КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТТЯ АРТПРОЄКТУ «ЗЕМЛЯ» ВОЛОДИМИРА ПАДУНА

9 жовтня 2024 року відбулось урочисте відкриття артпроєкту «Земля»  українського художника Володимира Падуна, асистента кафедри мультимедійного дизайну КНУТД, члена Національної спілки художників України.

Артпроєкт «Земля» виконано викладачем КНУТД за підтримки Українського культурного фонду. Виставку анонсовано як подію в КНУТД у рамках Українського тижня дизайну та інновацій.

Церемонію відкриття розпочав ректор КНУТД Іван Грищенко, професор, доктор економічних наук, академік Національної академії педагогічних наук України. Іван Михайлович розповів про творчість художника і викладача КНУТД Володимира Падуна, за ідеями якого на території університету побудовано два артоб’єкти «Дерево натхнення в красі і дизайні», «З видимого пізнавай невидиме». Він підкреслив, що патріотичний артпроєкт «Земля» є важливим для виховання молоді, яка навчаючись в університеті має можливість ознайомитися із світом мистецтва, а талановиті викладачі-митці університету – художники графіки, живописці, концептуалісти передають свій досвід, знання і вміння студентам, адже саме творчість, креативність і мистецтво є основою навчання дизайнерів.

 

Володимир Падун, художник, митець, викладач, воїн. Він закінчив  Дніпропетровське художнє училище імені Є. Вучетича та Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури. Був учасником мистецького об’єднання «Холодний ВЕЛ», автор і учасник проєкту «Антидот», співзасновник «Бюро АртНаходок», постійний учасник легендарного сквоту «На Олегівській». У 2016 – 2018 роках виконував бойові завдання в зоні проведення АТО в складі «Київської козацької роти спецпризначення Т. Г. Шевченка ККПШ БУК». Нині є чинним бійцем ККПШ БУК.

Ознайомлюючи відвідувачів із роботами Володимир Падун розповів, що розміщення експозиції артпроєкту в укритті університету є символічним, адже це підкреслює надскладні умови життя українців під час війни, і символізує перемогу мистецтва над ідеологією мілітаризації та загарбництва.

 

Калина Пашкевич, декан факультету дизайну, привітала талановитого митця з відкриттям вернісажу і наголосила, що під час війни саме мистецтво є тією опорою, яка дає сили працювати і вірити у світле майбутнє.

 

У вітальному слові Валерій Юричковський, український художник та промоутер, почесний член Національної спілки художників України, митець, який зустрів війну у Маріуполі, привітав Володимира Падуна від колег-художників із відкриттям експозиції масштабного живописного проєкту. Пан Валерій розповів, про участь Володимира Падуна в численних виставках за кордоном, які демонструють світові складні реалії життя українців під час російської агресії, біль і страждання українського народу в боротьбі за свободу і незалежність.

 

Олександр Цегольник, громадський діяч, артменеджер, голова ГО PERFECT ART GROUP  розповів про творчу діяльність художника, високо оцінив картини митця, його манеру виконання робіт та колірну гаму. Він подякував керівництву КНУТД за організацію чудової виставки, підкреслив важливість таких мистецьких заходів для виховання молоді та для підтримки українців під час війни.

 

У проєкті «Земля» художник звертається до теми піксельного камуфляжу ЗСУ, який для нього, як для митця, набуває іншого, більш глибокого сенсу. Це вже не дизайнерське узагальнення і стилізація ландшафту місцевості, а й новий сенс і концепція.

 

Основа проєкту складається з 12 живописних полотен та відеоінсталяції. Автор зобразив психоделічні сільські панорамні пейзажи, мешканці, які ведуть своє господарство, незважаючи ні на що… Яскрава палітра відкритих кольорів, вільна техніка, у якій піксель ЗСУ тільки мотив, що нагадує – війна триває.

 

Артпроєкт «Земля», окрім виставки картин автора, був доповнений мультимедійною інсталяцією: відеозображення символів української культури з аудіосупроводом трансформувалось від етапу його створення до маленької картинки, яка переноситься на об’єкт і стає частиною одягу відвідувача експозиції.

 

 

На відкриття артпроєкту завітало багато гостей – друзів, колег, митців, студентів і аспірантів.

 

Перегляд артпроєкту «Земля» Володимира Падуна відкритий для відвідувачів до 19 жовтня 2024 р. у Київському національному університеті технологій та дизайну за адресою вул. Мала Шияновська, 2, корпус 1, укриття. Запрошуємо усіх бажаючих!

   

11.10.2024