КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ОБГОВОРЕННЯ ЗІ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ КАФЕДРИ ФІНАНСІВ ТА БІЗНЕС-КОНСАЛТИНГУ

13 червня 2024 року в Київському національному університеті технологій та дизайну відбулося обговорення освітніх програм кафедри фінансів та бізнес-консалтингу зі стейкхолдерами з числа академічної спільноти, роботодавців, здобувачів вищої освіти та випускників.

Модератором заходу виступила Ірина Тарасенко, завідувачка кафедри фінансів та бізнес-консалтингу, гарант освітньо-професійної програми «Фінансові технології, облік та бізнес-аналітика» другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» (додаткова спеціальність 071 «Облік і оподаткування»), доктор економічних наук, професор.

Від Університету в заході взяли участь Юлія Русіна, гарант освітньо-професійної програми «Фінанси, банківська справа та страхування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», доцент кафедри фінансів та бізнес-консалтингу, кандидат економічних наук, доцент; Андрій Золковер, гарант освітньо-наукової програми «Фінанси, банківська справа та страхування» третього (доктор філософії) рівня вищої освіти, доцент кафедри фінансів та бізнес-консалтингу, доктор економічних наук, професор; Микола Матюха, гарант освітньо-професійної програми «Облік і оподаткування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальність 071 «Облік і оподаткування», доцент кафедри фінансів та бізнес-консалтингу, кандидат економічних наук, доцент; науково-педагогічні працівники (Наталія Радіонова, Валентина Левченко, Дмитро Коваленко, Ольга Черниш, Ольга Бунда) та здобувачі вищої освіти  кафедри, що навчаються за відповідними освітніми програмами (Аліна Черняй, Вікторія Чехович, Михайло Гутнченко, Микита Чернишов).

В обговоренні взяли участь стейкхолдери від академічної спільноти: Віталій Венгер, старший науковий співробітник, завідувач відділу секторальних прогнозів та кон’юнктури ринку ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАНУ», доктор економічних наук;  Руслан Костирко, професор Національного центру обліку та аудиту Національної академії статистики, обліку та аудиту, доктор економічних наук, професор, директор ТОВ «Хорайзон Тех» за сумісництвом; Валентина Глухова, заступник завідувача кафедри обліку і фінансів з навчально-методичної роботи Кременчуцького національного університету ім. М. Остроградського, кандидат економічних наук, доцент; Костянтин Безверхий, доцент кафедри фінансового аналізу та аудиту Державного торговельно-економічного університету, кандидат економічних наук, доцент; Віктор Тринчук, завідувач кафедри фінансів, обліку та банківської справи Луганського національного університету ім. Т. Шевченка, кандидат економічних наук, професор; Андрій Рамський, завідувач кафедри фінансів Київського столичного університету ім. Бориса Грінченка, доктор економічних наук, професор. Серед стейкхолдерів з числа академічної спільноти також були і випускники кафедри.

До обговорення освітніх програм долучилися стейкхолдери з числа роботодавців: Олена Величко, заступник директора ТОВ АФ «Імона-аудит», кандидат економічних наук, доцент; Дмитро Сушко, директор ТОВ «АК «П1.ЕС.ПІ.АУДИТ» кандидат економічних наук, доцент; Олександр Бондар, генеральний директор компанії Мега-Поліс; Аліса Степанян, керівник Київського відділення АТ КБ «ПУМБ»;  Володимир Костін, керівник групи відділень Київського регіонального центру ПУМБ; Людмила Колісецька, член правління, фінансовий директор АТ СК «ІНГО»; Оксана Лівшун, головний бухгалтер ТОВ «Дайрекс» (випускниця університету); Сергій Дупін, голова організації, голова правління ГО «Інститут обліку і оподаткування»; Діана Дебела, заступник директора ВНЗ післядипломної освіти «СТАТУС».

У ході дискусії було обговорено мету, унікальність, освітні компоненти, що сприяють формуванню загальних і фахових компетентностей та досягненню програмних результатів навчання, особливості освітніх програм «Фінанси, банківська справа та страхування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти та «Фінансові технології, облік та бізнес-аналітика» другого (магістерського) рівнів вищої освіти, «Фінанси, банківська справа та страхування» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти та «Облік і оподаткування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.

Підчас обговорення освітніх програм Андрій Рамський звернув увагу на важливість посилення ОК освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти шляхом збільшення кількості дисциплін, що безпосередньо стосуються банківської справи, а також виокремлення з ОК «Публічні фінанси та публічні закупівлі» окремої ОК «Публічні закупівлі»; Костянтин Безверхий  запропонував уточнення назв дисциплін ОП «Фінансові технології, облік та бізнес-аналітика» магістерського рівня в редакції – «Електронний аудит платників податків»; Віктор Тринчук  та Олена Величко наголосили на обов’язковості введення до освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти більшого числа дисциплін, що стосуються фондового ринку, крім того Віктором Тринчуком було запропоновано вивести поза межі ОП фізичне виховання; Руслан Костирко підкреслив важливість вивчення здобувачами магістеської програми ОК з оподаткування; Володимир Костін запропонувала підсилити практичну складову в освітніх компонентах ОПП та ОНП. Колеги поділилися власним досвідом підготовки фахівців з фінансів, банківської справи, страхування, фондового ринку, обліку і оподаткування у закладах вищої освіти України і, в цілому, підтримали зміст ОПП та ОНП, а також надали пропозиції щодо їх удосконалення.

За результатами обговорення стейкхолдери позитивно оцінили освітні програми кафедри фінансів та бізнес-консалтингу і відзначили, що попередні пропозиції кафедрою було враховано. Під час обговорення також опрацьовано питання для подальшого розвитку освітніх програм.

28.06.2024