КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАСІДАННЯ НАУКОВОГО ГУРТКА «РЕКОНСТРУКЦІЯ ІСТОРИЧНОГО КОСТЮМА» КАФЕДРИ МИСТЕЦТВА ТА ДИЗАЙНУ КОСТЮМА

Студентський науковий гурток «Реконструкція історичного костюма» кафедри мистецтва та дизайну костюма протягом весняного семестру 2022/2023 н.р. провів заплановані засідання. Мета наукового гуртка – дослідження достовірних артефактів світової та вітчизняної моди в контексті актуальних завдань сучасного дизайну одягу. Керівники гуртка: Галина Кокоріна, кандидат технічних наук, доцент та Ірина Давиденко, доцент кафедри МДК.

Учасниками студентського наукового гуртка є здобувачі освіти бакалаврського і магістерського рівнів освітніх програм «Дизайн одягу», «Дизайн (за видами)», а також аспіранти освітньої програми «Дизайн».

07 березня 2023 року проведено виїзне засідання на майданчику виставки «Костюмотека: українське бароко», що експонувалася в Національному заповіднику «Софія Київська» і презентувала результати експериментальної частини досліджень з історії української моди, яку провадить гурток.

 

     

Виїзне засідання наукового гуртка в експозиції виставки «Костюмотека: українське бароко» (лекція, фотосесія, скетчинг костюмів)

 

01 травня 2023 року в рамках роботи гуртка проведено засідання, присвячене діяльності Будинку моделей «Хрещатик». Здобувачі освіти ознайомилися з автентичними виробами українських дизайнерів 1980–1990-х років, які надала для дослідження та сумісного експонування директор Будинку моделей «Хрещатик» Ірина Ткаченко; гуртківці отримали можливість проаналізувати художні та технологічні особливості моделей одягу, розроблених за мотивами українського національного костюма.

 

 

Засідання гуртка, присвячене дослідженню методів інтерпретації українського костюма в сучасному дизайні одягу

 

16 травня 2023 року відбулося засідання, присвячене вивченню особливостей дизайну традиційного костюма країн Сходу, у рамках якого проаналізовано конструкцію та принципи декорування японського костюма, який сьогодні є надзвичайно актуальним та впливає на розвиток світового дизайну одягу.

 

 

Вивчення особливостей дизайну японського одягу в рамках засідання наукового гуртка «Реконструкція історичного костюма»

 

Результатом роботи студентського наукового гуртка стала публікація тез для Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми сучасного дизайну», підготовка свідоцтв на реєстрацію авторського права на твір, виконання досліджень для бакалаврських та магістерських робіт, підготовка колекцій для участі у міжнародному конкурсі «Печерські каштани» тощо.

26.05.2023