КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Студентство підтримує реформу вищої освіти

25 травня 2011 року у м. Києві в конференц-залі Київського національного лінгвістичного університету відбувся Всеукраїнський форум лідерів студентського самоврядування «Вимоги студентів - реальність», організований Всеукраїнською студентською радою, Національним студентським союзом, громадською ініціативою «Студентський захист», Українською асоціацією студентського самоврядування та Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Студентська республіка» на звернення низки органів студентського самоврядування який проходив.


На Форумі відбулося обговорення нової редакції проекту Закону України «Про вищу освіту», що була підготовлена за результатами спільної роботи МОНмолодьспорт, ректорів та студентського активу вищих навчальних закладів, а також всеукраїнських студентських та молодіжних організацій.

Нова редакція законопроекту «Про вищу освіту» передбачає :
·  Гарантовані державою стипендії на рівні прожиткового мінімуму (стаття 56);
·  Незмінну плату протягом усього терміну навчання для студентів-контрактників (стаття 67);
·  Гарантовану державою практику в Україні та можливість стажування за кордоном (стаття 46);
·  Обмеження двома термінами перебування на посаді керівника вищого навчального закладу (стаття 38);
·  Прирівняння диплому спеціаліста до диплому магістра (розділ 13);
·  Обов’язкове фінансування діяльності органів студентського самоврядування (стаття 37);
·  Введення європейських рівнів освіти, що забезпечить спрощення стажування за кордоном (стаття 7);
·  Державне замовлення на рівні 51% (стаття 22);
·  Вільний вибір навчальних дисциплін в рамках освітньо-кваліфікаційних характеристик (стаття 55).



Учасники Форуму - керівники студентського самоврядування вищих навчальних закладів прийняли звернення до Президента України Януковича В.Ф., Голови Верховної Ради України Литвина В.М. та Прем’єр-міністра України Азарова М.Я.:

За результатами спільної роботи МОНмолодьспорт, ректорів та студентського активу вищих навчальних закладів підготовлена нова редакція проекту Закону України «Про вищу освіту» з урахуванням ініціатив всеукраїнських студентських та молодіжних організацій: Всеукраїнської студентської ради, Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентська республіка», Національного студентського союзу, Української асоціації студентського самоврядування, Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація регіональних ініціатив» та громадської ініціативи «Студентський захист».

Нова редакція законопроекту передбачає дуже важливі для студентів стипендіальні гарантії, а саме, що стипендії не будуть нижчими за прожитковий мінімум. На даний момент прожитковий мінімум - 960 гривень.
Вирішено питання державного замовлення. Так, у вищих навчальних закладах державної і комунальної форм власності кількість студентів, прийнятих на перший курс за державним замовленням становитиме не менше 51%.

У проекті закону також передбачено розширення прав автономії вищих навчальних закладів, зокрема збільшено повноваження вчених рад та розписано принципи автономії ВНЗ. У новій редакції законопроекту врегульовано відповідно до європейських вимог відбір на навчання у вищих навчальних закладах: на основі результатів зовнішнього незалежного оцінювання, середнього бала атестата та бала вищого навчального закладу. Така трикомпонентна система забезпечить реалізацію рівних прав громадян у здобутті вищої освіти, а також – досягнення відповідності національної системи відбору до вищих навчальних закладів європейській практиці.

Збережені всі чинні права органів студентського самоврядування. Органи студентського самоврядування вищих навчальних закладів й надалі будуть активно впливати на вирішення студентських питань у виші. Передбачено також обов’язкове фінансування діяльності органів студентського самоврядування.

Питання стосовно фіксованості плати за навчання, яке цікавить кожного без винятку студента та абітурієнта і було піднято лідерами студентських організацій, також вирішено. Новою редакцією проекту Закону України «Про вищу освіту» передбачено: плата за навчання не буде змінюватись для студентів протягом всього періоду навчання.

Також, проектом закону «Про вищу освіту» передбачено не менш важливе для студента положення, а саме гарантоване проходження студентами практики та можливість стажування за кордоном. Оскільки, на даний час, багато вищих навчальних закладів стикається з тим, що підприємства, установи, організації не хочуть брати на практику студентів. Тепер за відмову від того, щоб студенти проходили практику, передбачена відповідальність.

Слід зазначити, що проект Закону України "Про вищу освіту" передбачає три освітньо-кваліфікаційні рівні: молодший спеціаліст, бакалавр і магістр.  Освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста прирівнюватиметься до магістерського ступеня.

Важливим є встановлення на законодавчому рівні вільного вибору навчальних дисциплін в рамках освітньо-кваліфікаційних характеристик.
Обмежено двома термінами перебування на посаді керівника вищого навчального закладу.

Лідери органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів України, стверджують, що підстав для студентських мітингів немає, адже пропозицій, що були внесені представниками студентських організацій, враховано! Намагання спекулювати на цій темі та вивести студентів на мітинги ні що інше як провокація та маніпулювання громадською думкою.

Виходячи з вищезазначеного, лідери органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів України звертаються до Президента України Януковича В.Ф., Голови Верховної Ради України Литвина В.М. та Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. з проханням підтримати вищезазначні пропозиції студентів до нової редакції проекту Закону України «Про вищу освіту» та сприяти якнайшвидшому його ухваленню.

08.06.2011