КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

СТУДЕНТКА КНУТД – ФІНАЛІСТКА 37-ї ПРЕМІЇ SAKURA COLLECTION FASHION DESIGN AWARD

Здобувачка освіти кафедри мистецтва та дизайну костюма Київського національного університету технологій та дизайну – Анастасія Науменко (керівник – Олена Колосніченко, доктор мистецтвознавства, професор) стала фіналісткою 37-ї премії SAKURA COLLECTION Fashion Design Award. Дизайн її конкурсної роботи інспірований симбіозом ідей деконструкції та традицій дав змогу глибоко розкрити сенс цінності шовку.

SAKURA COLLECTION – модний проєкт з Японії, який втілює використання традиційного японського текстилю в творчості молодих дизайнерів. Премія SAKURA COLLECTION Fashion Design Award, заснована у 2012 році, спрямована на виявлення та підтримку творчих талантів з усього світу, що співпрацюють з японським текстилем для створення нових модних ідей.

У жовтні 2023 року SAKURA COLLECTION Fashion Design Award ініціював новий конкурс для студентів та дизайнерів одягу. 10 фіналістів 37-ї премії SAKURA COLLECTION Fashion Design Award 2024 були обрані із понад 180 заявок з 28 країн Європи, Америки, Азії, Близького Сходу та Африки, і приємно що з-поміж них – учасниця з України, студентка кафедри мистецтва та дизайну костюма, яка навчається за освітньою програмою «Дизайн одягу». Роботи фіналістів вразили членів журі оригінальністю, креативністю, технічною майстерністю та гармонійним використанням японського текстилю.

 

Студентка групи БДо2-20 Анастасія Науменко та ескіз її конкурсної роботи

 

З моменту старту SAKURA COLLECTION прагне об’єднати традиційні галузі промисловості Японії з молодими дизайнерами з усього світу, сприяючи новаторським ідеям для майбутнього. Тема конкурсу 2023 року – традиційна тканина «Нацу-Сіодзава» – цінний шовк, виготовлений за спеціальною технологією, а фарбування тканини є частиною світової спадщини ЮНЕСКО.

Згідно з умовами конкурсу, шовк має бути поєднаний з джинсовою тканиною. Фіналісти будуть використовувати шовкову тканину "Natsu-Shiozawa" з міста Шіозава, Мінаміуонума, префектура Ніїгата, виготовлену текстильною компанією Yamadaori із 110-річною історією. Вони також використають перероблену джинсову тканину "One-o-Five", вироблену компанією Yamasawa Press, що базується в Адачі-ку, Токіо, і яка займається перевіркою та корекцією одягу. Фіналісти створюватимуть та демонструватимуть свої дизайни з використанням Нацу-Сіозави та переробленого деніму на Texworld NYC, текстильній виставці в Нью-Йорку з 22 по 24 січня 2024 року та змагатимуться за Гран-прі, яке передбачає квиток в обидва боки до Японії.

Гран-прі визначатиме журі з трьох експертів, з-поміж яких пан Цутому Сайто, колишній президент Yohji Europe, французької філії Yohji Yamamoto; пані Ерве Ерве, американська модельєрка, яка працювала з такими брендами, як Oscar de la Renta та Carolina Herrera; та пані Кейко Аокі, відома японська бізнесвумен та світська левиця.

 

Щиро вітаємо та бажаємо перемоги нашій талановитій студентці!

06.12.2023