КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

МІЖНАРОДНИЙ МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ СЕМІНАР «LANGUAGE OF FASHION: EXPLORING RESEARCH METHOD»

26 квітня 2023 року відбувся Міжнародний міждисциплінарний онлайн-семінар «Language of fashion: exploring research method», який було організовано Наталією Рожин (Nataliya Rozhin), провідним лектором факультету мистецтв, моди і медіа Бірмінгемського міського університету  (Велика Британія).

До цього заходу долучилися викладачі та здобувачі освіти бакалаврського та магістерського рівнів кафедри мистецтва та дизайну костюма Факультету дизайну і кафедри художнього моделювання та оздоблення одягу Факультету мистецтва та моди (освітні програми «Дизайн одягу», «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості») та аспіранти Факультету дизайну (освітня програма «Дизайн»). 

  

Слухачі Міжнародного міждисциплінарного семінару «Language of fashion: exploring research method»

Семінар охоплював лекції фахівців з дизайну одягу та лінгвістики. Значний інтерес викликала лекція лектора Наталії Рожин з теми: «Public discourses about experimental fashion, based on Rick Owens case study».

 

Фрагменти презентації Наталії Рожин «Public discourses about experimental fashion, based on Rick Owens case study»

Сергій Фокін (Serhii Fokin), доцент кафедри теорії і практики перекладу з романських мов імені Миколи Зерова Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка, розповів про досвід створення двомовного словника моди та дизайну «Towards building a bilingual Fashion and Design dictionary: Case of Ukrainian as a target language».

 

Фрагменти доповіді Сергія Фокіна щодо створення двомовного словника моди та дизайну

Актуальну тему «Fashion discourse and war: axiological compromise» порушила в своїй лекції Ганна Черненко (Hanna Chernenko), доктор філологічних наук, доцент кафедри української філології для іноземних громадян Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка.

 

Фрагменти доповіді Ганни Черненко «Fashion discourse and war: axiological compromise»

Також присутніми було прослухано лекцію «Paradoxes of the mask: communicating via face covering» Ірини Алєксєєвої (Iryna Alyeksyeyeva), доцента кафедри англійської філології та міжкультурної комунікації Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка.

  

Слайди Ірини Алєксєєвої до презентації «Парадокси маски: спілкування через закриття обличчя»

Вікторія Романчук (Victoria Romanchuk), магістр Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка, яка нині за програмою академічної мобільності навчається в Бірмінгемському міському університеті, розповіла про корпусний аналіз мови української стійкої моди на прикладі робіт сучасних українських дизайнерських брендів «Corpus assisted analysis of the sustainable fashion».

  

Фрагменти презентації Вікторії Романчук

Результатами лінгвістичного дослідження «Clothing Nomination Tendencies in Ukrainian (Text Corpus Studies поділилася Соломія Бук (Solomiya Buk), доктор філологічних наук, доцент кафедри загального мовознавства Львівського університету ім. Івана Франка.

Фрагменти доповіді Соломії Бук

Викладачі, студенти та аспіранти КНУТД щиро вдячні лектору Бірмінгемського міського університету Наталії Рожин за можливість взяти участь у науковому семінарі та отримати актуальні знання в сфері fashion дизайну. Лекції було проведено англійською мовою, що дало можливість викладачам та студентам удосконалити свої навички володіння іноземною мовою та дізнатися тлумачення багатьох нових термінів у галузі дизайну одягу.

03.05.2023