КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІДСУМКИ ТИЖНЯ УКРАЇНСЬКОГО ДИЗАЙНУ ТА ІННОВАЦІЙ У КНУТД

Удруге факультет дизайну КНУТД долучився до наймасштабнішої креативної події року – «Тижня українського дизайну та інновацій», який відбувся під егідою глобальної мережі, що об’єднує тижні дизайну в більш як 40 містах світу.

З 7 до 11 жовтня 2024 року в КНУТД відбулись лекції, воркшопи, майстер-класи, презентації, обмін інноваційними і креативними ідеями в різних галузях дизайну. Події було анонсовано в рамках "Ukrainian design and innovation week (UDIW)", тому серед учасників були відвідувачі UDIW, а також студенти, аспіранти і викладачі факультету дизайну КНУТД.

Викладачі факультету дизайну КНУТД та наші партнери продемонстрували відвідувачам "Ukrainian Design and Innovation Week" широкий потенціал знань у різних галузях дизайну, адже КНУТД – це всесвітньовідома школа мистецтв та дизайну, яка посідає високі місця у світових рейтингах, є членом  Міжнародної асоціації освіти та досліджень у сфері мистецтва та дизайну CUMULUS, членом Європейської ліги мистецьких закладів освіти ELIA, членом проєкту “Three Seas Initiative Cultural Cooperation Network”  та інших авторитетних організацій в сфері дизайну.

7 жовтня 2024 року у рамках заходів відбулось урочисте відриття виставки «Квіткова феєрія» художниці Алли Осадчої, доктора філософії, старшого викладача кафедри графічного дизайну КНУТД, членкині Спілки дизайнерів України та Національної спілки художників України.

Виставку відкрив ректор КНУТД Іван Грищенко, професор, доктор економічних наук, академік Національної академії педагогічних наук України, який наголосив, що це 15-та виставка творчих робіт талановитих митців, художників університету, кожен з яких має свою техніку, манеру написання картин, проте всі талановиті, і окрім, мистецької творчості – навчають студентів, передають свої знання.


Відкриття виставки художниці «Квіткова феєрія» Алли Осадчої

 

8 жовтня 2024 року для відвідувачів UDIW, а також студентів і викладачів КНУТД, Дар'я Куровська та Єлизавета Дерев’янко, асистентки кафедри графічного дизайну КНУТД провели майстер-клас «Графічні техніки: діатипія та суха голка». Учасники події ознайомилися з історією розвитку графіки та друку від XV – XVI століття, побачили приклади робіт, і, найголовніше, відтворили на практиці графічні відбитки на папері.


Майстер-клас «Графічні техніки: діатипія та суха голка»

 

9 жовтня 2024 року відбулося відкриття артпроєкту «Земля» художника Володимир Падуна, асистента кафедри мультимедійного дизайну КНУТД, члена Національної спілки художників України. Артпроєкт «Земля» виконано викладачем КНУТД за підтримки Українського культурного фонду. Основа проєкту складається з 12 живописних полотен та відеоінсталяції. На відкриття артпроєкту завітало багато гостей – друзів, колег, митців, студентів і аспірантів.


Відкриття артпроєкту «Земля»

 

У цей же день 9 жовтня 2024 року Наталія Чупріна, доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри мистецтва та дизайну костюма КНУТД, членкиня Національної Спілки художників України, Спілки дизайнерів України провела онлайн-лекцію «Система моди ХХ – початку ХХІ століття: проєктні практики та чинники функціонування». В процесі розповіді було наведено детальний ілюстративний матеріал з історії становлення системи сучасної моди та проведено дієві паралелі між етапами зародження індустрії моди на початку ХХ століття та напрямами її розвитку в першій чверті ХХІ століття. До участі в лекції було залучено не лише студентів, аспірантів та викладачів КНУТД, а й наших партнерів із різних закладів вищої освіти України та зарубіжжя.

10 жовтня 2024 року онлайн-лекцію «Закони композиції в дизайні інтер’єру» провела Тетяна Булгакова, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри дизайну інтер’єру і меблів КНУТД, членкиня Спілки дизайнерів України. Слухачі мали можливість ознайомитися з основами професійного підходу до проєктування інтер’єру. Також було розглянуто основні композиційні закономірності побудови гармонійного простору, переосмислені через особистий досвід проєктування, з демонстрацією прикладів із практики лекторки.

10 жовтня 2024 року запрошений лектор КНУТД Катерина Крічлоу (Kateryna Chrichlow), лекторка Birmingham City University, дизайнерка з Великої Британії прочитала онлайн-лекцію “UX/UI-дизайн в іграх метавсесвіту.

Катерина Крічлоу,  лекторка Birmingham City University, дизайнерка, членкиня Королівської спілки митців FRSA (Велика Британія), розповіла про основні принципи UX/ UI-дизайну та стадії проєктування інтерфейсів. Основна увага доповіді на лекції була зосереджена на практичних аспектах та прикладах розробок продуктів UX/UI-дизайну не тільки для ігрового дизайну, а й у віртуальних музейних та виставкових середовищах у розробці яких використанно елементи ігрового дизайну.

10 жовтня 2024 року в рамках Тижня дизайну в КНУТД відбулась онлайн-лекція «Фотографія як інструмент дизайну: створення візуальної історії у співпраці з брендами» Артура Верховецького  (Artur Verkhovetskyi), відомого фотографа, автора робіт, що друкуються у всесвітньо відомих виданнях, таких як: Vogue”, “Harpers Bazaar”, “ELLE”, “GRAZIA”, “Schon”, “Forbes”, “L'OFFICIEL”, “Cosmopolitan”.

Артур Верховецький під час свого виступу, розповів про специфіку створення рекламних фотодизайн-проєктів, проілюструвавши це прикладами власних робіт. Лекцію мали можливість прослухати відвідувачі UDIW, а також студенти і колеги із Житомирського державного педагогічного університету, Технічного університету Молдови та інших закладів.

5 та 6 жовтня 2024 року студенти і викладачі КНУТД відвідали ДИЗАЙН-МАРКЕТ у Мистецькому Арсеналі та АРТМАРКЕТ у галереї Лавра.

Висловлюємо щиру вдячність партнерам КНУТД – організаторам "Ukrainian Design and Innovation Week" за організацію події та за запрошення взяти участь у заходах Тижня!

23.10.2024