КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТТЯ ПЕРСОНАЛЬНОЇ ВИСТАВКИ АНАТОЛІЯ ШАПОВАЛА «УКРАЇНА – ЦЕ МИ!»

2 жовтня 2023 року у виставковому центрі «Мистецький простір» Київського національного університету технологій та дизайну відбулося відкриття персональної виставки «Україна – це ми!» Анатолія Шаповала, художника-графіка, почесного професора КНУТД, члена Спілки дизайнерів України, доцента кафедри мультимедійного дизайну КНУТД. Виставка «Україна – це ми!» презентує самобутню колекцію із 22 творів Анатолія Шаповала.

Персональну виставку митця відкрив  Іван Грищенко, ректор Київського національного університету технологій та дизайну, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Іван Михайлович зазначив, що ця подія відкриває другий сезон презентації у «Мистецькому просторі» доробку талановитих творців сучасної української культури – викладачів КНУТД, які навчають найкращих дизайнерів в Україні та за її межами.

Ректор КНУТД, доктор економічних наук, професор, академік Іван Грищенко

 

«Хочу сказати, що Анатолій Шаповал є провідним дизайнером на факультеті та й в університеті, він сьогодні представив роботи в стилі субреалізм у різних техніках та манері написання картин», – наголосив ректор.

Іван Михайлович також акцентував на тому, що вища освіта, наука та мистецтво не можуть жити в ізоляції, вони потребують визнання, об’єднання. «Нині Україну знає весь світ завдяки здобуткам збройних сил, але крім ЗСУ та мужності українського народу, ми презентуємо Україну світові і Київський національний університет технологій та дизайну на освітянському рівні. Університет працює з більше як 60 міжнародними установами, активно популяризує Україну за кордоном. Наприклад, Китай, у якому проживає більше 1,5 млрд людей знає Україну через університет, через наших викладачів, через виставки, які проходять у «Мистецькому просторі». Сьогоднішня подія підносить рівень знань для наших студентів, дає вищу конкурентоспроможність дизайнерській освіті нашого університету, адже, люди, які знають культуру, мистецтво набагато креативніші, набагато успішніші в побудові своєї кар’єри, і все це відбувається завдяки нашим викладачам, які поєднують художню творчість та сучасні технології»,– зазначив Іван Грищенко.

Ректор КНУТД Іван Грищенко та Анатолій Шаповал

 

Відкриття виставки було справжнім мистецьким святом, де не лише мистецтвознавці, а й шанувальники сучасного мистецтва, викладачі, студенти мали можливість поринути у чарівний світ мистецтва, осяяний багатством барв і таємничої атмосфери.

На урочистому відкритті виставки «Україна – це ми!» були присутні високоповажні гості, які висловили свої щиросердечні вітання та найщиріші побажання. Їхні доброзичливі й теплі слова додали особливої атмосфери події, підкресливши важливість та значущість цього культурного заходу.

Щирі вітання і побажання Анатолію Шаповалу висловив Євген Гула, художник-живописець, професор, завідувач кафедри графічного дизайну, заслужений працівник освіти України,  член Національної спілки художників України. Євген Петрович наголосив на тому, що кожен виставлений образ — це не лише естетичний елемент, а й крик душі митця, сповнений надією та виразністю, вибух, що демонструє, як краса і життя тісно переплетені, навіть коли зовнішній світ сповнений хаосу.

Євген Гула і Анатолій Шаповал

 

Художня виставка «Україна – це ми!» – це творчий проєкт, що висвітлює сучасне життя, представляє колекцію із творів талановитого художника, який демонструє свою майстерність у царині аєрографічної техніки – темпери та акрилу. Цей проєкт надає можливість глядачам зупинитися і побачити багатство барв сьогодення, відображених у творчих експериментах художника в стилі субреалізм – художній метод у мистецтві, що ґрунтується на відтворенні дійсності.

На відкриття виставки також завітала Галина Кокоріна мистецтвознавиця, кандидат технічних наук, доцентка кафедри мистецтва та дизайну костюма КНУТД, член Спілки дизайнерів України. Галина Василівна тепло привітала художника з відкриттям виставки, описала його твори, порівняла його мистецтво з творами відомих закордонних художників.

Галина Кокоріна і Анатолій Шаповал

 

У онлайн-форматі до вітання доєдналися колеги і партнери художника з-за кордону: Діана Біленька, координатор дизайну поліграфічної продукції (Швейцарія).

Привітання від Діани Біленької

 

Теплі вітання надіслали представники книжкового видавництва (Франція) – Жан-Батіст Де ла Броіс, аналітик данних та Едліра Батіста, менеджер міжнародних проєктів.

Привітання від колег з Франції

 

Урочисте відкриття відбувалося на тлі музичного супроводу від Катерини Жанько та Діани Кулик з піснею «Буревії» та від Єлизавети Жовнір, яка виконала для гостей «Адажіо Альбіноні». Спів  талановитих молодих виконавиць зачаровував мелодійністю та полонив серця присутніх.

Ведуча події Людмила Ардельян, заслужена артистка України,  відома українська акторка театру і кіно, доцентка кафедри сценічного мистецтва і культури КНУТД сказала: «Анатолій Шаповал ділиться з іншими людьми враженнями від певних об’єктів, оточення і, загалом, від життя. По суті, художник  – це ретранслятор між мистецтвом і людьми. Те, що приховане – сильніше того, що показано. Художник покликаний саме для того, щоб на це «приховане» звертати увагу, показувати його  людям, які мають інші професії, адже це «приховане» і є мистецтвом».


Виставка «Україна – це ми!» створена не лише для насолоди красою, а й для вивчення майстерності, що стоїть за творами мистецтва, відвідувачі можуть глибше оцінити талант і самовідданість художника, який працював на створенням картин, відчути атмосферу рис зовнішнього світу, що пронизують кожну картину.

Відвідувачі виставки мають можливість не лише насолоджуватися красою, а й зрозуміти, як мистецтво може стати джерелом чуттєвого сприйняття буття та відкриття власного внутрішнього світу.

Виставка «Україна – це ми!» Анатолія Шаповала відкрита для відвідувачів до 24 жовтня 2023 р. у виставковому центрі «Мистецький простір» Київського національного університету технологій та дизайну за адресою вул. Мала Шияновська (Немировича-Данченка), 2, корпус 4. Запрошуємо усіх бажаючих!

Відео про подію

04.10.2023