КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Міжнародний проект “Energy Caps”

З січня 2013 року в Київському Національному Університеті Технологій та Дизайну  виконується новий міжнародний проект Energy Caps”. Цей проект 7-ої Рамкової Програми ЄС (FP7) під назвою «Розробка енергоефективного та безпечного гібридного суперконденсатора з високою питомою енергією, високою потужністю та здатністю до перезарядки»  фінансується Європейською Комісією в рамках програми надання стипендій та грантів для дослідників «Marie Curie Actions» до кінця 2015 року.

Суперконденсатори, особливо гібридні суперконденсатори, є дуже перспективними для застосування в електромобілях, гібридних автомобілях, «розумних» енергосистемах. Вони мають певні переваги по відношенню до акумуляторів з точки зору питомої потужності і терміна експлуатації. Однак, багато дослідницьких проблем ще не вирішені.

Дослідницька програма буде включати розробку нових електродів, ефективних полімерних сепараторів та оптимальних електролітів. Ці компоненти будуть досліджуватися спочатку на рівні лабораторних комірок, а потім – більших прототипів.  В ході виконання проекту буде досліджуватися здатність до повторного використання нових компонентів та  буде оцінюватися кінцевий вплив на оточуюче середовище виробництва та рекуперації.

З цією метою 5 партнерів (2 малих підприємства, одна велика компанія та 2 університети) з 4 різних європейських країн будуть направляти свій персонал для взаємного додаткового обміну досвідом.

В березні 2013 р. двоє молодих вчених з компанії SOLVAY  д-р Caroline Frederix та д-р Nicolas Deligne пройшли 2-х тижневе стажування на кафедрі електрохімічної енергетики і хімії КНУТД (фотографіі додаються) як перший етап виконання проекту.

В квітні 2013 р. інші двоє молодих вчених з компанії SOLVAY  д-р Vincent Finsy та д-р Anne-Lise Goffin також пройдуть 2-х тижневе стажування в Київському національному універсітеті технологій та дизайну.

Починаючи з травня-червня 2013 р. дослідницький та викладацький персонал КНУТД почне стажування та дослідницьку роботу в Брюсселі на різні терміни. 

Бельгійські вчені в лабораторії хімічних джерел струму кафедри електрохімічної енергетики і хімії Київського національного університету технологій і дизайну (зліва направо: к.т.н., с.н.с. Хоменко В. Г.; д-р Nicolas Deligne; д-р Caroline Frederix; к.т.н. Макєєва І. С.; д.т.н., проф. Барсуков В. З.)

 

Д-р Caroline Frederix та д-р Nicolas Deligne вимірюють вміст домішок важких металів за допомогою атомно-адсорбційного спектрометра (виробництва ThermoElectron Co., США)

 

Обговорення результатів очищення зразків графітових матеріалів на основі даних рентгено-флюорисцентних досліджень (виробництва Oxford Instruments, Велика Британія)

 

Дослідження властивостей полімерних мембран за допомогою автоматичної батарейної системи ARBIN (виробництва Arbin Instruments Co., Texas, USA) та потенціостату/гальваностату VMP3 з електрохімічною імпедансною спектроскопією (виробництва Princeton Applied Research, Велика Британія) 

04.04.2013