КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Одна з останніх епідемій нашої сучасності була прозвана чумою 20-го століття - синдром набутого імунного дефіциту, скорочено - СНІД. Не дивлячись на досягнення нашої прогресивної науки ми, на превеликий жаль, змушені констатувати, що вона ще далеко не закінчена. Її масштаб, цинічність і підступність досі не може залишити байдужим жодної більш-менш розсудливої людини.

Офіційна статистика поширення синдрому набутого імунного дефіциту змушує нас відчувати глибоку тривогу. З часів виявлення і виділення цієї хвороби в окрему категорію пройшло вже багато часу. За опублікованими в 2007-му році даними цей вірус почав розповсюджуватися з Африки приблизно з 1969-го року. Спочатку на Гаїті, потім потрапив в Сполучені Штати Америки, потім далі по всьому світу. Вчені сподівалися швидко приборкати хвилю цієї епідемії, так як шляхи розповсюдження цього вірусу були встановлені цілком виразно вже в 1985-му році, але сподівання виявилися марними.

На рахунку хвороби вже мільйони людських життів, щорічно до їх числа додається ще і ще, й цей рахунок вже давно не на нашу користь. Факти вперто свідчать, що навіть численні міжнародні та урядові програми по боротьбі з пандемією ВІЛ-інфекції та СНІДу ще не дозволяють нам залишити цю епідемію в минулому.

Оцінивши загрозу, що насувається, і можливі катастрофічні наслідки, ще в 1987-му році Джеймс В. Бунн і Томас Неттер, два співробітника з питань громадської інформації, що працювали в Глобальній програмі по боротьбі зі СНІДом при Всесвітній організації охорони здоров’я, запропонували ідею організації Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Ця ідея була підтримана. Дата проведення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом була встановлена на 1-е грудня і вперше відзначена в 1988-му році.

Символ боротьби зі СНІДом - червона стрічка, без неї зараз не проходить жодна акція. Сама стрічка як символ розуміння та солідарності в цій нерівній боротьбі була взята на озброєння з весни 1991-го року. Ця ідея належала американському художнику Франку Муру.

 

У Всесвітній день боротьби зі СНІДом в Коледжі КНУТД відбулися виховні години, виставка плакатів, зустріч з лікарем-вірусологом, збір коштів на користь дитячого будинку «Берізка», що на Троєщині, де виховуються ВІЛ-інфіковані малята.

1000 гривень перераховано на рахунок дитячого будинку!

Дякуємо всім студентам і викладачам, які виявилися небайдужими до чужої біди.

03.12.2013