КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ІНТЕРАКТИВНЕ ЗАНЯТТЯ ДЛЯ ПРЕДСТАВНИКІВ СТУДЕНТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ «РОЗВИТОК SOFT SKILLS У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ШЛЯХ ДО УСПІХУ»

27 березня 2024 року Римма Кириченко, керівник центру психологічної підтримки КНУТД, кандидат психологічних наук, провела інтерактивне заняття для представників студентського самоврядування «РОЗВИТОК SOFT SKILLS У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ШЛЯХ ДО УСПІХУ».

Головна мета заходу – навчити студентів важливості розвитку м'яких навичок для їх успішної кар'єри та гармонійних взаємин у соціальному житті. Психологиня зауважила, що сучасний роботодавець потребує працівника, який володіє не лише hard skills, а й здатний ефективно взаємодіяти в професійному середовищі, націлений на досягнення високих професійних стандартів і постійний професійний розвиток. Тому надзвичайно важливим завданням, яке наразі стоїть перед закладами вищої освіти, є підготовка конкурентоспроможних фахівців, спрямованих на професійну успішність.

Римма Кириченко підготувала презентацію та наголосила на різниці між hard skills і soft skills та необхідності володіння м'якими навичками для ефективної взаємодії особистості з соціумом, ознайомила учасників заходу з технологіями формування сприятливого психологічного клімату. Особливу увагу було приділено вмінню працювати в команді, налагодженню ефективної комунікації між членами студентської групи, розвитку критичного мислення, креативності, уміння прийняття рішень. З цією метою було проведено психологічні ігри, що сприяють розвитку комунікативних та організаційних навичок, згуртуванню колективу. Студенти визначили рівень самоорганізації за допомогою методики «Наскільки добре ви управляєте власним часом?» та дізнались про техніки досягнення поставлених цілей в обмежені строки. Багато уваги було зосереджено на інструментах керування часом, зокрема важливості застосування принципу «Парето». Під час заходу здобувачі вищої освіти з’ясували, що таке емоційний інтелект і як його розвивати, щоб досягти максимального відчуття щастя та успішної самореалізації. Виконали вправи «Відгадай емоцію», «Покажи емоцію»: основною метою було дати зрозуміти учасникам, що є загальні маркери, згідно з якими можна зрозуміти, яку емоцію або почуття проявляє людина, але є винятки. Студенти із задоволенням виконали техніку арттерапії для розвитку емоційного інтелекту – «Психомалюнок», що дає можливість краще зрозуміти почуття та прагнення інших людей, досягти взаєморозуміння і налагодити позитивні відносини.

Найбільшого розвитку, на думку студентів, потребують такі soft skills як стресостійкість і гнучкість, критичне мислення, емоційний інтелект та навички комунікації.

Учасники інтерактивного заняття отримали відповіді на такі запитання:

  • Що таке soft skills і hard skills?
  • Які навички допомагають взаємодіяти в команді незалежно від сфери діяльності?
  • Для чого і як їх треба розвивати?
  • Які навички важливіші в професійній кар’єрі та житті?
  • Як навички soft skills сприяють психологічній стабільності.

 

Під час заняття були висвітлені такі аспекти:

  1. Ефективні стратегії управління часом.
  2. Техніки досягнення поставлених цілей в обмежені строки.
  3. Важливість збереження балансу між роботою та особистим життям.
  4. Правила ефективного планування часу. Методики роботи з часом.
  5. Проведення діагностики рівня самоорганізації за допомогою методики «Наскільки добре ви управляєте власним часом?».
  6. Використання інструментів для підвищення продуктивності.

 

На занятті з елементами тренінгу учасники:

  1. Розвивали комунікативні навички та роботу в команді.
  2. Розвивали емпатію та взаєморозуміння.
  3. Намагалися зрозуміти, що ми всі різні, тому не завжди правильно розуміємо й трактуємо емоції іншої людини, через що можуть виникати образи, непорозуміння та міжособистісні конфлікти.

 

Дякуємо нашим мужнім захисникам, нашим ЗСУ, що можемо радіти, у цей сонячний весняний день, відчувати тепло чудових миттєвостей, проведених разом, а також новими ідеями спільних ініціатив, які вже незабаром плануємо втілити.

 

Центр психологічної підтримки КНУТД

27.03.2024