КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Творчість Реріхів підкорила студентів Київського національного університету технологій та дизайну

9 жовтня в холі 4-го корпусу університету відбулося урочисте відкриття виставки комп'ютерних копій картин М. К. Реріха і С. М. Реріха, організована Київським Національним університетом технологій та дизайну, Видавничим домом "Іващенко" та Громадським науково-просвітницьким реріхівським Центром Молдови.

Виставка складається з двох розділів - екскурсії по експозиції з поясненнями екскурсовода і перегляду відеофільмів, що представляють філософсько-поетичні розшифровки до однойменних картинам М. К. Реріха і С. М. Реріха в світлі Потаємного Учення Шамбали.

Автор відеофільмів - Лариса Петрівна Дмитрієва, письменниця, поет, журналіст, дослідник творчості О. П. Блаватської та філософсько-культурної спадщини родини Реріхів, автор 20-ти великих книг. Вона є почесним академіком Міжнародної Академії ноосфери (Москва) та Академії акмеологічних наук (Київ).

У 80-х роках минулого століття після зустрічей зі Святославом Реріхом Л. Дмитрієвої першою і єдиною в СРСР вдалося опублікувати в партійній газеті, де вона завідувала відділом, відкритим текстом статтю про Вчення Шамбали - Агні Йоги - і Реріхів як посланців Шамбали. Академік Дмитрієва - єдиний представник реріхівського руху, який виступав з доповіддю на Міжнародному форумі ЮНЕСКО (травень, 1998, Кишинів) і відверто говорив про Вчення Шамбали. Цей виступ відзначено як парадигма, що заслуговує уваги.

Відеофільми Л. Дмитрієвої (вона назвала їх кіноескізи), засновані на картинах Реріхів, з вміло підібраним монтажем, є синтезом унікального живопису великих Майстрів і формул Учення Шамбали, переданих у філософсько-поетичній формі у супроводі прекрасно підібраною музики. Автор не читає свої вірші, а просто каже з глядачами віршованими ритмами. І, можливо, тому формули Стародавньої Мудрості, звучали як мантри і справили на викладачів і студентів глибоке враження.

У 1988-1990 рр. зі слайдовим аналогом нинішніх кіноескізів Лариса Дмитрієва познайомила десятки тисяч глядачів у більш ніж 20 великих містах СРСР - від Одеси до Мурманська, від прибалтійських столиць до Новосибірська. Розшифровки до однойменних картинам Реріхів задумані автором як підручники нового типу. До цього моменту створено 32 кіноескізів різної тривалості (від 5 хвилин до 2:40 год.).

Сьогодні світ підійшов до епохи синтезу не тільки фізики і лірики, математики та лінгвістики, високих технологій і генетики, але також - до синтезу всіх методів пізнання Буття: науки Стародавньої і сучасною, філософії, релігії і мистецтва. Лише такий синтез наближає людину до космічного свідомості, до сприйняття Світу як єдності - а саме так його розуміли стародавні Мислителі - Великі Посвячені. Тому нинішнє тисячоліття відкриває Епоху Синтезу.

Унікальна виставка факсимільних картин всесвітньо відомих художників, учених і найбільших гуманістів Миколи Реріха і Святослава Реріха буде проходити в університеті до 17 жовтня. Запрошуємо відвідати її всіх прагнучих до Краси, Знання і Світла.

Ось кілька картин експозиції виставки.

С. М. Реріх. Господом твоїм

С. М. Реріх. Портрет Олени Іванівни Реріх

С. М. Реріх. Портрет М. К. Реріха зі священною скринькою

Н. К. Реріх. Будда переможець

Н. К. Реріх. Знаки Христа

Н. К. Реріх. Магомет-пророк

Н. К. Реріх. Мойсей Водій

Н. К. Реріх. Пісня Шамбалі

Н. К. Реріх. Скарбниця гір

Н. К. Реріх. Чинтамани

С. М. Реріх. Тріумф Єви

11.10.2015