КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

МАЙСТЕР-КЛАС ВІД ЗАСНОВНИКА КЛАСТЕРА «СЛОБОЖАНСЬКЕ КОНОПЛЯРСТВО» «ПЛАНЕТОЦЕНТРИЧНИЙ ПІДХІД В ПРОЄКТУВАННІ»

7 жовтня 2024 року відбулася зустріч з Оленою Довгополовою – архітекторкою, дизайнеркою біорозкладних матеріалів, міською активісткою, співзасновницею RAW: materials lab, та кластера «Слобожанське коноплярство» у змішаному форматі лекції та майстер-класу. Зустріч була організована завідувачкою кафедри прикладної фізики та вищої математики Іриню Олейніковою в рамках наукового співробітництва та практичної підготовки студентів груп БНТ, що навчаються за освітньою програмою «Нано- та мікротехнології в дизайні».

Трендом зустрічі стала зміна мислення: від людиноцентричного – до планетоцентричного світу. Єдиним шансом для нашої планети є план сталого розвитку.

«Інтеграція екологічної свідомості в усі рівні освіти дасть можливість підготувати спеціалістів, діяльність яких буде спрямована на гармонійне співіснування з природою та відповідальне використання ресурсів», – зазначила доповідачка. 

Під час проведення майстер-класу пані Олена продемонструвала широкий спектр можливостей та продукцію, у виготовленні якої використовуються лише натуральні рослинні матеріали. Унікальні вироби, такі як тарілочка з буряка, трикотажний шопер з коноплі, конопляний «синтапон», пластик з крохмалю та інші викликали захоплення у студентів, заохотили і надихнули на створення нових цікавих екопродуктів.    

Наприкінці заходу студенти отримали чіткий запит на проведення досліджень новітніх екологічних матеріалів, моделювання виробів з них, розширення меж їх застосування. Так, для студентів факультету мистецтва та моди, пані Олена запропонувала спроєктувати домашнє взуття з конопляних матеріалів.

Після зустрічі здобувачі освіти обговорювали з доповідачкою напрями майбутньої співпраці, що спрямована на створення нових інноваційних продуктів, які допоможуть зберегти нашу планету.

10.10.2024