КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КРУГЛИЙ СТІЛ З ОБГОВОРЕННЯ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ ФАКУЛЬТЕТУ ДИЗАЙНУ

На факультеті дизайну КНУТД регулярно проводять зустрічі зі стейкхолдерами з метою удосконалення освітніх програм та підвищення рівня якості підготовки фахівців з дизайну.

9 травня 2024 року відбувся круглий стіл стейкхолдерів від академічної спільноти, роботодавців, здобувачів вищої освіти та випускників щодо обговорення освітніх програм  факультету дизайну, спеціальності 022 «Дизайн», галузі знань 02 «Культура та мистецтво», освітніх рівнів: першого (бакалаврського), другого (магістерського), третього (доктор філософії). Було обговорено освітні програми бакалаврського рівня «Графічний дизайн», «Мультимедійний дизайн», «Дизайн середовища», «Дизайн одягу», магістерського рівня «Дизайн (за видами)», «Дизайн середовища», «Дизайн одягу», освітньо-наукову програму підготовки доктора філософії «Дизайн». Захід було проведено в змішаному форматі.

Модератором заходу виступила Калина Пашкевич, декан факультету дизайну, доктор технічних наук, професор, яка звернулася із вступним словом до учасників круглого столу і підкреслила важливість участі стейкхолдерів у розробленні ОП з метою поліпшення їх змісту відповідно до потреб сучасного ринку праці.

В обговоренні взяли участь представники від стейкхолдерів з числа роботодавців та випускників, а також від академічної спільноти, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти України, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальністю 022 «Дизайн»:

Наталія Скляренко, доктор мистецтвознавства, професор (Луцький національний технічний університет);

Руслана Безугла, доктор мистецтвознавства, професор (Інститут проблем сучасного мистецтва НАМУ);

Юлія Третяк, доктор архітектури, професор (Київський національний університет будівництва і архітектури);

Лариса Краснюк, кандидат технічних наук, доцент (Хмельницький національний університет);

Лариса Григорова, кандидат педагогічних наук, доцент (Харківський національний педагогічний університет ім. Г. Сковороди);

Анна Сімак, Dr. Arts, професор, декан факультету декоративно-прикладного мистецтва та дизайну, Кишинівського державного педагогічного університету ім. І. Крянге (Молдова);

Ольга Гальчінська, доктор філософії, доцент (Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва та дизайну);

Катерина Саніна, бізнес-тренер для дизайнерів інтер’єру, засновниця Design Advice and Help Club;

Олексій Ясаков, директор ТОВ «Рентген-фільм»;

Костянтин Кожемяка, директор видавництва «ArtHuss»;

Леся Малюта, директор ТОВ «Рекламний текстиль»;

Іван Цанко, дизайнер, студія «ЦанкоType»;

Андрій Будник, кандидат мистецтвознавства, директор компанії «Мегатайп»;

Богдан Касс, директор, провідний дизайнер бренду «КАSS»;

Андрій Єщенко, виконавчий директор ТОВ «Інформаційні комп’ютерні системи» (САПР одягу «Грація») та ін.

Гаранти освітніх програм Калина Пашкевич, Наталія Чупріна, Олена Васильєва, Данило Косенко, Олена Герасименко, Руслана Хиневич, Тетяна Булгакова, Тетяна Кротова ознайомили стейкхолдерів з освітніми  програмами, основними цілями, освітніми компонентами, що сприяють формуванню загальних і фахових компетентностей, а також досягненню програмних результатів навчання.

Олена Герасименко, гарант ОП «Дизайн одягу» магістерського рівня

Тетяна Кротова, гарант ОНП «Дизайн»

Підчас обговорення освітніх програм Катерина Саніна звернула увагу на важливість розширення компетентностей здобувачів в сфері бізнес-освіти й здатності володіти підприємницькими навичками для провадження дизайн-діяльності, адже багато сучасних дизайнерів працюють на фрілансі; Юлія Третяк внесла пропозиції щодо уточнення назв дисциплін ОП «Дизайн середовища» магістерського рівня; Наталія Скляренко відмітила позитивне спрямування ОП, наявність ОК, у рамках яких здобувачі освіти вивчають основи наукових досліджень, що важливо для виконання кваліфікаційної роботи; Руслана Безугла підкреслила важливість вивчення історії та основ розробки реклами в межах підготовки графічних дизайнерів; Лариса Краснюк запропонувала підсилити екологічну складову в освітніх компонентах ОПП та ОНП; Костянтин Кожемяка звернув увагу здобувачів освіти на виданнях видавництва «ArtHuss» для дизайнерів українською та англійською мовою для використання в навчальному процесі та для виконання курсових і кваліфікаційних робіт. Колеги поділилися власним досвідом підготовки дизайнерів у закладах вищої освіти України та світу і загалом схвально оцінили зміст ОП, а також надали пропозиції щодо їх удосконалення.

Лариса Краснюк, кандидат технічних наук, доцент

Руслана Безугла, доктор мистецтвознавства, професор

Юлія Третяк, доктор архітектури, професор

Ольга Гальчінська, доктор філософії, доцент

Наталія Скляренко, доктор мистецтвознавства, професор

Костянтин Кожемяка, директор видавництва «ArtHuss»

Катерина Саніна, засновниця Design Advice and Help Club

Олексій Ясаков, директор ТОВ «Рентген-фільм»

Під час заходу члени робочих груп з розроблення ОП і науково-педагогічні працівники кафедр (І. Давиденко, В. Батрак, В. Скляренко, І. Чуботіна, О. Колісник, Є. Гула, М. Руденко, О. Мазніченко, Р. Михайлова, О. Шмельова, В. Абизов, О. Слітюк, А. Шаповал, та ін.), аспіранти (Н. Люклян, О. Терещенко, Є. Дерев’янко, О. Скасків, О. Васильєв, О. Сербін та ін.) внесли пропозиції та ознайомилися з пропозиціями стейкхолдерів стосовно складових освітніх компонентів ОП і необхідності поглиблення вивчення певних тем з метою підвищення якості підготовки фахівців. Здобувачі вищої освіти освітнього рівня бакалавр (Д. Карпенко, О. Семененко, М. Мурзакова, К. Даниленко, Ю. Георгієва, І. Боговаров, М. Масляна та ін.) та магістри (М. Сімінько, Р. Чугунов, А. Хлань, Т. Кучер та ін.) брали активну участь в обговоренні ОП факультету дизайну за спеціальністю 022 «Дизайн».

Надія Люклян, аспірантка 2 курсу навчання ОНП «Дизайн»

Мирослава Сімінько, магістр ОП «Дизайн одягу»

За результатами онлайн-зустрічі було узгоджено низку пропозицій від стейкхолдерів щодо удосконалення освітньо-професійних та освітньо-наукової програм, що будуть враховані під час їх модернізації.

Щиро дякуємо всім учасникам круглого столу за плідну роботу і висловлені пропозиції!

Продовжуємо навчати молодь, незважаючи на повномасштабне вторгнення, готуємо фахівців для відбудови і розвитку нашої країни! Разом до Перемоги!

18.05.2024