КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Нарада щодо закупівель обмундирування на 2016 рік для структурних підрозділів Збройних сил України

За сприяння Української асоціації підприємств легкої промисловості «Укрлегпром» і Всеукраїнського об’єднання роботодавців 11 лютого об 11.00 в Київському національному університеті технологій та дизайну у рамках взаємодії з Міністерством оборони України відбулась нарада щодо закупівель обмундирування на 2016 рік для структурних підрозділів Збройних Сил України.

Президентом Асоціації "Укрлегпром" В.А.Ізовіт було підкреслено, що метою наради є забезпечення планомірної співпраці із замовником речмайна - Міністерством оборони для своєчасного виконання державного замовлення у поточному році та обговорення проблемних питань для уникнення можливих ризиків у сфері постачання речового майна.

Учасників наради привітав Ректор університету І.М.Грищенко, який звернув увагу присутніх на потенціал навчального закладу у сфері підготовки кадрів відповідно до сучасних вимог роботодавців, можливості надання послуг із сертифікаційних випробувань на галузеві товари акредитованою лабораторією «Текстиль-ТЕСТ», наявність власних виробничих потужностей для виготовлення якісного речового майна.

Також університет представив ряд інноваційних розробок військового спрямування,  готових до впровадження на підприємствах легкої промисловості і не потребують додаткового фінансування.  Детальніше з ними ви можете ознайомитись у розділі Наука.

У нараді взяли участь керівники більше 40 підприємств-постачальників речового майна, представники Міноборони, Мінекономрозвитку, Служби Безпеки України, КНУТД та незалежної лабораторії "Текстиль-ТЕСТ".

Під час наради заслухали доповіді відповідальних представників Міністерства оборони в галузі державних закупівель: К.Лєсніка – радника Міністра оборони, О.С.Свірка – голову тендерного комітету, В.В.Гулевича – директора департаменту держзакупівель, Д.Ю.Марченка – начальника новоствореного Центру матеріально-технічного забезпечення.

К.Леснік доповів про основні напрямки реформ у Міністерстві оборони у сфері закупівлі речового майна для його структурних підрозділів. Звернув увагу на основні етапи алгоритму постачання речового майна який вступить в дію з 1 березня поточного року: від розробки ТУ, проходження електронного відбору учасників на ProZorro, механізму отримання сертифікатів відповідності на зразки в акредитованих лабораторіях до умов постачання готової продукції на склади Міноборони відповідно до типового договору . Підкреслив, що всю актуальну інформацію щодо проведення закупівель можна знайти на сайті www.mil.gov.ua.

В.В.Гулевич повідомив, що Департамент держзакупівель Міноборони відкритий для співпраці з вітчизняними виробниками та наголосив, що головні вимоги до постачальників речового майна для ЗСУ - це відповідність критеріям: якість, ціна, термін поставки. Оголосив, що план тендерних закупівель речового майна на 2016 рік складе близько 1,5 млрд. грн. та буде оприлюднено на сайті Міністерства до кінця лютого.

О.С.Свірко подякував виробникам, які в форс-мажорних умовах минулого року зуміли забезпечити боєздатність української армії щодо забезпечення обмундируванням. Звернув увагу на недосконалість деяких принципів роботи Центру матеріально-технічного забезпечення, які потребують удосконалення. Доповів, що в 2015 р. Міноборони було заощаджено на держзакупівлях 600 млн.грн. завдяки проведенню переговорних процедур, у т.ч. 200 млн.грн. – з використанням майданчика ProZorro.

Д.Ю.Марченко наголосив, що Центр матеріально-технічного забезпечення Міноборони готовий співпрацювати із національними виробниками на кожному етапі виконання держзамовлення. Повідомив, що прийомні дні для звернень із вирішення проблемних питань – вівторок і четвер. Наголосив, що боєць, який в окопі захищає Україну має бути у кращому.

О.Б.Соколовський - Президент ВО роботодавців легкої промисловості зауважив, що у серпні 2015 було підписано Меморандум про взаємодію з Міноборони щодо контролю якості речового майна, яке постачається. Однак, він не запрацював у заявленому форматі. Тож з метою недопущення корупційної складової етапи розробки ТУ на речове майно та приймання і контролю якості готової продукції доцільно було б розділити, закріпивши за різними підрозділами.

Віце-президентом "Укрлегпрому" Т.Л.Ізовіт було презентовано аспекти розвитку легкої промисловості щодо постачання речового майна для Міністерства оборони України та проінформовано про основні проблеми та звернення, які Укрлегпром протягом 2015 р. направляв до Міноборони, серед яких: проект Меморандуму про узгодження дій між МОУ та підприємствами легкої промисловості для забезпечення своєчасного та якісного речового майна у 2015р. (за результатами спільної наради 29.10.2015р.); пропозиції та зауваження: до ТУ, розроблених МОУ; щодо непрозорості проведення переговорних процедур; про нерівну конкуренцію плаників ПДВ та ФОП-не платників ПДВ, інше. Також проінформовано про підписання 25.08.2015р. Меморандуму між МОУ та ВО роботодавців «Укрлегпром» щодо контролю якості речового майна, натомість реалізувати його положення не вдалося по причині не бажання МОУ. Акцентовано на позитивній динаміці капітальних інвестицій протягом останніх 3-х років саме в легкій промисловості завдяки власників підприємств легпрому для виконання замовлень Міноборони.

У ході подальшої дискусії в форматі "питання-відповідь" з членами президії керівники підприємств обговорили нагальні питання щодо:

  • необґрунтовано високих санкцій щодо приймання готової продукції та строків виправлення браку поставленого речового майна згідно умов типового договору;
  • порядку сертифікації фурнітури, прикладних матеріалів, що використовується виробниками речового майна;
  • переліку та особливостей роботи лабораторій, які видають сертифікат відповідності на продукцію; 
  • внесення змін в ТУ на костюм літній польовий, розробки нових ТУ на панічшно-шкарпеткові вироби, тощо;
  • планових кольорів та видів тканин на спідню білизну, костюм літній польовий тощо.

Але особливий резонанс в обговоренні викликав проект типового Договору про поставку для державних потреб матеріально-технічних засобів речової служби.

За результатами наради  "Укрлегпром" запропонував підприємствам-постачальникам речового майна надати свої зауваження до Асоціації для подальшого надання пропозицій до Міноборони України.

З пропозиціями щодо доопрацювання Договору про поставку для державних потреб МТЗ речової служби ви зможете ознайомитись на сайті Укрлегпрому.

Щиро вдячні Українській асоціації підприємств легкої промисловості «Укрлегпром» і Всеукраїнського об’єднання роботодавців за долучення до наради та можливість представлення наших розробок.

11.02.2016