КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

СТУДЕНТИ КАФЕДРИ МОДИ ТА СТИЛЮ ЗА ЛАШТУНКАМИ ФІЛЬМУ «ДОВБУШ»

За час навчання здобувачі першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти освітньо-професійних програм  «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості» та «Конструювання та технології швейних виробів» окрім фахової підготовки беруть участь у численних культурно-виховних заходах.

Так, 19 вересня 2023 року студенти кафедри моди та стилю груп БШМК-22, БШМК-21, БШМК-20, БШ-21, разом зі своїми кураторами – Аллою Рубанкою, Яною Мамченко, Галиною Олійник, Мариною Яценко відвідали інтерактивну виставку костюмів і реквізиту виготовлених для фільму «Довбуш».

 

Здобувачі вищої освіти на виставці «Створити фільм “Довбуш”» ознайомилися із близько 30 зразками історичних костюмів та їх ескізами, реквізитом, оригінальним розкадруванням, світлинами зі знімального майданчика тощо.У центрі експозиційного простору студенти розглянули весільні костюми в які були одягнені актори, які виконували ролі Олекси Довбуша та його нареченої Марічки, а також манекени в традиційному одязі опришків. Також, здобувачі освіти доторкнулись до історії одягу польської шляхти та крилатих гусарів.

Студенти детально оглянули унікальні речі, елементи костюмів та зазначили, що певні деталі одягу вже не існують. Наприклад, костюми наречених були повністю відтворені майстрами, навіть виготовили старовинні тканини, зокрема самотканку.

 

Здобувачі освіти ознайомилися та розглянули автентичний одяг, його елементи, складові, особливості конструкції та виготовлення. У розрізі освітніх компонент «Конструювання швейних виробів» та «Особливості проектування різного призначення» студенти дізналися як майстри того часу виготовляли та оздоблювали застібки, коміри, манжети тощо.

Понад сотня майстрів доклала зусиль до створення костюмів, весь одяг було відтворено за джерелами початку XVIII століття з допомогою консультацій фахівців.

 

Також було представлено велику кількість виробів мосяжництва – предметів ужитку з бронзи та срібла. Насправді, була здійснена величезна робота реконструкторів у частині військового одягу, чину лицарів.

Студенти, які відвідали виставку, отримали яскраві враження та позитивні емоції. Здобувачі вищої освіти, окрилені новими знаннями, висловили бажання і надалі продовжувати ознайомлення з історією розвитку костюмів різних періодів та особливостями їх виготовлення у регіонах нашої держави.

11.10.2023