КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

VІ МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПРОБЛЕМИ ІНТЕГРАЦІЇ ОСВІТИ, НАУКИ ТА БІЗНЕСУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ»

4 жовтня 2024 року Київський національний університет технологій та дизайну відзначив 94-у річницю свого заснування проведенням VІ Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації». Захід проведено за ініціативи Київського національного університету технологій та дизайну під егідою Міністерства освіти і науки України та за підтримки Еразмус+ у рамках виконання Університетом грантового проєкту Еразмус+ КА2 -ЕRASMUS-EDU-2021-VIRT-EXCH «Міжнародна мережа віртуальних молодіжних бізнес-хабів» та  організовано факультетом управління та бізнес -дизайну. 

 

До конференції, що відбувалася у змішаному форматі, долучилося понад 200 учасників, серед яких були представники органів виконавчої влади України, самоврядних організацій, науковці, представники бізнесу,  представники громадських організацій, викладачі та здобувачі як вітчизняних, так і закордонних закладів вищої освіти. Також у роботі конференції взяли участь представники науково-освітянської спільноти з-понад 10-ти країн світу, зокрема  з  Італійської Республіки, Латвійської Республіки, Республіки Азербайджан, Чеської Республіки, Грузії, Турецької Республіки, Польської Республіки, Боснії і Герцеговини, Словацької  Республіки, Хорватії тощо, а саме з  Мінгячевірського державного університету (Республіка Азербайджан), Державного Університету ім. Акакія Церетелі (Кутаїсі, Республіка Грузія), Університету Фоджа (Італійська Республіка), Європейського Інституту Інноваційного Розвитку (Острава, Чеська Республіка), Академії «Вища Школа Бізнесу» (Домброва Гурніча, Республіка Польща), Університет Finra (м. Тузла, Боснія і Герцеговина), Університету Ондокус Майїс (Турецька Республіка), Університету Прикладних Наук RISEBA (Латвійська Республіка), Міжнародної Академії Прикладних Наук (Республіка Польща), Інституту технологій та бізнесу в Чеське Будейовіце (Чеська Республіка).

Пленарне засідання конференції розпочала модератор, декан факультету управління та бізнес-дизайну, доктор економічних наук, доцент Мар’яна Шкода, яка представила учасникам  президію конференції, та для урочистого відкриття й привітання передала слово ректорові Київського національного університету технологій та дизайну Іванові Грищенку, доктору економічних наук, професору, академіку  Національної академії педагогічних наук України,  лауреату Державної премії України в галузі науки та техніки.

Відкриваючи конференцію, Іван Михайлович підкреслив, що ця конференція є не просто форумом для обміну науковими досягненнями, а є платформою  для ефективного діалогу між представниками в сфері освіти, науки, бізнесу та органами виконавчої влади для посилення їхньої взаємодії та спільного розв’язання актуальних проблем їхньої інтеграції у контексті глобалізації задля формування спільного бачення майбутнього України. Адже в умовах війни, коли важлива кожна хвилина, необхідна мобілізація всіх можливих ресурсів для протидії ворогу та забезпечення життєдіяльності держави.

Привітавши учасників конференції з початком роботи, Іван Грищенко подякував почесним гостям, які в складний для нашої держави час знайшли можливість завітати до Університету та виступити на пленарному засіданні.

У подальшій промові Іван Михайлович, зазначив, що сьогодні ключовими глобалізаційними викликами, які постали перед Україною, є не лише переможне завершення війни з рф, а й відбудова та відновлення країни, повоєнна трансформація суспільства, приведення до мирного ладу економіки, відновлення демократичної інфраструктури, що відіграє величезну роль у гармонійному розвитку держави та суспільства. Одне із основних завдань, що постає  сьогодні в умовах спадаючої економіки, напівзруйнованої інфраструктури, величезних людських та фінансових втрат, – здійснити цивілізаційний стрибок, який сприятиме не тільки збереженню досягнень, а й допоможе ввійти в число світових лідерів економічного та соціального розвитку, – акцентував  Іван Грищенко.

Ректор також зазначив, що саме такий цивілізаційний стрибок можливий завдяки інтеграції освіти, науки та бізнесу, й незважаючи на всі труднощі, вітчизняна наука та освіта  продовжують розвиватися, про що свідчать успіхи Київського національного університету технологій та дизайну, що підтверджують як українські, так і міжнародні рейтинги. Іван Михайлович зреферував про те, як Університет працює у складні часи повномасштабної війни, розв’язаної росією проти України, про ті проблеми та виклики, які постали перед колективом науково-педагогічних працівників та студентством. «Освіта – це найпотужніша зброя, що може змінити світ», – цитуючи Нельсона Манделу, Іван Михайлович підкреслив важливість освіти в процесі сучасного виховання молоді, як інструменту формування особистості та громадянина, а також акцентував на ролі виховання «економічної людини» та вагомості економічної освіти у розвитку суспільства.  Результати конференції мають стати каталізатором масштабних змін, об’єднавши зусилля учасників для розроблення стратегій, що в подальшому сприятимуть трансформації  України на світового лідера в галузі інновацій та сталого розвитку – підсумував у виступі Іван Михайлович, побажавши принагідно всім учасникам плідної дискусії, а головне – ухвалення спільних узгоджених позитивних рішень.

Зі щирим привітанням до учасників і гостей конференції  звернулась  Оксана Сахнацька, держаний секретар Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.  Оксана Андріївна, звертаючись до учасників конференції, висловила слова вітання Ректору та всьому колективу Університету, учасникам конференції. Вона підкреслила важливість проведеного заходу та побажала всім присутнім результативної роботи.

Наступним виступив Павло Шеремета, професор з практики в Київській школі економіки, засновник Києво-Могилянської бізнес-школи (KMBS), ексміністр економічного розвитку і торгівлі України (2014 р.). Продовживши думку Івана Грищенка, пан Павло зазначив, що концепція «економічної людини» набуває нового звучання, а продуктивність стає одним з ключових чинників виживання для нашої країни, яка веде боротьбу в екзистенційній війні.  Він, наголосив,  що основною метою інтеграції освіти, науки та бізнесу є підвищення продуктивності, що  відображає сучасні тенденції розвитку економіки та акцентував на важливості розвитку підприємницького мислення. Павло Михайлович, спираючись на вчення Едмунда Фелпса про «економічну людину» виділив 5 суспільних цінностей серед, яких  довіра, бажання досягати успіхів на роботі, готовність проявляти ініціативу, виховання бути самостійними, позитивне ставлення до конкуренції і шостий чинник – економічна свобода. На завершення Павло Шеремета подякував за запрошення та побажав успіху й плідної роботи всім учасникам конференції.

Від колективу ДННУ «Академія фінансового управління» до учасників зібрання звернувся Олександр Любіч, віцепрезидент академії, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, який привітав всіх з успішним стартом наукової події та  представив всім присутнім відеозапис зі словами вітання від  президента Академії Тетяни Єфименко, академіка НАН України, доктора економічних наук, професора, заслуженого економіста України.

Відеозапис пані Тетяни органічно доповнював попередні обговорення, зокрема, Тетяна Іванівна  акцентувала увагу на тому, що людський капітал є найціннішим ресурсом, який необхідно розвивати навіть в умовах війни, наголошуючи, що інвестування в людей – це інвестиція в майбутнє країни. Вона підкреслила, що тема конференції є вкрай актуальною та відповідає на виклики сьогодення, адже інтеграція освіти, науки та бізнесу є ключовим чинником  для розвитку людського капіталу та відновлення країни після війни. Наприкінці відеозапису пані Тетяна подякувала всім учасникам конференції, що в умовах війни не зупиняються та продовжують розвивати науку на благо майбутнього України.

Учасників і гостей заходу також привітав з початком роботи конференції Перший віцепрезидент Торгово-промислової  Палати України Михайло Непран. Пан Михайло, продовжив дискусію Павла Шеремети, щодо ролі держави в економічних процесах та бізнес-процесах, зокрема Михайло Іванович спираючись на практичний досвід, підкреслив вагомість ролі держави в економічних процесах, наголосивши на актуальності  програм підтримки бізнесу  в різних сферах.  Михайло Непран закцентував увагу на актуальності тематики конференції, необхідності розв’язання  основних проблем і  визначення сучасних тенденцій інтеграції освіти, науки та бізнесу, а також наголосив на вагомості підготовки майбутніх висококваліфікованих фахівців в сфері легкої промисловості, оскільки потреба в забезпеченні запитів армії у воєнній формі, зокрема і для жінок, у спеціальному одязі для  поранених військових, на жаль, день у день зростає  та буде затребуваною і у період повоєнної відбудови країни. На завершення Михайло Іванович подякував всім присутнім та побажав плідної дискусії.

З вітальним словом  та доповіддю з теми: «Розвиток металургійної галузі України в умовах цифровізації» виступив Віталій Венгер, завідувач відділу секторальних прогнозів та кон’юнктури ринків Національної академії наук України, доктор економічних наук, старший науковий співробітник. Пан Віталій, наголосив, що цифровізація металургійної галузі в Україні – це не просто тренд, а необхідність для підвищення конкурентоспроможності та ефективності виробництва, а поєднання значних покладів титану з передовими цифровими технологіями відкриває перед Україною унікальні можливості для розвитку високотехнологічних виробництв, зокрема і ракет. Пан Віталій побажав всім присутнім плідної роботи та подякував за запрошення.

У міжнародному заході в онлайн-режимі взяли участь й іноземні колеги та партнери Університету, зокрема, учасників конференції привітали та висловили найкращі побажання: д-р Іренеуш Жуховські,  ректор Міжнародної Академії Прикладних Наук в м. Ломжа, (Польща), Саня Гонгета, PhD, доцент, віцеректор  Університету прикладних наук «Lavoslav Ružička», м. Вуковар (Республіка Хорватія), Александер Буйчик, віцепрезидент з науки Європейського інституту інноваційного розвитку, Чеська Республіка,  доктор економічних наук, кандидат соціально-політичних наук, Пьотер Плавчан, CSc., Ing., професор Університету Данубіус у Сладковічово, Словацька Республіка, Марек Вохозка, ректор Інституту технологій та бізнесу, MBA, PhD (Economics) (Чеська Республіка), Александр Сапінські, науковий співробітник Університету фінансів і права, Бельсько-Бяла, (Республіка Польща) та ін.

Хочеться виділити вітальний лист надісланий від Георгія Гавтадзе, почесного професора КНУТД, керівника міждисциплінарного наукового кластера докторантів та магістрантів, професора Державного університету Акакія Церетелі (м. Кутаїсі, Грузія), у якому він щиро висловлює підтримку українцям в час нечуваних випробувань. У вітальному  листі пан професор висловив щиру підтримку українському народові: «Лише в умовах цієї страшної і несправедливої війни, я зрозумів, які в мене героїчні, невпинні, відважні друзі, які безмежно закохані в свою Батьківщину», – цитата з листа пана Гавтадзе. Пан Георгій зазначив, що майбутнє України не твориться лише на передовій війни, він переконаний, що адміністрація Університету, викладачі та студенти безперечно впливають на процес відновлення і творять нову Україну – сильну, незалежну, гідну. 

VІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації» відбулася на високому науковому, організаційному та практичному рівнях. На пленарному засіданні виступили: Іван Скороходов, директор з досліджень та інновацій  компанії “SOFTORG” з доповіддю «Трансформація маркетингової освіти в контексті легкої промисловості в цифрову епоху: вимоги та перспективи», Наталія Вдовенко, доктор економічних наук, професор,  заслужений працівник  сільського господарства України,  завідувач кафедри глобальної економіки (Національного університету біоресурсів і природокористування України) з доповіддю «Управління аграрним бізнесом у глобальному економічному просторі з використанням штучного інтелекту і роботехніки»; Александр Сапінскі, науковий співробітник Університету фінансів і права (Республіка Польща) з доповіддю: «Розвиток сучасної вищої освіти в умовах глобалізації»  та інші.

Високий рівень наукових доповідей, жваві дискусії та конструктивна співпраця стали яскравим підтвердженням актуальності теми, тематики конференції та необхідності подальшого розвитку інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації.

За результатами конференції розроблено детальну резолюцію, в якій визначено конкретні кроки щодо посилення взаємодії освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації. Опубліковано збірник тез доповідей, що відображає найактуальніші наукові дослідження щодо  подолання економічних викликів та забезпечення сталого розвитку України.

Щиро дякуємо всім учасникам за активну участь у конференції та за Ваш неоціненний внесок у розвиток нашої країни!

 

13.10.2024