КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ВИШИВАНКИ В КИЇВСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ ВІДКРИТО «МУЗЕЙ ВИШИВАНКИ»

До Всесвітнього дня вишиванки в Київському національному університеті технологій та дизайну 18 травня відбулось урочисте відкриття «Музею вишиванки». Музей є творчим простором, де можна побачити як сучасні твори мистецтва, так і неймовірні й унікальні артефакти – старовинні речі, які передають цінності української культури різних історичних епох.

Сьогодні значення культурного фронту величезне. Розуміти та усвідомлювати свою ідентичність надзвичайно важливо. Створений росією міф про вторинність нашої культури доводиться спростовувати культурній еліті та пересічним українцям вже під час повномасштабної війни словом, піснею, справами. Ми боремося та захищаємо свою територію, суверенітет та культуру. Досліджувати, зберігати та популяризувати культуру українського народу – завдання культурного та освітнього фронтів. Ми сподіваємося на подальший розвиток культурних проєктів на базі музею, ініціаторами яких стануть студенти та вчені університету.

Мета проєкту – збереження та експонування для популяризації серед університетської громади пам’яток історії, культури, звичаїв, обрядів, традицій, народного мистецтва, ремесел. Посилення інтересу молоді до історичного минулого, традицій та побуту свого народу, залучення до вивчення і збереження культурної спадщини українського народу, виховання поваги до культури інших народів, бережного ставлення до предметів матеріальної та духовної культури, що мають наукову та художню цінність. Створення історичних, етнографічних, культурно-мистецьких колекцій.

Музей є елементом науково-освітнього й виховного простору університету. У народному музеї представлені експонати постійних та тимчасових тематичних колекцій, зібраних представниками університетської спільноти. Авторські твори, роботи творчих колективів університету, експонати з родинних колекцій – все, що уособлює душу і передає стиль життя українців різних історичних періодів.

Перша колекція експонатів – найцінніша,  вона утверджує, та формує стійке почуття пишатися нашим народом та кожним українцем зокрема.

Експозиція музею представлена унікальною колекцією «Кролевецькі рушники» з Сумщини. Рушники приваблюють урочистою святковістю, красою і монументальністю візерунків і віднесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Частина виставки представлена неповторним зразками креативу митців – студентів та викладачів Київського національного університету технологій та дизайну: рушниками, ляльками-мотанками, тканим гобеленом, рушниками до пам’ятних дат:  днів народження пророка нації Тараса Шевченка та духовного батька українців – Григорія Сковороди; «Рушником єднання» довжиною 7,2 м, на якому представлені художні орнаменти вишивок усіх регіонів та етнографічних зон України;  інші мистецькі вироби різних часів із майже столітньої історії університету складають музейну колекцію.

Деякі зразки музею були експонатами міжнародних виставок і вже мандрували світом, а сьогодні прикрашають творчий простір «Музею вишиванки», створеного творчими працівниками та талановитими студентами університету з вірою у перемогу та з шаною до історичного минулого українського народу.

Святкування Всесвітнього дня вишиванки після відкриття музею продовжилось урочистим концертом українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина».

Всесвітній день вишиванки в умовах збройної агресії росії проти України має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя і на фронті, і на всій території своєї держави. Разом до перемоги!

23.05.2023