КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ДІЯЛЬНІСТЬ НАУКОВОГО ГУРТКА «ДИЗАЙН КОСТЮМА: ТЕКТОНІКА ФОРМОУТВОРЕННЯ» У 2022 – 2023 н.р.

На кафедрі мистецтва та дизайну костюма діють студентські наукові та творчі гуртки, діяльність яких спрямована на підвищення професійної майстерності студентів, активізацію їх творчого потенціалу.

Науковий гурток «Дизайн костюма: тектоніка формоутворення» під керівництвом Калини Пашкевич, доктора технічних наук, професора, Олени Колосніченко, доктора мистецтвознавства, професора, Олени Герасименко, доктора філософії, спрямований на дослідження принципів системного підходу в проєктуванні різних форм одягу з урахуванням властивостей текстильних матеріалів та сучасних комп’ютерних технологій. Виконуються дослідження зі студентами в рамках ініціативних тем: 0121U113712 «Вдосконалення тектоніки побудови форми сучасного одягу на основі дослідження соціальних та культурологічних факторів впливу», науковий керівник – професор Калина Пашкевич (2022–2024 рр.); 0121U113712 «Сучасні дизайнерські підходи і засоби розробки об’єктів дизайну з використанням інформаційних технологій» – доцент Олена Герасименко, професор Олена Колосніченко (2022–2024 рр.). В умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну й для забезпечення безпеки здобувачів освіти засідання гуртка відбувалися у змішаному форматі.

Членами наукового гуртка у 2022 – 2023 навчальному році були здобувачі освіти бакалаврського і магістерського рівнів кафедри мистецтва та дизайну костюма, освітніх програм «Дизайн одягу», «Дизайн (за видами)» та аспіранти спеціальності «Дизайн». Найбільш активними учасниками наукового гуртка були Аліна Монько, Ангеліна Корякіна (гр. МгД2-22), Валерія Клименко, Ангеліна Малько, Діана Скічко, Діана Петрова (гр. БДо1-19), Юлія Рябуха, Ангеліна Брижак (гр. БДо2-19), Ростислав Пасішніченко, Лілія Кара, Вероніка Качур (гр. БДо2-20) та інші.

13 вересня 2022 року відбулось перше засідання, на якому було обговорено план роботи на рік та уточнено теми, які цікаві здобувачам освіти для поглибленого вивчення. На засіданні заслухали доповіді студентів, присвячені прикладам застосування сучасних інформаційних технологій у дизайні одягу.

Заслуховування доповідей студентів на засіданні наукового гуртка

 

18 жовтня 2022 року відбулась інформаційна онлайн-зустріч із працівниками науково-технічної бібліотеки Університету (НТБ) КНУТД викладачів, здобувачів освіти бакалаврського й магістерського рівнів, членів наукових гуртків кафедри мистецтва та дизайну костюма.

У листопаді 2022 року на засіданні з гуртківцями було обговорено основи урахування властивостей тканин при розробці складних об’ємно-просторових форм костюма та засоби гармонізації зовнішнього виду одягу на основі аналізу форми костюма з позицій тектонічного підходу.

 

В лютому 2023 року відбулось чергове засідання наукового гуртка, під час якого студенти зробили доповіді щодо використання цифрових технологій у дизайні одягу. Під час обговорення доповідей було зроблено акцент на способах візуалізації текстильних матеріалів у сучасних програмах дизайну одягу та їх можливості стосовно передачі властивостей тканин.

Засідання наукового гуртка, присвячене аналізу цифрової моди

 

Члени наукового гуртка 23 березня 2023 року взяли участь в онлайн-семінарі «Sustainable Fashion Critique», організованому викладачами Бірмінгемського міського університету (Велика Британія), 10 травня 2023 року –взяли участь в онлайн-лекції у рамках вебінара «Disrupting Patterns Talk» Рефіка Анадоля, лектора Domus Academy (Італія), 17 травня 2023 року прослухали онлайн-лекцію Катерини Крічлоу, лектора факультету мистецтв, моди і медіа Бірмінгемського міського університету (Велика Британія) з теми «Principles of developing a fashion designer's portfolio» та інших заходах.

 

Засідання наукового гуртка, присвячене урахуванню властивостей тканин у дизайні одягу (березень 2023 року)

 

Одним із завдань наукового гуртка стала підготовка студентів до участі в усеукраїнських та міжнародних творчих конкурсах: «Печерські каштани», «Сузір’я «Каштан» (м. Київ, КНУТД), «Ода Європейській Україні» (м. Париж, Франція) та ін.

Підготовка до участі у конкурсі молодих дизайнерів «Ода Європейській Україні»(травень 2023 року)

 

За результатами діяльності наукового гуртка у 2022 – 2023 навчальному році під керівництвом викладачів опубліковано 6 наукових статей, 12 тез доповідей на міжнародних та всеукраїнських конференціях, підготовлено колекції для участі в творчих конкурсах. Студентка Діана Скічко (гр. Бо1-19) підготувала стартап-проєкт «Розробка бренду модного одягу з елементами, які трансформуються» в рамках Всеукраїнської конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості» (листопад 2022 року, КНУТД). За тематикою наукового гуртка захищено 6 бакалаврських та магістерських кваліфікаційних робіт.

28.07.2023