КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Участь представників Київського національного університету технологій та дизайну на міжнародному форумі «Креативна Україна 2022: Сила стійкості»

В рамках партнерської підтримки Британської Ради в рамках Сезону культури Велика Британія/Україна представники Київського національного університету технологій та дизайну взяли участь у міжнародному форумі «Креативна Україна: Сила стійкості». Форум відбувався впродовж 7–8 грудня у Києві в Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

Міжнародний форум «Креативна Україна» є найбільшою у Східній Європі платформою для обговорення напрямків державної політики у сфері культури та креативних індустрій. Щороку подія збирає кількадесят спікерів та спікерок з різних країн світу. Політики/політикині, креативні підприємці/підприємиці, міжнародні експерти/експертки у сфері культури й економіки, представники/представниці органів державної влади та громадянського суспільства залучаються до розробки оптимальних шляхів формування креативної економіки в Україні, що заснована на інноваціях, таланті, творчості.

Організаторами цьогорічного форуму виступило Міністерство культури та інформаційної політики України. Серед партнерів заходу – Британська Рада в Україні, Український інститут книги, Ukrainian Fasion Week, Design4Ukraine, Офіс розвитку креативних індустрій при МКІП та інші.

Фокус форуму зосереджений на ролі креативних індустрій у визвольній війні України та їх внеску у перемогу, а також на перспективі найближчого майбутнього, яке несе нові випробування.

Протягом двох днів пройшли панельні дискусії та секторальні модулі, на яких обговорювались питання:

Яке значення набувають креативні індустрії під час війни?

Чи можемо вже сьогодні говорити про проєкт майбутнього української культури? На яких принципах він ґрунтуватиметься?

Якими є пріоритети для спрямування ресурсів (держави, міжнародних донорів, приватного сектору) на підтримку української культури та креативної сфери?

Чи вдасться зберегти основний ресурс креативних індустрій — креативних фахівців?

Які інструменти для посилення спроможності креативних індустрій, окрім фінансових, варто впроваджувати в дію?

Яку роль відіграватимуть креативні індустрії в поствоєнному майбутньому і у який спосіб можуть сприяти подоланню наслідків війни? Всі питання було розкрито під час роботи секторіальних модулів: «Креативні індустрії. План Відновлення країни»; «Народні художні промисли. Традиції. Розвиток. Експорт»; «Fashion. Модна індустрія часів війни. Естетика супротиву»; «Книговидання. Частина 1: Український інститут книги: здобутки і цілі державної книжкової політики»; «Частина 2. Продати за кордон: що і як»; «Частина 3. Нові назви з України: рекомендації та практична інформація для видавців та літературних агенцій»; «Креативні індустрії як осердя проєкту майбутнього української культури після війни»; «Опір нескорених: креативна допомога фронту»; «Голоси війни: між мистецтвом і креативними індустріями»; «Український Інститут. Відкриваючи Україну: що може дати світові перевідкриття культури»; «Ми на фронті»; «Дизайн. Дизайн змін»; «Український культурний фонд».

«Нині все українське під пильною увагою світу. І якщо на початку війни ми ще розмірковували, чи доречні зараз концерти й культурні заходи, то незабаром зрозуміли, що вони обов’язкові. Вони показують, хто ми є, що захищаємо, за що воюємо. Нам було також важливо показати: українська культура – частина світової. Тож якщо втратимо ми, втратить і весь світ. До того ж мені здається, самі українці зараз дивляться на свою культуру інакше. Вони остаточно виліковуються від комплексу меншовартості щодо росії», – зазначила перша леді Олена Зеленська.

Розпочався форум з надихаючого виступу Святослава Вакарчука. Він заспівав «Обійми мене». Саме ця пісня часто звучала у перші дні війни. Нині вона продовжує надихати українських воїнів та всіх українців.

«Сніг мете, електрики немає, зв'язку немає, але в душі українців великий оптимізм. Перемога не просто за нами, вона настане значно швидше, ніж ми собі уявляємо. Заслуга в цьому українського народу, душі, українського духу й спротиву, але також української винахідливості й креативності, про які ми сьогодні говоримо», – сказав лідер гурту «Океан Ельзи».

 

За словами Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікаса, війна передусім накладає обмеження.

«Все стало чорним і білим, люди стали іншими. Україна - не Росія. Українська культура заявила про себе, вона стає універсальною. «Паляниця» відрізняє нас від них. Українська культура заявляє про себе як про процвітаючу й прогресивну. Культура робить свій внесок, додаючи країні стійкості. Надає їй можливість ставати кращою візією себе. Форум «Креативна Україна». Ключове слово «креативна». Бо креативність допомагає відбудувати інфраструктуру, знищені чи пошкоджені  пам'ятки. Ми продовжуємо працювати для українського культурного сектору»,– зазначив він.

У першій частині форуму «Партнери розвитку культури та креативних індустрій України» зі словами підтримки до учасників події звернулись партнери розвитку культури та креативних індустрій України – учасники першого модуля. Модератором цієї розмови став Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Серед учасників: Пйотр Глинський, Віцепрем'єр-міністр, Міністр культури та національної спадщини Республіки Польща; Сімонас Кайрис, Міністр культури Литовської Республіки; Ніколас Томас, директор Британської Ради в Україні; Марія Габріель, Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді.

Серед основних спікерів сектріальних модулів Євгенія Кравчук - народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Данило Гетманцев - голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, секретар Національної ради з відновлення країни, Тимофій Милованов - президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу Президента України, Галина Григоренко - заступник міністра культури та інформаційної політики, Катя Сільченко -засновниця та креативний директор бренду the COAT by Katya Silchenko. Член Експертного комітету Української Ради Моди. “Найкращий дизайнер жіночого одягу” (Best Fashion Awards 2021), та ін; випускники, стейкхолдери і викладачі Київського національного університету технологій та дизайну:

Іван Фролов - засновник та креативний директор FROLOV. Член Експертного Комітету Української Ради Моди.

Ірина Данилевська - співзасновниця та СЕО Ukrainian Fashion Week. Голова Експертного Комітету Української Ради Моди.

 

 

Україна сьогодні – приклад стійкості та незламності в усьому світі. Представники та представниці українських креативних індустрій, разом зі своєю країною, продовжують відстоювати свободу. Боротися на всіх фронтах, у тому числі і на креативному. Адже культура та креативні індустрії вже зараз закладають фундамент для проєкту майбутнього нації та розвитку її культури.

 

Пряму трансляцію форуму можна переглянути на ютуб-каналі Creative Ukraine. https://linktr.ee/CreativeUkraine2022

11.12.2022