КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІДСУМКИ VІ МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОГО ДИЗАЙНУ»

25 квітня 2024 року у Київському національному університеті технологій та дизайну відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми сучасного дизайну», організована факультетом дизайну, присвячену 94-ій річниці від для заснування університету. У конференції взяли участь чимало відомих науковців, дизайнерів-практиків, мистецтвознавців та провідних фахівців із різних галузей дизайну України, Великої Британії,  Польщі, Латвії, Китаю, Румунії, Молдови та інших країн.

Захід було проведено в змішаному форматі за ініціативи Київського національного університету технологій та дизайну під егідою Міністерства освіти і науки України.

Учасниками конференції стали понад 60 закладів освіти з близько 20 країн світу зокрема: Міжнародна асоціація університетів і коледжів мистецтва, дизайну та медіа CUMULUS (Фінляндія), Шеффілд Халам університет (Велика Британія), Бірмінгемський міський університет (Велика Британія), Латвійська академія мистецтв (Латвія), Балтійська міжнародна академія (Латвія), Клайпедський університет (Литва), Академія Domus (Італія), Дрезденський технічний університет (Німеччина), Університет Кафр-еш-Шейх (Єгипет), Технічний університет Молдови (Молдова), Державний педагогічний університет ім. І. Крянге (Молдова), Університет комісії національної освіти (Польща), Кельцеський технологічний університет (Польща), Поморська медична поліцеальна школа (Польща), Технологічний університет Цілу (Китай), Університет науки і технологій Шеньсі (Китай), Чанчуньський педагогічний університет (Китай), Пекінський університет технологій та бізнесу (Китай), Сіанський політехнічний університет (Китай), Чжецзянський університет Ванлі (Китай), Хунаньський технологічний університет (Китай), Ясський технічний університет ім. Г. Асакі (Румунія), Університет мистецтв ім. Джордже Енеску (Румунія), Західний університет Тімішоаре (Румунія), Національна академія мистецтв, Національна спілка художників України, Спілка дизайнерів України, Національна спілка фотохудожників України (Україна) та інституцій з різних міст України: Києва, Херсона, Хмельницького, Миколаєва, Дніпра, Чернігова, Черкас, Житомира тощо, які підготували більше 260 тез доповідей на конференцію.

Модератором заходу виступила Калина Пашкевич, доктор технічних наук, професор, декан факультету дизайну Київського національного університету технологій і дизайну, яка привітала усіх учасників конференції, подякувала партнерам і колегам з різних країн світу за підтримку України в надскладний час повномасштабного вторгнення.

 

З нагоди відкриття до учасників конференції з вітальним словом звернувся ректор КНУТД Іван Грищенко, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, який побажав усім плідної роботи, формування під час наукової дискусії нових ідей, які стануть стратегічними векторами для мистецького розвитку України та інших держав. Іван Михайлович акцентував увагу на необхідності розвитку освіти і науки в наявних умовах, долаючи виклики і випробування спричинені повномасштабним вторгненням росії в Україну, розповів про здобутки і визнання КНУТД у галузі мистецтва, дизайну та креативних індустрій, а також про членство університету в багатьох творчих організаціях, культурних проєктах, окремо зупинившись на нещодавно підписаному у Вільнюсі договорі в рамках проєкту Мережі культурної співпраці «Ініціатива трьох морів».

 

Побажання гарної роботи конференції передала проректор з наукової та інноваційної діяльності університету, доктор економічних наук, професор Людмила Ганущак-Єфіменко.

До учасників конференції звернулися у відеозверненні партнери КНУТД, керівники Технологічного університету Цілу (Китай): Чень Госін, секретар Технологічного університету Цілу, Чу Фуцян, директор Технологічного університету Цілу, заступники директора Фан Цзе Цін та Куан Вей.

 

Відеопривітання надіслали колеги з Університету науки і технологій Шеньсі – виступ Мі Гаофена, заступника директора коледжу мистецтв і дизайну, Університету науки і технологій Шеньсі (Китай).

 

Щирі вітання висловив Роджер Бейтман, декан факультету мистецтв і дизайну Шеффілд Халам Університету (Велика Британія). Факультет дизайну КНУТД співпрацює з цим університетом у рамках програми Twinning.

 

Зі словами підтримки Україні та побажаннями плідної співпраці у відеозверненні виступив Лукаш Муржін, Dr Hab., професор, декан факультету мистецтв Університету комісії національної освіти (UKEN) (Польща), який розповів про Мережу культурної співпраці «Ініціатива трьох морів» (3SICCN – Three Seas Initiative Cultural Cooperation Network), учасником якої є КНУТД та ще 12 установ з усього світу, які ініціюють співпрацю в проведенні досліджень у галузі культури та мистецтва.

 

Яніс Гайлітіс, керівник відділу менеджменту і розвитку Латвійської академії мистецтв (Латвія), висловив слова підтримки українцям і підкреслив, що навіть в умовах війни Університет, очолюваний ректором Іваном Грищенком, продовжує зберігати високі позиції у світових рейтингах.

 

Від закордонних партнерів факультету дизайну КНУТД з щирими вітаннями до учасників конференції звернулася Наталія Рожин, лекторка факультету мистецтва, дизайну і медіа Бірмінгемського міського університету з Великої Британії. Викладачі і студенти факультету дизайну неодноразово відвідували цей заклад у рамках академічної мобільності за програмою ERASMUS+ і наразі тривають творчі спільні проєкти.


 

У роботі конференції взяли участь партнери з Молдови. Від імені колег з Технічного університету Молдови з вітальним словом виступила Ліліана Платон, Ph.D., завідувачка кафедри урбанізму та міського дизайну. У залі під час конференції були присутні Інга Мацкан-Лінеско, Александр Козаченко, в онлайн-форматі до пленарного засідання доєднались декан факультету дизайну Технічного університету Молдови Сергій Трончу, а також Анжела Скріпченко, Валентина Булгару, Ольга Сугак, Вікторія Даніла, Марчела Ірован та інші.

 

До учасників конференції з побажаннями плідної співпраці у відеовиступі звернулася Анна Сімак, декан факультету образотворчого мистецтва та дизайну Державного педагогічного університету ім. І. Крянге, доктор мистецтв, професор. В пленарному засіданні та в роботі платформ конференції також взяли участь колеги з КДПУ ім. І. Крянге: Єуджен Рябенький, Олімпіада Арбуз-Спатарь, Даніела Рошка-Чебан та інші.


 

Академік Національної академії мистецтв України Микола Яковлєв, доктор технічних наук, професор, Член Національної спілки архітекторів України привітав учасників конференції та подякував організаторам за високий рівень проведення заходу та широку географію учасників.

 

Зворушливі слова привітання і підтримки організаторам і учасникам конференції висловила Олена Чепелюк, доктор технічних наук, професор, лауреат національної премії ім. Бориса Патона, ректор Херсонського національного технічного університету.

 

Факультет дизайну КНУТД підтримує дружні зв’язки з Національною спілкою художників України, Спілкою дизайнерів України, Національною спілкою фотохудожників України, викладачі факультету є членами цих творчих спільнот.

Почесним гостем конференції став Юрій Борисов, кандидат мистецтвознавства, доцент, голова правління Спілки дизайнерів України, який привітав учасників із Всесвітнім днем дизайнера, який традиційно відзначається 27 квітня.

 

Почесним гостем конференції став відомий український художник Матвій Вайсберг, живописець, графік, книжковий ілюстратор, член Всеукраїнської творчої спілки художників «БЖ-АРТ».

 

Від партнерів із Київського національного університету будівництва і архітектури виступив Олександр Кащенко, доктор технічних наук, професор, член Національної спілки архітекторів України, декан архітектурного факультету КНУБА.

 

Привітання учасникам конференції від президента Малої академії наук України Станіслава Довгого, доктора фізико-математичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, академіка НАН України, академіка НАПН України передала Тетяна Васинюк, представниця МАН, дизайнерка.  

Передала щирі слова вітання Голда Виноградська, голова Національного галузевого партнерства в легкій промисловості України, засновниця і керівник проєкту «FashionGlobusUkraine», віцепрезидент Конфедерації дизайнерів і стилістів України.

Відвідали університет і взяли участь у роботі конференції колеги з багатьох закладів вищої освіти України: Інна Яковець, доктор мистецтвознавства, професор, завідувачка кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету; Любов Котляр, голова Київської організації Національної спілки фотохудожників України; Руслана Безугла, доктор мистецтвознавства, професор, завідувачка відділу теорії та історії культури Інституту проблем сучасного мистецтва НАМУ; Сергій Коваль, кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувач кафедри дизайну та Наталія Данильченко, старший викладач Національного університету кораблебудування ім. Адмірала Макарова (м. Миколаїв); Ельвіра Базилюк, кандидат технічних наук, доцент, завідувачка кафедри дизайну Хмельницького національного університету (Хмельницький); Святослав Бердинських, кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри дизайну Університету економіки та права «Крок»; Наталя Удріс-Бородавко, кандидат соціологічних наук, доцент, завідувачка кафедри графічного дизайну Київського національного університету культури і мистецтв, Галина Ріпка, кандидат технічних наук, доцент, завідувачка кафедри технологій легкої промисловості, Євген Мазнєв, кандидат технічних наук, доцент Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля; Ірина Довженко, старший викладач Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого та інші науковці.

 

Цього ж дня відбулися засідання шести платформ конференції, участь у яких взяло понад 260 учасників із багатьох країн світу – професори, доценти, молоді науковці, аспіранти, студенти тощо:

Платформа 1 «Мистецтвознавчі та культурологічні чинники дизайну» (модератори – Тетяна Кротова, доктор мистецтвознавства, професор, Рада Михайлова, доктор мистецтвознавства, професор).

 

Платформа 2 «Тенденції розвитку арт і фешн-дизайну» (модератор – Наталія Чупріна, доктор мистецтвознавства, професор).

 

Платформа 3 «Інформаційні технології візуалізації у дизайні» (модератор – Олена Васильєва, кандидат технічних наук, доцент). Учасників конференції привітали Едуард Странадко, голова Національної спілки фотохудожників України та Любов Котляр, голова Київської організації Національної спілки фотохудожників України.

 

Платформа 4 «Графічний дизайн: сучасні тенденції» (модератор – Олександра Колісник, доктор філософських наук, професор).

 

Платформа 5 «Перспективи розвитку дизайну архітектурного середовища» (модератори – Вадим Абизов, доктор архітектури, професор; Данило Косенко, кандидат мистецтвознавства).

 

Платформа 6 «Підприємницькі та освітні аспекти дизайн-діяльності» (модератори – Калина Пашкевич, доктор технічних наук, професор, Олена Герасименко, доктор філософії, доцент).

 

Під час засідань відбувся обмін досвідом та результатами наукових досліджень з актуальних проблем у галузі дизайну та мистецьких спеціальностей України, інших країн Європи та світу. Спікерами платформ конференції стали науковці з провідних навчальних закладів світу та України: Львівської національної академії мистецтв, Харківської національної академії мистецтв, Херсонського національного технічного університету, Хмельницького національного університету, Луцького національного технічного університету, Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, Національного університету «Чернігівська політехніка», Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, Університету економіки та права «КРОК» та інших. Активними учасниками конференції були здобувачі освіти Київського інституту технологічного університету Цілу (Китай) та аспіранти Університету науки і технологій Шеньсі (Китай).

Відповідальний секретар конференції Руслана Хиневич, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри мультимедійного дизайну, секретарі платформ конференції, аспіранти факультету дизайну Наталія Ришкевич, Дар’я Куровська, Надія Люклян, Анастасія Юхимчук, Єлизавета Дерев’янко, а також студентське самоврядування факультету дизайну на чолі з головою Дар’єю Карпенко забезпечили організаційну підтримку конференції.

У рамках конференції було організовано виставку робіт учасників Всеукраїнського конкурсу соціального плакату «MENTAL HEALTH», присвяченого збереженню ментального здоровʼя українців у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», створеної за ініціативи першої леді Олени Зеленської, за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Куратор конкурсу – Оксана Мазніченко, доцент кафедри графічного дизайну КНУТД, член Національної спілки художників України.

 

Також виставку художніх робіт підготували викладачі факультету дизайну КНУТД Євген Гула, Михайло Руденко, Вадим Абизов, Святослав Подлевський, Оксана Мазніченко, Алла Осадча та інші талановиті художники і митці.

 

Колеги з Технічного університету Молдови Ліліана Платон, Інга Мацкан-Лінеско, Александр Козаченко презентували виставку проєктів студентів кафедри урбанізму та міського дизайну ТУМ (Молдова).

 

Підсумовуючи результати конференції можна констатувати, що проблеми та виклики, які обумовлені війною, не завадили провести конференцію на високому рівні, у теплій, дружній науковій атмосфері. Представлене розмаїття тематики доповідей учасників із багатьох країн світу свідчить про актуальність і продуктивність міждисциплінарних підходів у галузі дизайну, ефективність взаємодії представників науки і мистецтва як у наукових дослідженнях, так і у практичній роботі та в освіті.

Щиро дякуємо усім модераторам, спікерам, учасникам за участь!

Дякуємо Збройним Силам України за можливість проводити конференції, навчати молодь, здійснювати дослідження у галузі культури і мистецтва для відновлення і розвитку України!

Віримо в Перемогу!

 

30.04.2024