КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

«Вічна тема кохання в ліриці Т.Г.Шевченка»

Починаючи з 1918 року вся світова спільнота щорічно відзначає День народження Т.Г.Шевченка. За рішенням ЮНЕСКО, ювілеї поета відзначалися майже в усіх державах світу. Указом Президента України 2014 рік оголошено Роком Тараса Шевченка.

У березні виповнюється 200 років з Дня народження легендарного митця, видатного сина України.

 

14 лютого люди усього світу відзначають День закоханих.

Кохання – це незвичайне, всіма оспіване почуття. Почуття, яке підносить душу до неба і втоптує її в болото. Кохання, яке спонукає до життя і через яке хочеться померти. Через кохання звичайної людини розкривається її душа, а через кохання митця, генія – пізнається атмосфера його часу, таємниця його творчості.

Тому викладачі циклової комісії природничо-наукових дисциплін разом зі студентами груп О-9-4 та Б-9-3 Коледжу КНУТД підготували та присвятили вечір лірики саме коханню в житті Тараса Григоровича.

 

Далека і гірка була Тарасова любов,
Одвічні протилежності в житті,
Кружила заметіль навколо доль,
Заплуталось кохання в крижаній імлі.
Але серед снігів, снігів, снігів
Ішла у мрії ти, зоря весни.

 

Кохання в житті Шевченка – чи не найболючіша сторінка його долі, бо не мав він сімейного щастя, родинного тепла, хатинки, обсадженої садочком, люблячої дружини, не було й діточок. Не судилося. За своє життя він закохувався багато разів. Любили й його, але кожного разу щось ставало на перешкоді одруженню.

Прикро, але справжня народна слава і жіноча любов прийшли до Тараса Шевченка тільки після його смерті.

Та навіки залишився з нами той, «хто зробив своє велике діло, хто не зазнав щастя живим і кого ждало інше щастя вже по смерті, тяжко зароблене щастя…».

 

 

17.02.2014