КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

В УНІВЕРСИТЕТІ ВІДКРИТО АЛЕЮ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ!

Зворушлива та знакова для університетської спільноти подія відбулася 19 червня 2024 р. у фінальний місяць 2023-2024 навчального року.

Ректор університету Іван Грищенко, професор, доктор економічних наук, академік НАПН України у присутності почесних гостей університету, членів наглядової ради, митців, професорсько-викладацького складу, аспірантів, студентів, відкрив Алею інтернаціоналізації КНУТД. Іван Грищенко привітав присутніх та висловив сподівання, що прапори з Алеї для іноземних студентів й випускників КНУТД з різних країн світу стануть орієнтирами у важливий час прийняття рішень, постійним зв’язком з Батьківщиною та всім нам нагадуватимуть про незмінні цінності свободи, рівності й справедливості.

Ведуча заходу, Людмила Ардельян, заслужена артистка України, українська акторка театру і кіно, телеведуча, доцентка кафедри сценічного мистецтва і культури Навчально-наукового інститут культури і креативних індустрій КНУТД, презентувала концепцію Алеї інтернаціоналізації КНУТД. Ідея такої алеї існувала давно, рішення створити та відкрити саме сьогодні символічне. В основі концепції проєкту основні підходи, які викладено у «Програмі інтернаціоналізації КНУТД на 2024-2028 рр.».

Ректор Іван Грищенко, зазначив, «що за одним з основних принципів Великої хартії Університетів, саме заклади вищої освіти є охоронцями традицій європейського гуманізму. Так, на сьогоднішній день університет є активним учасником міжнародного, в тому числі – зовнішньоекономічного співробітництва та активно інтегрується у світову спільноту за рахунок реалізації міжнародних проєктів та грантів, щороку поглиблюючи міжнародне співробітництво у сфері освітньої й науково-дослідної діяльності, одночасно розвиваючи міжнародні зв’язки у декількох взаємоповʼязаних вимірах: інтернаціоналізація освітньої діяльності; інтернаціоналізація наукової діяльності; інтернаціоналізація суспільного розвитку».

Ворог, який віроломно напав на Україну, хоче загарбати не лише територію та зруйнувати інфраструктуру нашої держави, але й знищити наші освітні та наукові центри, університети, науково-дослідні установи, бібліотеки, музеї. Не виходить! Боронимо землю. Розвиваємо науку й освіту. Та так, що наші здобутки затребувані в усьому цивілізованому світі. Досягнення маємо як довоєнні, так і в нинішній складний час.

Свідчення цього – Державні премії в галузі науки і техніки, якими в останні роки відзначені працівники КНУТД. Університет входить до ТОП-100 найпрестижніших дизайнерських шкіл світу. Ми першими серед українських вишів відкрили Український інститут в Китаї.

Лідирує КНУТД й за кількістю іноземних студентів. Вони назвали його найпопулярнішим університетом століття. Усе це складові того, що КНУТД називають прапором вітчизняної освіти.

Звичайно, пишаємось зробленим. Водночас сьогодні є нагода подякувати партнерам за підтримку, співпрацю і увагу до нас. Аби заявити про це, а також, про те, що КНУТД – університет не лише національний, а й інтернаціональний, відкриваємо Київську алею єдності освітнього простору планети.

З цієї нагоди піднімаємо прапори країн, студенти яких навчаються в КНУТД, та Євросоюзу. Серед них український – рівний серед рівних. Прапор України, як символ боротьби, перемоги, любові до Батьківщини. Саме так сьогодні сприймають національний прапор не лише українці, а й всі люди в світі, які розділяють загальнолюдські цінності, висловлюючи солідарність та підтримку всім, хто вважає себе українцем.

Саме до нього завітали всі інші. Сюди, в центр Києва, прибули посланці багатьох народів за найдорожчими скарбами-знаннями. Отже, світ визнає, що Україна – інноваційна держава, а здобута тут освіта – престижна і конкурентоздатна.

Алею єдності освітнього простору планети відкриваємо під час війни, коли ворог, хоче відірвати Україну від цивілізованого світу та знищити нашу державу.

Не вдається і не вдасться, бо ми не одні. А продукція університету – наука, технології і освіта найпотрібніша зброя для прискорення перемоги і відбудови країни.

Університет справедливо називають храмом науки. У ньому студенти здобувають не лише знання і практичні навички. Тут вчать мислити, творити й плекати високі мрії.

Український філософ Григорій Сковорода, якій називав себе ловцем «птиці істини», писав, що філософія чи любомудріє спрямовує усе коло справ своїх до того, щоб дати життя духу нашому, благородство серцю, якість думкам, яко вони голова всьому. Цьому, всьому, сприятиме алея єдності. Суть її яскраво виражена артобʼєктами на території університету, зокрема «Натхнення в красі і дизайні» і «3 видимого пізнайвай невидиме». Це – своєрідний оберіг і порадник творцям добра.

Алея інтернаціоналізації нехай стане також уособленням єдності націй і народів в освітно-наукових та культурних обмінах. На ній майорять 27 прапорів, продовження змісту, вираженого артобʼєктом «Натхненням в красі і дизайні». Вона ніби замикає мистецький простір території університету. Якщо попередні композиції – надихають і спонукають до творчості, то ця – своєрідне свідчення зробленого, що підсилює мотивацію до вдосконалення. Тут прапори закликають підняти голову, подивитися вгору, аби відчути гордість за причетність до великого народу, на території держави якого вчаться посланці інших країн.

Це не лише велич, а й велика відповідальність, перед університетом, країною, світом. Під сяйвом прапорів, що засвідчують повагу до української освіти, кожен захоче стати сильнішим, аби зробити вагомий внесок у підтримку українського прапора, українського вишу, української освіти, а відтак і України!

Тож – підняти 27 прапорів: України, Євросоюзу, Азербайджану, Алжиру, Болгарії, Вʼєтнаму, Великої Британії, Греції, Грузії, Естонії, Єгипту, Іраку, Італії, Казахстану, Киргизстану, Китаю, Кіпру, Латвії, Литви, Нігерії, Німеччини, Польщі, Португалії, Туреччини, Узбекистану, Франції, Чехії.

Не лише сьогодні, а завжди, будьмо гідними прапороносцями освіти, науки, добра і перемоги над злом.

 Разом – до Перемоги!


20.06.2024