КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Круглий стіл у Інституті вищої освіти Національної академії педагогічних наук України

29 травня 2014 року об 11:00 відбувся круглий стіл у Інституті вищої освіти Національної академії педагогічних наук України на тему: "Децентралізація влади в Україні: як це вплине на вищу освіту?"

Організатором виступив Відділ економіки та управління вищої освіти Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України, завідувачем якого є Грищенко Іван Михайлович, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, ректор КНУТД.

 

У круглому столі взяли участь представники органів державної влади та наукових кіл України. У тому числі і Науково-дослідний інститут економіки Київського національного університету технологій та дизайну: доцент С.В. Бреус, головний науковий співробітник І.С. Каленюк, старший науковий співробітник В.І. Островецький та ін.

 

На круглому столі з доповіддю виступив директор Інституту вищої освіти НАПН України Степко Михайло Филимонович, який у своєму виступі акцентував увагу на болючих нині питаннях економіки вищої освіти. Також науковець зауважив, що за умови децентралізації, важливою є наявність спеціальних державних програм стимулювання бізнесу, інвесторів до участі у фінансуванні навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації.

Юрій Миколайович Вітренко, колишній заступник Міністра економіки України, запропонував розглянути можливі сценарії діяльності вищої школи в умовах децентралізації влади. Зокрема, один з них передбачає здійснення фінансування підготовки фахівців з вищою освітою лише для збройних сил, загальнодержавних органів правопорядку та деяких центральних органів виконавчої влади, решта – за кошти місцевих бюджетів, фізичних та юридичних осіб.

 

Відбулось обговорення ключових питань у сфері децентралізації влади в Україні та її впливу на вищу освіту.

 

В обговоренні взяли участь:

1. С.М. Степаненко – ректор Одеського державного екологічного університету, доктор фізико-математичних наук, професор.

2. В.С. Пономаренко – ректор Харківського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Відмінник освіти України.

3. І.О. Лютий – перший проректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор економічних наук, професор.

4. Н.М. Козлова – заступник начальника відділу гуманітарного розвитку Мінекономрозвитку України.

5. М.І. Звєряков – ректор Одеського національного економічного університету чл.-кор. НАН України, доктор економічних наук, професор.

6. О.Є. Кузьмін – директор інституту "Економіки і менеджменту” при Національному університеті „Львівська політехніка”, доктор економічних наук, професор.

7. С.Ф. Рашидов – професор кафедри педагогіки Луганського східноукраїнського національного університету.

8. В.І. Тимофєєв – заступник першого проректора Національного технічного університету України „КПІ” та інші.

 

Пропозиції професійних дослідників і практиків вищої освіти, що звучали під час круглого столу, стануть першим суттєвим кроком до розробки обґрунтованих заходів, реалізація яких забезпечить значне підвищення ефективності діяльності українських вищих навчальних закладів в умовах децентралізації влади.

23.06.2014