КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Виставка «Історія в мініатюрі»

В університеті 5 травня на третьому поверсі 1-го корпусу відкрилася персональна виставка робіт в жанрі військово-історичної мініатюри асистента кафедри МЛП Сергія Анатолійовича Поповіченка.

На відкритті виставки були присутні проректор з наукової та інноваційної роботи В.В. Каплун, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків В.В. Чабан, декан факультету хімічних та біофармацевтичних технологій О.П. Баула, декан факультету дизайну М.В. Колосніченко, декан факультету мехатроніки та комп’ютерних технологій М.А. Зенкін, голова профкому А.Т. Арабулі, завідувачі кафедр.

У перший день виставку відвідало понад 100 студентів, викладачів, співробітників нашого університету.

На виставці представлено роботи та фотографії робіт Сергія Поповіченка. На відкритті автор відповів на питання стосовно такого виду образотворчого мистецтва, як військово-історична мініатюра, її історії, технологій виготовлення, художнього розпису та оформлення мініатюр.

Сергій Поповіченко працює асистентом кафедри машин легкої промисловості КНУТД з 2003 року. З 2008 року професійно займається військово-історичною мініатюрою. Він виконує роботу художника-мініатюриста, а також створює діорами та багатофігурні сюжетні композиції з імітацією фрагментів природних ландшафтів та архітектури.

Військово-історична мініатюра (ВІМ) один з найоригінальніших видів колекціонування та один з найяскравіших різновидів образотворчого мистецтва одночасно. Неможливо, займаючись вивченням військової історії, не захоплюватися мініатюрою.

 Крім безсумнівної пізнавальної складової, це ще й престижно: сьогодні колекціонування ВІМ входить до десятки найдорожчих хобі. Крім чистого колекціонування, фігурки, а також моделі військової техніки, користуються попитом не тільки у колекціонерів, а й у людей,  які бажають просто прикрасити свій інтер'єр, і часто є неповторними елементами обстановки.

В даний час в світі десятки фірм займаються промисловим виробництвом різних типів військово-історичної мініатюри. Сотні, якщо не тисячі художників та скульпторів аматорів виготовляють фігурки в домашніх умовах, не менше людей - просто колекціонують їх. І для тих і для інших хороша історична мініатюра стала сенсом життя.

Завдання художника мініатюриста полягає в тому, щоб за допомогою фарб вдихнути життя в невеличку фігуру, розмір якої інколи складає 5см заввишки. Для цього необхідно вміти на досить обмежених за розміром поверхнях нанести відтінення, для того, щоб візуально підсилити рельєф елементів фігури, оживити лице, відтінивши його, зобразити погляд фігури, не зважаю чи на те, що очі її розміром з вістря олівця. Також художник повинен вміти імітувати фактури різних матеріалів, тканини, шкіри, металу на спорядженні воїна. Часто необхідно малювати узори на одязі або знаменах, зображувати геральдичні символи на щитах фігурок, при чому що розмір щита може дорівнювати розміру невеликої монети. Також художнику доводиться створювати діорами з декількох фігур з певним сюжетом та оточенням. Тут доводиться планувати сцену з урахуванням правил композиції, для отримання найбільш видовищного та драматичного результату. А при виготовленні антуражу художник знову повинен виготовити його так, щоб глядач повірив в «реальність» мініатюри. Все це ви можете побачити на роботах Сергія Поповіченка, відвідавши виставку.

Виставка продовжить свою роботу до 15 травня 2015 року.

Відкриття виставки. С. А. Поповіченко відповідає на питання проректорів
Каплуна В.В., Чабана В. В. та декана факультету МКТ Зенкіна М. М.

Автор пояснює тонкощі виготовлення військово-історичної мініатюри
проректору Чабану В.В. та декану факультету біофармацевтичних технологій Баулі О.П.

Автор робіт демонструє одну з фігур

Стенд з роботами С. А. Поповіченка

«Єльдорадо!» - одна з найбільш яскравих робіт Сергія Поповіченка.
Ця композиція присвячена подіям завоювання Нового Світу конкістадорами.
Висота кожної фігурки лише 75мм.

11.05.2015