КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВИСТАВКА ТВОРЧИХ РОБІТ СТУДЕНТІВ І ВИПУСКНИКІВ КНУТД «МИСТЕЦТВО ДИЗАЙНУ ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИГОТОВЛЕННЯ ОДЯГУ»

19 червня 2024 року у Виставковому центрі КНУТД «Мистецький простір» відбулось урочисте відкриття виставки «Мистецтво дизайну та технологій виготовлення одягу», організованої викладачами і студентами факультету дизайну та факультету мистецтв і моди. Ця виставка є унікальною оскільки представляє творчість здобувачів освіти під керівництвом викладачів в галузі дизайну та сучасних технологій виготовлення одягу. Знання, вміння, отримані під час навчання в нашому університеті, талант та креативність дозволили створити витончені і елегантні моделі одягу. Виставка «Мистецтво дизайну та технологій виготовлення одягу» поєднала мистецтво, дизайн, інновації виготовлення та стала платформою для презентації найкращих здобутків молодих талантів, переможців міжнародних конкурсів та учасників показів мод на світових подіумах.

Розпочав урочисте відкриття Іван Грищенко, ректор Київського національного університету технологій та дизайну, професор, доктор економічних наук, академік Національної академії педагогічних наук України. Іван Михайлович підкреслив, що наша країна переживає найскладніший період у своєму житті, і це впливає як на весь світ, так і на роботу університету. Київський національний університет технологій та дизайну гідно виконує свою місію, потужно реалізує головне завдання, що полягає у підготовці конкурентоспроможних кадрів, зокрема з дизайну, моди, мистецтва, які будуть відбудовувати нашу державу і наше життя. Сьогодні відображенням діяльності університету у сфері дизайну і технології виготовлення одягу, який поправу займає і оцінюється всіма фахівцями як лідер з підготовки висококваліфікованих кадрів для нашої держави і не тільки, є наші випускники, що працюють практично по всьому світу. Ректор у своєму виступі вказав на кількість студентів, які навчаються в основному кампусі та інших структурних підрозділах за спеціальностями «Дизайн» та «Технології легкої промисловості», нагадав про яскраві візитівки університету – каскад міжнародних творчих конкурсів, в тому числі «Печерські каштани», «Сузір’я «Каштан», «Digital Fashion» тощо. Іван Михайлович підкреслив, що сьогодні у мистецькому просторі університету відбувається непересічна подія, виставка представляє вишукану, ексклюзивну творчу квінтесенцію, спільну творчу працю фахівців – викладачів та студентів, для всього світу. «Два факультети сьогодні представляють цю виставку, але справа у нас одна. Мода цікава та стара як цей світ і, разом з тим, молода як народжена дитина. Всі фантазії починаються в головах талановитої молоді та потім реалізується в таких моделях.», – наголосив Іван Михайлович, а потім додав: «У нас чудові викладачі, талановиті студенти. Ми їх знаходимо, запрошуємо на навчання. Вони нас знаходять, летять як метелики на світло. Потім з цих талановитих особистостей ми готуємо молодих креативних фахівців, які потім ведуть бізнес, прославляють Україну, університет. Тому університет – це місце, де поєднуються ідеї, таланти, дизайн, мистецтво, креативність.»

Калина  Пашкевич, декан факультету дизайну, професор, в своїй промові  представила здобутки факультету дизайну, зокрема кафедри мистецтва та дизайну костюма, яка розпочала свою діяльність у 1992 році як кафедра художнього моделювання костюма в Київському технологічному інституті легкої промисловості; згадала засновників відкритої в той час творчої спеціальності «Художнє моделювання костюма», членів Національної спілки художників України та Спілки дизайнерів України Тетяну Ніколаєву, Євгена Гулу, Наталію Шехірєву, Ольгу Мамчич та інших викладачів. Вона розповіла про відомих випускників університету, українських дизайнерів, які презентують Україну на світових подіумах в Лондоні, Парижі, Токіо, Пекіні, Будапешті, Римі тощо, адже деякі з архівних робіт відомих випускників та сучасні роботи талановитих студентів кафедри мистецтва та дизайну костюма, виконані під керівництвом викладачів, були представлені на виставці. Звернула увагу гостей виставки на експонати з унікальної колекції реплік історичного костюма «Костюмотека», ініціаторами якої були професор Тетяна Ніколаєва, доценти Галина Кокоріна, Ірина Давиденко, Надія Кудрявцева, Інна Гайова та інші викладачі кафедри мистецтва та дизайну костюма. Пані Калина подякувала ректору університету Іванові Михайловичу за організацію виставкового майданчика, де студенти і викладачі можуть продемонструвати свою творчість та найкращі здобутки.

До присутніх тепло звернулась Наталія  Остапенко, декан факультету мистецтв і моди, професор, та наголосила, що сьогоднішній мистецький майданчик знову підтверджує високий рівень підготовки фахівців модної індустрії та їх значний творчий потенціал, демонструючи розмаїття виробів високої естетики та їх технологічності. У своєму виступі пані Наталія підкреслила, що представлені колекції від класичних до нетривіальних образів моделей різних силуетних, об’ємно-просторових форм та стильових, кольорово-графічних рішень, виготовлених із текстилю, хутра, шкіри тощо, поєднують у собі дух чуттєвості та свободи, позиціонують філософію екологічної моди, демонструють відчуття стилю та високу якість виготовлення. Через свої текстильні витвори українська талановита студентська молодь закликає зберігати власну історію, передавати весь глибинний пласт пам’яті. Водночас метою виставки є розкриття світу самої людини, яка виражає власне світобачення. Навіть в умовах кризової ситуації, що прийшла до нас разом із пандемією та воєнним станом, творча українська молодь стає ще більш цікавою для світових брендів. За свідченнями багатьох дослідників моди та дизайну головним стратегічним завданням для України має стати перехід від «Made in Ukraine» до «Designed by Ukraine». На завершення декан факультету мистецтв і моди щиро подякувала своїй Alma mater Київському національному університету технологій та дизайну та особисто ректору Іванові Михайловичу за підтримку розвитку моди та дизайну в університеті, Україні та світі.

Засновниця та власниця ТМ «GOLDA», керівник громадської спілки «Fashion Globus Ukraine», віцепрезидент конфедерації дизайнерів та стилістів України Голда Виноградська, в черговий раз наголосила на високому і професійному рівні не тільки моделей колекцій, взагалі культури підготовки кадрів в галузі легкої промисловості та дизайну в університеті. Також підкреслила зв'язок поколінь через призму цінності передачі  знань і навичок, традицій, досвіду тощо. Вона щиро побажала, щоб цю виставку побачили якомога більше людей у світі для розуміння глибини ідеології створення одягу саме в Україні, певної символізації подій тощо. «Особливо мене, наприклад, здивувала колекція Анастасії Навроцької, в якій відтворена історія України. Це і символічно, і чуттєво, і це такий тригер, який викликає певні емоції. Я дуже пишаюсь тим, що Національне галузеве партнерство легкої промисловості України, яке я маю право очолювати, є таким же надійним партнером вашого закладу.», - закцентувала увагу пані Голдо. Спікер засвідчила високе оцінювання кадрів, підготовка яких здійснюється в університеті, та побажала подальших успіхів та  прогресу.

У вітальному слові Богдан Касс, дизайнер, засновник бренду модного одягу KASS, багаторазовий учасник Ukrainian Fashion Week, випускник КНУТД засвідчив високий рівень підготовки студентів КНУТД – майбутніх дизайнерів одягу, які представили в мистецькому просторі вироби, виготовлені з різних матеріалів, прикрашені ручним оздобленням, цікавих, навіть іноді авангардних форм – майстерно, з любов’ю виготовлені. Пан Богдан побажав рідному університету процвітання і розвитку та продовжувати утримувати високі позиції в світових рейтингах як найкраща школа дизайну в Україні.

Наталія Рожин,  лектор Бірмінгемського міського університету (Велика Британія), випускниця кафедри мистецтва та дизайну костюма  надіслала відеопривітання, в якому  відмітила, що Київський національний університет технологій та дизайну – це всесвітньо відома дизайнерська школа, яка має високий рейтинг серед світових університетів і майже 100-річну історію підготовки дизайнерів одягу; подякувала ректору, академіку Іванові Грищенку за те, що  у нелегкий для України час війни університет під його керівництвом продовжує працювати, розвиватись, покращувати показники в науці, освіті, підвищувати рейтинги; побажала колективу КНУТД творчих успіхів, нових міжнародних проектів, стабільного наукового розвитку у сфері мистецтва, моди та дизайну.

Олексій Краєвський, дизайнер, дослідник історії моди та ювелірного мистецтва, тренінг менеджер парфумерного дому Guerlain, випускник кафедри мистецтва та дизайну костюма КНУТД у вітальному слові тепло згадав своїх викладачів, які передавали і зараз передають знання студентам і сформували високоякісну модель підготовки дизайнерів в КНУТД; окремо виділив представлені на виставці моделі з колекції «Костюмотека», а саме, реконструкцію всесвітньовідомої сукні Будинку моди Givenchy для стрічки «Сабріна».

Зі словами подяки за такий успішний захід, як організація та відкриття потужної виставки творчого доробку студентської молоді університету до присутніх звернулася директор ТОВ «Дана-Мода», Людмила  Іванова, лауреат Національної премії України ім. Бориса Патона, член освітнього інвестиційно-технологічного кластеру легкої промисловості у місті Києві. Людмила Іванівна, як випускниця університету, засвідчила, що наша професія – це одна з найкращих у світі, бо постійно дивує новими образами, гармонією форм і палітрою кольорів, прикрашаючи людей. Вона високо оцінила вклад викладачів і студентів у розвиток модної індустрії та дизайну, підкреслюючи, як університетське середовище сприяє розвитку творчості та інновацій. Також спікер висловила захоплення рівнем майстерності та інновацій у створенні моделей одягу, продемонстрованих на виставці, і подякувала університету. На завершення свого виступу вона сердечно побажала розвитку талантів, процвітання та творчої наснаги.

Під час відкриття виставки в Київському національному університеті технологій та дизайну гості мали унікальну можливість побачити відео від шановних представників освітньо-наукової спільноти в сфері модної індустрії. Так, Лела Кікнавелідзе, професор Державного університету імені Акакія Церетелі (м. Кутаїсі, Грузія) у відеозверненні щиро привітала ректора КНУТД Івана Грищенка, доктора економічних наук, професора, а також організаторів та всіх учасників виставки «Мистецтво дизайну та технологій виготовлення одягу» з її урочистим відкриттям. Вона наголосила, що наші університети мають багаторічний досвід співпраці, спільні проекти, а також визнання та глибоку повагу до досягнення колег. Пані Лела відзначила, що завдяки зусиллям багатьох поколінь педагогів КНУТД підготовлено тисячі молодих фахівців, які гідно представляють свою Alma-mater у сфері індустрії моди та дизайну в Україні та світі, що підтверджують високі позиції у світових та національних рейтингах закладів вищої освіти. Цей творчий майданчик повною мірою продемонстрував мистецтво дизайну та мистецтво технологій виготовлення, а також став платформою для презентації найкращих здобутків молодих талантів. На завершення іноземна колега побажала університету подальшого процвітання, стабільності, налагодження партнерських зв'язків, а всім відвідувачам лише позитивних відгуків та яскравих вражень від експозиції.

Олександр Василенко, професор кафедри сценічного мистецтва і культури, народний артист України подарував всім присутнім музичне привітання.

На виставці «Мистецтво дизайну та технологій виготовлення одягу» представлено унікальні моделі з перспективних колекцій одягу,  реконструкції історичного та народного одягу, видовищні костюми до кінофільмів тощо, виконані в різних стилях і техніках, прикрашені різноманітним оздобленням, з використанням нетрадиційних дизайнерських прийомів, модних тенденцій, на основі різних творчих джерел, які втілюють широкий спектр освітніх програм факультету мистецтв і моди та факультету дизайну.

На виставці також представлені роботи студентів кафедри мультимедійного дизайну факультету дизайну, учасників міжнародного фотоконкурсу «Гаряча крига» - фешн-фотографії, зроблені студентами під час навчання в університеті та проходження практики.

Тетяна Струмінська, завідувачка кафедри моди та стилю, та Ірина Давиденко, доцент кафедри мистецтва та дизайну костюма розповіли відвідувачам виставки про історію та особливості створення представлених моделей. Гості виставки мали можливість отримати більш ґрунтовну інформацію про кожен експонат завдяки QR-кодам, адже кожна з моделей символізує певний етап розвитку мистецтва дизайну костюма та виготовлення одягу в нашому університеті, певний напрям моди, стилю.

Завдяки творчим здобуткам колективів та здобувачів освіти факультету дизайну та факультету мистецтв і моди за рейтингом  журналу  CEOWORLD  MAGAZINE університет  посів  52   місце  з-поміж  визнаних  дизайнерських  шкіл  світу. У  2023  КНУТД посів  201-240  місце  у  рейтингу  QS  за напрямом  Art&Design.  З 2021 року КНУТД є членом  Міжнародної  асоціації  дизайнерських шкіл CUMULUS.  Зазначене свідчить  про світове визнання  якості творчих освітніх  програм  КНУТД.

Запрошуємо відвідати виставку, яка експонуватиметься з 19 червня по 19 липня 2024 року у Виставковому центрі КНУТД «Мистецький простір»!

24.06.2024