треба боятися нового, оскільки тільки здолавши труднощі відчуваєш справжній смак задоволення від результату роботи. Це і є секрет успішної справи», – зазначив Валерій Рибас.

Наприкінці зустрічі студенти і викладачі ставили запитання спікеру – високому професіоналу, цікавій особистості, творчій людини з креативним поглядом та дослідницькими навичками. Наразі всі отримали ґрунтовні відповіді, засвідчивши значне зацікавлення до матеріалу лекції, та висловили слова подяки.

Також лектор анонсував видачу СЕРТИФІКАТІВ про прослуховування авторського курсу лекцій «Економіка нитки та фурнітури», які можна отримати ТУТ

Надпотужні та неймовірно надихаючі лекції авторського курсу Валерія Рибаса не лише дали можливість слухачам поглибити свої знання з технологічних та економічних питань виробництв легкої промисловості. Вони, як мотивуюче джерело корисної інформації, надихнули здобувачів на подальше фахове зростання через навчання, стали підґрунтям для роздумів щодо професійного шляху становлення та зростання, спонукали до аналізу та критичного мислення.

Студентська та викладацька спільнота КНУТД щиро вдячна Валерію Рибасу за співпрацю та сподівається на нові зустрічі!

20.06.2024