КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ КНУТД

Із 18.03.2024 по 22.03.2024 р. відбулися заняття з психологічного розвантаження «Робота з ресурсами за методом символдрами» для студентів 1 та 2 курсів денної форми навчання груп БПс-23, БАМ-23, БДг2-23, БВМ-23, БВМ-22, БМСД-22, БІМд-22, БКДІМ-22, БПМ-22, БПС-22, БІП-22, БТ3-22, БХТ1-22, БА-22, БМРД1-22, БЕМ1-22 факультетiв: мистецтв і моди, мехатроніки та комп’ютерних технологій, дизайну, хімічних та біофармацевтичних технологій, управління та бізнес дизайну, культурних та креативних індустрій; інститутів права та сучасних технологій, інженерії та інформаційних технологій.

Спікером заходу була Римма Кириченко, керівник центру психологічної підтримки КНУТД, кандидат психологічних наук, доцент кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну, яка розповідала про важливість відновлення своїх внутрішніх ресурсів.

Людина – це цілісна система, яка складається з тіла і психіки. Як і тіло, психіка також часто виснажується, втрачає ресурс здорово функціонувати. Як віднайти свій ресурс, активізувати його, налагодити з ним комунікацію? Це важливе питання, відповідь на яке допомагають знайти самоаналіз і саморегуляція.

Символдрама – один із напрямів сучасної психоаналітичної орієнтованої психотерапії, який працює з глибинними, прихованими від свідомості переживаннями. Основна техніка символдрами – уявлення клієнтом образу на задану тему в стані розслаблення.

Римма Кириченко запропонувала здобувачам освіти потужну техніку (мотив) «Квітка» для емоційного та фізичного відновлення та для підвищення ресурсу якості як фізичної, так і психічної. Здобувачі вищої освіти мали можливість розслабитись, спробувати техніку символдрами, попрацювали з уявою та намалювали все те, що їм запам’яталося. Римма Вікторівна зазначила, що чим частіше використовувати цю техніку, тим більш позитивного ефекту можна досягти. Техніку можна застосовувати в повсякденному житті.

Після закінчення малювання було представлення та обговорення образів.

Також на завершення заходу були запропоновані запитання для зворотного зв’язку: Як ви себе зараз почуваєте? Чи є у вас якісь неприємні почуття? Чи вдалося розслабитися? Що заважало? Що вам запам’яталося і викликало позитивні почуття? Чи було в образі щось таке, що вас здивувало, щось несподіване для вас? Кожен зміг висловитись та поділитися своїми почуттями.

Здобувачі вищої освіти під час заходу змогли відпрацювати запропоновану практику та відчути її ефективність.

 

Центр психологічної підтримки КНУТД

22.03.2024