КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПРАКТИЧНА ПІДГОТОВКА ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ КАФЕДРИ МИСТЕЦТВА ТА ДИЗАЙНУ КОСТЮМА

З 06 лютого по 04 березня 2023 року здобувачі освіти бакалаврського і магістерського рівнів освіти освітніх програм «Дизайн одягу» та «Дизайн (за видами)»  кафедри мистецтва та дизайну костюма пройшли практику на підприємствах фешн-індустрії, в музеях та національних заповідниках України та інших установах України та за кордоном.

Метою навчальної практики бакалаврів 1 курсу (керівник – Петро Гаркін, доцент) було виконання замальовок рослинного і тваринного світу з подальшою стилізацією і використанням як творчого джерела для розробки принтів, малюнків для тканин і оздоблення моделей одягу. Разом з керівником практики здобувачі освіти відвідали Національний науково-природничий музей НАН України; Київський зоологічний парк; Національний музей історії України; оранжереї ВДНГ та Національного ботанічного саду ім. Гришка; Національний заповідник «Софія Київська», експозицію проєкту «Костюмотека» та інші локації.

Так, 17 лютого 2023 року, студенти першого курсу за програмою навчальної практики відвідали Національний науково-природничий музей НАН  України. Експозиція музею традиційно стає джерелом творчих пошуків дизайнерів-початківців, бо містить унікальні зразки рослинного та тваринного світу, розповідає про далекі часи історії рідного краю. Особливе враження на здобувачів освіти справила унікальна тематична експозиція, присвячена історії розвитку вітчизняної ентомології: барвисті метелики, неймовірні павуки та інші екзотичні комахи. Зібрані студентами матеріали підуть у розробку вже найближчим часом під час виконання курсових проєктів і практичних робіт з дизайну одягу.

У Національному науково-природничому музеї НАН України та Київському зоологічному парку під час навчальної практики бакалаврів 1 курсу

 

Основними завданнями навчальної практики бакалаврів 2 курсу (керівник – Тетяна Кротова, доктор мистецтвознавства, професор) були: відвідування музеїв, виставок, вивчення та огляд зразків європейського та українського костюма, творів декоративно-прикладного мистецтва, живопису, графіки, скульптури, фотофіксація творів, виконання замальовок, вибірковий опис найцікавіших зразків. Здобувачі освіти разом з керівником практики Тетяною Кротовою відвідали фонди костюма Національного музею архітектури та побуту України, ознайомились зі зразками аутентичного костюма та здійснили реконструкції виробів.

 

 

 Екскурсія, ознайомлення з фондами костюма Національного музею архітектури та побуту України

 

 

 

Роботи з реконструкції виробів з фондів костюма Національного музею архітектури та побуту України

 

Однією з багатьох відвіданих в рамках навчальної практики локацій став Національний музей українського декоративно-прикладного мистецтва та виставка Віри Павленко – художниці петриківського розпису та кераміки, де студенти ознайомились зі зразками українського одягу, предметами декоративно-прикладного мистецтва. Також здобувачі освіти відвідали Національний заповідник «Софія Київська», експозицію проєкту «Костюмотека».

 

У Національному заповіднику «Софія Київська» огляд експозиції проєкту «Костюмотека»

 

У Національному музеї  українського декоративно-прикладного мистецтва в рамках навчальної практики здобувачів освіти 2 курсу ОП «Дизайн одягу»

 

Результатом виконання завдання з навчальної практики 2 курсу стало відтворення в натуральну величину одного зразка українського народного костюма (спідниця, запаска, обгортка, сорочка, кептар, сердак, свита, юпка, очіпок, гуня, камізелька) певного етнографічного регіону – за вибором студента; збір інформації щодо регіональних, композиційних, формотворчих особливостей обраного зразка.

Виробнича практика бакалаврів 3 курсу (керівник – Галина Кокоріна, кандидат технічних наук, доцент);  переддипломна практика бакалаврів 4 курсу (керівник – Олена Герасименко, доктор філософії); виробнича практика магістрів 1 курсу (керівники практики – керівники магістерських робіт) проходила на сучасних підприємствах фешн-індустрії, зокрема, бренд модного одягу «FROLOV», ТОВ «Фролов Харт»; бренд модного одягу «KASS», ФОП Касс Б. В.; ФОП Качур Н. Ю.; ТОВ «Дана мода»; ФОП Мазур Є. М.; ТОВ «Рекламний текстиль»; ТОВ «Герольдмайстер»; трикотажна фабрика «РОЗА»; дизайн-студія «i-CHEF by Irina Makhinko»; дизайн-студія «Agajan»; швейне підпрємство «Bahor» (Ліон, Франція); трикотажне підприємство «Тунляо Хенгда» (Китай)  та багатьох інших.

Основними завданнями виробничої та переддипломної практик було удосконалення практичних навичок самостійної роботи на посаді дизайнера одягу в процесі розробки та практичного виконання моделі одягу в матеріалі. Залежно від умов на конкретному підприємстві, студентам було пропоновано конкретизувати індивідуальне завдання в одному з трьох форматів: виконання сучасної моделі одягу, реконструкція історичного одягу, виконання моделі з використанням техніки апсайклінг.

Підприємство «Рекламний текстиль» –
місце проходження практики студентів кафедри МДК

Моделі фірмового одягу, виконані на підприємстві
«Рекламний текстиль» студенткою Лілією Кара
(керівник практики від КНУТД – Галина Кокоріна)

 

 

Дизайнер Богдан Касс ділиться досвідом з практикантами 
(підприємство «ФОП КАСС Б.В.»)

База практики – підприємство з виготовлення одягу для танців
(ФОП Мазур Є. М.)

 

Практика студентів кафедри МДК на підприємстві з виготовлення весільних суконь «Slanovskiy»
 
Підпрємство «Bahor» (Ліон, Франція), на якому проходила практику
Марія Дмитренко (керівник практики від КНУТД Галина Кокоріна)
Підприємство «Тунляо Хенгда»(Китай) – місце проходження
виробничої практики студентки Чжан Нанцянь (3 курс)

 

Ескіз та модель одягу з колекції студентки Діани Скічко, виготовлені в рамках переддипломної практики (4 курс)
(керівник практики – Олена Герасименко, доктор філологічних наук, доцент)

 

Здобувачка магістерського рівня ОП «Дизайн (за видами)» Аліна Монько
в рамках виробничої практики виготовила колекцію жіночої білизни

За результатами виробничої та переддипломної практик здобувачі освіти ознайомилися з технологіями, обладнанням та організацією сучасних виробництв одягу, а також традиційними й новітніми матеріалами, методами співпраці з партнерами та потенційними споживачами модного одягу. Моделі та колекції одягу, виконані студентами під час виробничої та переддипломної практик, були рекомендовані кафедрою мистецтва та дизайну костюма для участі в різноманітних конкурсах дизайнерів одягу.

19.04.2023